Hagen i juli
Juli er tid for fornying og vedlikehold
Juli er feriemåned i hagen og det har sine utfordringer.
Hagen i juli er åstedet både for fornyelse og bevaring. I juli har mange av vårblomstene blomstret av. I juli er det også tid for ferie for mange og hagen trenger hjelp til å komme seg gjennom tre uker med fravær av pleie.
Den som er litt opptatt av hagen sin vil gjerne at den skal se fin ut selv når man reiser på ferie, og selv om mange av vårblomstene har blomstret av.
Det er ikke så mange tiltakene som skal til. Blant annet noe så enkelt som ikke å kaste gressavfallet etter klippingen, for det kan blant annet brukes til å hindre at ugress vokser opp i bedene og kjøkkenhagen.
"Et lag med avispapir, og litt gressklipp oppå der - og det blir mye mindre ugress i kjøkkenhagen", skriver Anne Kari Skjørdal på sin blogg på nettsidene til Hageland. Hun driver også bloggen Hagebo.
- Gressavklippet fungerer også godt i større krukker, forteller hun til klikk.no.
- Gressavklipp er i det hele tatt for verdifullt til at man bare kan kaste det.
Sett krukkene i skyggen
En av utfordringene med feriehagen, er vanningen. Kommer det regn, vil det redde mange av vekstene. Og dersom man kan alliere seg med en nabo, er man sikret. Men dersom man ikke har noen som kan vanne og man er redd for at det skal bli tørt, er det likevel noen tiltak man kan gjennomføre for å redde blomstene, blant annet dersom de står i krukker.
- Store krukker kan man flytte til et skyggefullt sted. Det vil redusere faren for at blomstene tørker ut. Trikset med gressavklipp oppe på jorden vil også hjelpe mot uttørking.
Når det gjelder blomster man har innendørs, og som kanskje trenger vann nesten hver dag, mener Skjørdal at man bare skal la dem visne.
- Selv om man har en nabo som kan vanne, kan det bli en for stor jobb for han eller hun. Det beste kan derfor være å la blomstene visne og kjøpe nye når man returnerer fra sommerferien.
Men dersom man likevel vil gjøre et forsøk på å redde inneblomstene, kan de ifølge Skjørdal settes i et vindu mot nord, og sette potten på en bit oasis.
- Med oasis i potteskjuleren kan man fylle på mere vann, og oasisen vil fungere som et vannlager for planten.
I en e-post til klikk.no tipser Elin Nordli i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) om at man kan bruke en brusflaske. "Skal du være borte bare et par dager, kan du sette en brusflaske opp ned oppi jorden i krukkene", skriver hun og legger til at man også kan samle de plantene som må vannes ofte i skyggen inne i rommet.
- Du kan også ta av pyntepottene og sette plantene oppi en vask eller i badekaret med litt vann i bunnen.
Knipe av avblomstrede
Ønsket om å ha en hage som blomstrer tidligst mulig, har sine ulemper på den måten at når juli kommer har mange av dem avblomstret.
- Det man da bør gjøre er å knipe av alle de visne blomstene. Da lager ikke blomsten frø, men nye blomster i stedet, forklarer Skjørdal.
Dersom det dreier seg om knopper fra fremmede arter, kan det være fornuftig å kaste de avklippede toppene i avfallet. Dette for å unngå uheldig spredning av dem.
Ikke vann plenen og løs opp jorden i bedene
Det danske forbrukernettstedet bolius.dk råder til å løse litt opp i jorden rundt stauder og roser. Bruk gjerne et greip til det. "Så regnvand får bedre mulighed for at trænge ned til rødderne", skriver de.
De råder også til å klippe greset forsiktig før man drar på ferie. En klippehøyde på fire til fem centimetere er passende skriver de. Derimot skal man ikke vanne gresset før man stikker på ferie. Årsaken, forklarer bolius.dk, er at gressrøttene helst skal søke i dybden på jakt etter vann, men det gjør de ikke om det vannes, og det vil igjen svekke gresset.
Gode juliblomster
Tar man en tur på plantesentrene og spør om hvilke blomster som passer i julihagen, vil man få mange svar. Anne Kari Skjørdal har flere favoritter.
- Margeritter er en fin sommerblomst, og jeg er spesielt glad i Bacopa. Den står veldig fint og blomstrer lenge. Og så har du blant annet Petunia, Pelargonium og Verbena som er klassiske sommerblomster. I juli blomstrer også rosene, og mange av de remonterende sortene blomstrer helt til frosten kommer.
Elin Nordli trekker frem flere planter som passer godt i julihagen: Nemesia, Pyntekorg, Ridderspore.
- Men det aller viktigste er å velge etter hjertet, utdyper hun og tipser om å velge ut et fargetema, eller bare én type blomst per krukke.
Og med sommerblomstene i krukker og bed, vil du ifølge Nordli ha blomster som holder koken hele sommeren ut.
- De gir virkelig mye igjen for vannet vi gir dem, legger hun til.
Nordli sier at dersom man har en stor krukke, kan den fint ha en oppstammet plante eller en klatreplante i midten, som for eksempel Blodbeger, oppstammet Margeritt eller erteblomster.
Hun forteller at generelt kan alle typer sommerblomster settes ut i juli.
- Det kommer nye ferdige blomster til butikken hver uke og alle vil blomstre resten av sommeren. Stauder som blant annet Karpatklokke, Rosestorknebb og Salvie passer fint sammen og blomstrer lenge, og vil se bra ut også utover i august.
Tips til en frodig julihage
Elin Nordli har for øvrig følgende tips til de som vil ha en frodig julihage:
- Blomsterampler gir et fargerikt inntrykk; heng de gjerne ved inngangspartiet eller der du vil markere «velkommen inn til meg!» Eksempler på hengende planter er Petunia og småpetunia (Calibrachoa), slyngpelargonium, Bacopa, Lobelia og Verbena
- Jevn vanning gir det flotteste plantene. Ikke la de tørke så mye at bladene henger ut før du vanner. Husk å bruke flytende gjødsel i vannet en gang i uken hvis du ikke blander inn gjødsel i jorden.
- Skal du på ferie, spør om naboer, familie eller venner om de kan vanne for deg. Må plantene klare seg selv mens du er borte, sett dem i skyggen og ikke under tak. Skal du være borte bare et par dager, kan du sette en brusflaske oppned oppi jorden i krukkene.
- Klipp ned visne blomsterstilker i blomsterbed. Da vil plantene bruke mindre kraft på å danne frø, mange vil komme med mye blomster, og blomsterbedet vil se penere ut.
Les også:
Disse blomstene må stå i solen
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter
Bacopa
Denne passer til ampler og hengende langs kanten på krukker og balkongkasser.
Bacopa er en sommerblomst med hengende ranker. Blomstene kan være hvite, rosa eller lyst lilla med gule pollenknapper, og er såkalt selvrensende, det vil si at man ikke trenger å plukke av visne blomster.
Den tåler noe tørke, men best blomstring oppnås ved å vanne når jorden har tørket opp, men før planten virker slapp
Blomsten liker seg best i sol og halvskygge, men kan godt også stå bare i skyggen.
Margeritt
Margeritten passer best krukekr, verandakasser og bed.
Margeritt ligner på prestekragen, men den finnes også i rosa eller gule blomster. Margeritten blomstrer hele sommeren. Den er mye brukt til 17.mai, siden den tåler ruskevær og lav temperatur
Den liker seg best i sol og halvskygge, men klarer seg også greit i skyggen. Den bør vannes jevnlig, men tåler noe tørke.
Petunia
Petunia passer best i krukker, verandakasser og ampler.
Petunia er en sommerblomst med opprett eller hengende vekst. Blomstene er store og lett trompetformede, og finnes i de fleste farger. Den finnes også i mange hybridvarianter, og den mest kjente er Surfinia.
Blomsten klarer seg til en viss grad i tørke men bør ha jevn vanning. Den liker seg best i sol eller halvskygge.
Verbena
Verbana passer best i ampler, krukker og ballongkasser.
Dette er en sommerblomst med lange greiner som gir planten hengende vekst. Blomsterstanden ser ofte ut som én stor blomst, med de små enkeltblomstene sittende samlet i kranser. Blomstene kan ha alle regnbuens farger.
Verbena storkoser seg i solen, men vil klare seg også på mer skyggefulle steder. Den tåler tørke, men fortrekker jevn vanning.
Nemesia
Kan fint henge på kanten av krukker og ballongkasser.
Dette er en nesten 30 centimeter høy plante som ofte dekkes helt av blomster, som sitter tett i tett i kranser. Den finnes i et stort utvalg av farger. Når hele greinene har blomstret, kan man klippe den bort slik at det vokser fram nye greiner og blomsterknopper.
Blomsten liker seg både i sol og halvskygge. Den foretrekker jevn vanning, og jorden kan gjerne tørke litt opp før den vannes, men ikke helt.
Pelargonium
Dette er en blomst som passer like bra i vinduskarmen som i krukker og bed.
Pelargonium har lange tradisjoner. Hagepelargonium blomstrer hele sommeren.
Dette er en blomst som liker seg best i sol og halvskygge. tåler tørke, vil ikke ha det for vått og foretrekker jevn vanning. Den kan bli 30-80 cm høy, avhengig av sorten. Blomstene sitter samlet i hoder som runde baller, og finnes i et vell av farger fra mørk rød til rent hvitt og lakserosa.
Denne saken ble første gang publisert 04/07 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.