Hagearbeid

Sjekk hva luking kan gjøre med deg

Hagearbeid som stressmestring.

I JORDA: Ikke bare er luking og planting nødvendig, det kan gi oss et mer harmonisk liv.
I JORDA: Ikke bare er luking og planting nødvendig, det kan gi oss et mer harmonisk liv. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Planting av blomster, beskjæring av trær, vanning, raking av løv og luking av ugress. Hagearbeid er tidkrevende, men også givende.

Hagearbeid gir oss frisk luft.

Vi får også nærkontakt med planter, trær, insekter og følelsen av jord mellom fingrene.

Virker harmoniserende

Grethe Nordhelle er klinisk psykolog og har tidligere praktisert som advokat. Hun er forfatter av boken «Hagepsykologi. Naturens harmoniserende kraft»  og er opptatt av hvordan aktiviteter i hagen virker positivt på oss mennesker. Hun bruker hagen og uterommet i sin psykologpraksis -  og hun bruker mye plantemetaforer i terapeutisk sammenheng.

- Hele miljøet vi mennesker er i påvirker oss. Kulde, mørke, varme og solskinn har påvirkningskraft på oss. På denne måten gjør aktiviteter i hagen noe med oss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INDRE RO: - Å se blomster spire og gro blir en kontrast til vårt travle dagligliv. På denne måten gir hagearbeid en indre ro, sier psykolog Grethe Nordhelle. På bildet: roser og Japanspir i forfatterens hage.
INDRE RO: - Å se blomster spire og gro blir en kontrast til vårt travle dagligliv. På denne måten gir hagearbeid en indre ro, sier psykolog Grethe Nordhelle. På bildet: roser og Japanspir i forfatterens hage. Foto: FOTO: privat

Hyggelig i hagen

En dansk undersøkelse, publisert i det vitenskapelige Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, viser ihvertfall at utendørsarbeid i mer enn to timer om dagen får humøret til å stige og gir færre depressive symptomer. Kanskje er det nettopp derfor det sies at gartnere er en av de lykkeligste yrkesgruppene.

Gartner og selvtitulert plantemann, Morten Kristian Bragdø fra Randesund planteskole, har mange forklaringer på hvordan hagearbeid kan påvirke helsen vår på en positiv måte.

Det er lett å ha det hyggelig i hagen.

- Det har vist seg at endorfinlignende stoffer fra jorden har positiv innvirkning på oss. En halvtime alene med ugresshakken kan for mange være sjelefred nok for en dag, fastslår Morten Kristian Bragdø.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VISDOMSORD: Psykolog Grethe Nordhelle har mange visdomsord i hagen sin.
VISDOMSORD: Psykolog Grethe Nordhelle har mange visdomsord i hagen sin. Foto: FOTO: privat

Gir perspektiv

Han mener hagen er et sted du kan få perspektiv på problemene dine, og det gjør oss helt klart godt.

- Jeg skjønner ikke hvorfor folk drar på SATS og svetter! Når du heller kan ta en spade og snu jorda av og til! Eller sette deg opp i et tre.  Da får du et annet syn på livet og det vekker minner fra barndommen. Det har vi godt av, fastslår gartneren.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Blir kreative

Forfatter Grethe Nordhelle mener at vi blir kreative av hagearbeid.

- Planter er vakre og vi kan selv bestemme hvor vi vil plassere blomstene og sette sammen farger og former - og skape et ytre bilde av våre indre visjoner.

I tillegg opplever hun at det reduserer stress. Mennesker er en del av naturen, men når vi fjerner oss fra naturlig livsførsel blir vi fysisk og psykisk i ubalanse.

- Vi løper med tunga ut av munnen og er alltid tilgjengelige. Har du problemer med å roe ned, kan du ta en titt på platene. Staudene hviler om vinteren og kommer ut om våren. Og når er eplet modent? Til høsten engang. Ikke 18 september klokka 12, fastslår Grethe Nordhelle.

Nettopp på denne måten hjelper hagen oss å komme inn i naturens rytme.  Mange opplever at tiden opphører når de driver med hageaktiviteter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

WINTER WONDERLAND: Om vinteren får plantene i hagen hvile. Men noen vekster, også spiselige, trosser både vinterkulden og snøen.
WINTER WONDERLAND: Om vinteren får plantene i hagen hvile. Men noen vekster, også spiselige, trosser både vinterkulden og snøen.

Beroligende

Marianne Leisner er landskapsarkitekt, foredragsholder, forfatter og kursleder. Hun jobber med praktisk hagearbeid og arbeider med å fremme permakultur som en økologisk og bærekraftig planleggingsmetode under norske forhold. Hun tilbyr dessuten Grønn omsorg for psykiatrien i Tjøme kommune.

- At hagearbeid er bra for oss mennesker har vi visst i mange tusen år. Det å være i fysisk kontakt med det levende, og i dette tilfellet med planter, virker helbredende på oss mennesker, sier Marianne Leisner.

Hun har også fått prøvd dette ut i praksis. Hun samarbeider med Tjøme kommune om å ta kvinner fra psykiatrien med på hagearbeid to dager i uka.

- En gruppe på fem kvinner får prøve seg på økologisk hagebruk. Vi dyrker grønnsaker, urter og blomster. Det er en beroligende arbeidssituasjon og du kommer i kontakt med deg selv når du er i fysisk kontakt med naturen. Det er en kjent sak at det å arbeide med jorda gir endorfiner til kroppen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNØKLOKKER: Om våren stikker snøklokkene hodet opp av snøen. De kan spre seg til små blomstertepper i hagen.
SNØKLOKKER: Om våren stikker snøklokkene hodet opp av snøen. De kan spre seg til små blomstertepper i hagen. Foto: FOTO: privat

Jordens rytme

Ved å følge med fra frø settes i jorda tidlig på våren, kan vi betrakte hvordan en plante utvikler seg i takt med årstidene.

Sommeren er psykologens favoritt, mye på grunn av lyset og temperaturen. Men Grethe Nordhelle elsker også den tidlige våren. Fordi det er en ekstatisk opplevelse å se hagen våkne til liv etter vinteren.

- «Bare solskinn skaper ørken» står det på et av hennes visdomsord i hagen. Vi setter ekstra pris på våren når sola kommer etter den kalde og mørke vinteren. Vi trenger konstraster i livet for å kjenne at vi lever.