Hagetips

Hagetips fra ekspertene

Hagetipsene for deg som ønsker deg en vakker hage, uten altfor mye jobb.

Godt hagetips: En koselig plass ute i hagen kan gjøre at du får brukt hele tomten.
Godt hagetips: En koselig plass ute i hagen kan gjøre at du får brukt hele tomten. Foto: Foto: Babylons Hager
Først publisert Sist oppdatert

Det er ingenting som er så flott som en velpleid hage som bugner av blomster.

Hvis du er en skikkelig hageentusiast er det ikke noe problem å holde hagen vakker, men vi andre kan kanskje trenger noen hagetips fra ekspertene.

Viktigste hagetips: planlegging

- Tenk gjennom behovet dere har før du setter i gang. Husk også å ikke plante for mye hvis du ikke er så glad i hagearbeid. Ikke anlegg mer enn du klarer å holde vedlike, sier Guri Haavi. Hun er hagedesigner og jobber med hageplanlegging både for privatpersoner, sameier og borettslag.

Sitteplasser i hagen

I planleggingsfasen bør du tenke gjennom hvor mye av hagen dere vil bruke til sitteplasser, hvor disse plasseres i forhold til innsyn fra naboen og solforhold og om dere kanskje kunne tenke dere en liten sittegruppe ute på plenen.

- Da kan dere enten lage en liten uteplass av tre eller skifer eller plassere sittegruppen på plenen. Det kan være fint å sitte ute i hagen og se inn mot huset også, sier Haavi.

Skjermet hagerom

Kari Mette Glømmi driver firmaet Babylons Hager sammen med Wenche Reime Hansen. Her jobber de med alt fra hageplanlegging til gartnertjenester.

Legg steiner langs veggen så holder du ugresset borte samtidig som det ser ryddig og pent ut.
Legg steiner langs veggen så holder du ugresset borte samtidig som det ser ryddig og pent ut. Foto: Foto: Babylons hager

Også de mener det kan være fint med en liten sittekrok i hagen.

- Skjerm av et rom i hagen ved bruk av planter. Det kan være klipte, små hekker, naturlige, frodige og blomstrende hekker eller vakre blomstrende tre, sier Glømmi.

Hagetips til rekkehushager

Hun har også gode hagetips til deg som har liten hage og sliter med å utnytte den.

- Har du en typisk lang, smal rekkehushage kan denne bli flott hvis den deles på tvers slik at man går gjennom flere rom i hagen. Lag en sti av grus, tråkkheller eller belegningsstein som snor seg gjennom hagen og ned mot det skjermede området. Hvis stien kan ende ved å sno seg gjennom en treplatting, er den vakre hagen skapt, sier hun.

Skrå hagetips

Det kan være vanskelig å finne gode hagetips til en skrå hage, men det er slettes ikke umulig å utnytte tomten selv om den består av mange skråninger.

- Hvis man setter opp en mur og fyller på med masse, vil man få mye mer ut av hagen. Murer er imidlertid dyrt, så hvis man ikke trenger mer plass anbefaler vi å plante skråningen tett med lave planter i stedet, sier Glømmi. Del skråningen inn i felter slik at det blir orden.

Vakre blomster: Et bed med pene blomster pynter opp i hagen din. Velg gjerne noen som blomstrer om våren.
Vakre blomster: Et bed med pene blomster pynter opp i hagen din. Velg gjerne noen som blomstrer om våren. Foto: Foto: www.colourbox.com

- Velg så planter som er fine om våren, om sommeren, om høsten samt litt vintergrønt. Plant også gjerne en hengende villvin som kan ta pusten fra deg som høsten, sier hun.

Trenger ikke gressplen

Og så var det hagens fine, grønne teppe, for en gressplen må vel enhver hage ha?

- Vi nordmenn er veldig opptatt av plen. Det anlegges plen i selv de minste hager, men personlig mener jeg at man med fordel kan droppe gressplenen når hagen er liten. Lag heller et stort terrasseområde eller et flott plantefelt. En liten plen er vanskelig å holde pen, er Guri Haavis hagetips.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Pen plen

Vil du likevel ha plen, er du nødt til å investere litt tid i å holde den pen. Mye arbeid krever den imidlertid ikke.

- Det viktigste for å holde plenen fin er gjødsel. Vi anbefaler en fullgjødsel som fremmer vekst av gress og dermed hemmer mose og ugress, sier Glømmi. Har du allerede mye mose anbefaler Babylons Hager å gjødsle tre ganger fra snøen går og frem til St. Hans. Deretter bør plenen få ro.

Kalke eller ikke kalke?

Alt du har hørt om kalking kan du egentlig bare glemme.

- Det er kun behov for kalk dersom plenen er veldig sur. I tillegg er det viktig å huske at du ikke skal klippe plenen for kort. 5 centimeter er passe lengde om våren og høsten og 3,5 centimeter gjennom sommeren, sier Guri Haavi.

Fargerikt tilbehør

Tilbehøret er prikken over i-en. Lykter og puter er fast tilbehør på mange terrasser, men det er lov å være litt utradisjonell.

- I år er trenden at vi vil ha det som er inne ute. Da snakker vi om stålamper og innemøbler i tillegg til putene og lyktene. Det er også mer fargesterkt i år enn de siste årene, og rødt og knallgult er på full vei tilbake, sier Kari Mette Glømmi.

- Mange velger også å bruke solcellelamper, som i dag finnes i en rekke varianter. Et tips til deg som vil pynte opp med slike lamper er å passe på at lyset ikke blir for blått.

Fem hagetips fra Gur Haavi Hagedesign:

1. Husk godt grunnarbeide. En vanlig busk trenger 40 centimeter med jord under seg og plenen trenger 15-20 centimeter

2. Har du et hus med spennende arkitektur? Anlegg en hage som passer til

3. Ikke vent med å anlegge hagen til alt er pusset opp og fikset inne. Plant heller hekker og trær med en gang så får skjermende planter og frukttrær tid til å vokse

4. Plant vårblomstrende blomster og busker som Magnolia, gullbusk og løkblomster hvis du ønsker deg en vakker hage hver vår

5. Liker du ikke å luke? Bruk fiberduk og bark under busker og plant stauder så tett at det ikke blir plass til ugress

Fem hagetips fra Babylons Hager:

Tujaen er ikke ekspertenes favoritt, men hekken kan bli fin hvis du klipper den til.
Tujaen er ikke ekspertenes favoritt, men hekken kan bli fin hvis du klipper den til. Foto: Foto: Babylons hager

1. Påse at herdigheten til plantene er tilpasset stedet du bor samt sol/skygge- og jordforhold

2. Husk at blomstringen er kort. Se derfor gjerne mer på fargespillet og struktur i bladverket enn selve blomstringen

3. Velg planter som blomstrer til varierende tid gjennom sesongen. En kombinasjon av vårblomstrende hekk med syriner, sjærsmin og fagerbusk som blomstrer tidlig på sommeren og syrinhortensia som blomster om høsten blir mer spennene enn kun en variant

4. Legg en kant med elvestein langs husveggen der ingenting vokser. Det er flott, ryddig og helt vedlikeholdsfritt dersom du legger en god duk under steinene

5. Vil du skjerme for naboen? Bruk en hekk - gjerne bøk. Ønsker du en kjapp vintergrønn løsning er tuja eller barlind best selv om vi egentlig syns det er nok tujaer i Norge nå. Klipper du den godt kan du imidlertid få den flott, og det gir et helt annet uttrykk enn disse "monsterhekkene" som har dukket opp over det ganske land

Les også:

Dette er hagen nordmenn liker best

Ti tips til hagen i august

Tips til en lettstelt hage