Hagetips

Hage uten slit

Hagedesigneren Kari Mette Glømmi egen sommerhage er et eksempel på det hun kaller frodig hage uten slit.

FRODIG OG TETT. Bedet er plantet tett, slik at ugresset ikke skal slippe til. For å gi øyet noe å hvile på er det også noen oppstammede busker i bedet.
FRODIG OG TETT. Bedet er plantet tett, slik at ugresset ikke skal slippe til. For å gi øyet noe å hvile på er det også noen oppstammede busker i bedet. Foto: Foto: Vidar Askeland
Først publisert Sist oppdatert

De fleste hageeiere ønsker en vellykket hage.

Noen er villig til å legge ned mye arbeid, mens andre vil ha det mest mulig lettstelt.

Hagen på dette sommerstedet på Larkollen var delvis anlagt da stedet ble kjøpt i 2007. Plenen og terrassene var allerede på plass. Det samme var de store steinene som rammer inn bedet rundt terrassen. Men resten var opp til eierne, og de ønsket seg en hage uten slit.

Romantisk stil

Stilen på hytta og de store steinene gjorde det naturlig å velge en litt romantisk stil på beplantningen, forteller hagedesigner Kari Mette Glømmi om hagen sin til klikk.no.

- Jeg har holdt meg til blomster i rosa, lilla og blått, både fordi jeg liker det og fordi det passer stedet og stilen. Blomster er vakre, og jeg har til enhver tid noe som står i full blomst.

Hortensia er favoritt

Rhododendron er først ut på våren, så følger rosene og til slutt hortensiaen, som er en av Glømmis favoritter på grunn av den lange blomstringen. Denne fargesterke og vakre planten har en blomstring som starter i juli og varer til oktober.

Glømmi er ikke så glad i gule blomster, men har likevel beholdt noen store gullregn som allerede sto på nabogrensen.

- De gule buskene og de oransje valmuene som etter hvert viste seg rundt buskene er et overraskende moment tidlig på sommeren. Og de gule fargene er borte når alle de rosa og blå nyansene kommer i blomst resten av sesongen.

FAVORITTER: Kari Mette Glømmi har plantet slik at det til enhver tid er
noe som står i blomst. Fargene på blomstene er i nyanser av
rosa, lilla og blått. Hortensiaen i forgrunnen er en av hennes favoritter fordi den blomstrer i mange måneder.
FAVORITTER: Kari Mette Glømmi har plantet slik at det til enhver tid er noe som står i blomst. Fargene på blomstene er i nyanser av rosa, lilla og blått. Hortensiaen i forgrunnen er en av hennes favoritter fordi den blomstrer i mange måneder. Foto: Foto: Vidar Askeland

Hage uten slit

Hagedesignerens tips til en frodig og lettstelt hage

  1. Kari Mette Glømmi driver hagedesignfirmaet Babylons hager. Her er hennes beste tips og råd:
  2. Start med å tenke ut hvilken form du ønsker i hagen. Stramme kanter, runde kanter, bed eller bare busker. Tenk også funksjon. Barnefamilier ønsker seg gjerne plass til lekestativ. Andre vil ha en spirituell hage.
  3. Velg materialer som er vedlikeholdsfrie. Stein er varig og trenger ikke rens og beis regelmessig slik treverk gjør.
  4. Når formen er klar kan du fylle på med de farger du liker. I naturen er alt lov, men det er ofte pent om fargeskalaen er gjennomtenkt. Velg det du selv synes er vakkert.
  5. Finn ut hvilken klimasone hagen din har og velg planter som kan klare seg. Spe på med noen eksotiske utskeielser fra år til år.
  6. Sett buskene samlet, ikke spre dem rundt. Da blir det enklere å klippe plenen. Legg gjerne en kant av belegningsstein i plan med plenen rundt buskene. Da kan du kjøre gressklipperen over, og du slipper kantklipperen.
  7. Sett sammen grupper med tre, fem eller flere av samme planter. Det gir et frodigere inntrykk. Faller du for fristelsen å ta en av hver blir beplantningen mer usammenhengende, særlig gjelder dette stauder.
  8. Plant tett i bedene, så slipper ikke ugresset så lett til.
  9. Gi plantene gjødsel fram til St. Hans. Jeg slurvet selv i starten, og ser hvor mye mer frodig hagen blir med riktig gjødsel.
  10. En vintergrønn basis gir en vakker hage, også om høsten og vinteren. Tenk på dette dersom det er helårsbolig.
  11. En solid innsats på våren og høsten gjør det enklere å vedlikeholde hagen gjennom sommeren.

Både hjemme og på hytta legger Glømmi stor vekt på at det ikke skal være et slit å holde hagen. For å unngå å bruke mye tid på luking er blant annet bedet plantet så tett at ugresset ikke slipper til.

- Jeg tar et skikkelig tak hver vår og om høsten. Resten av sommeren er det bare hyggelig pusling i hagen. Det er hyggelig å grave i jorden, men det er viktig å kunne gjøre så mye eller så lite man selv vil.

Bedet rundt terrassen er bygd opp med krypende planter i bunn. Klatrende planter er satt ned innerst mot leveggene. I tillegg er Glømmi opptatt av å ha noen blikkfang.

- Jeg har valgt noen oppstammede busker i bedet. Det er viktig å ha noe øyet blir dratt mot.

Eksotiske planter

Hytta på Larkollen er et sommersted, og beplantningen er planlagt etter det.

- Hadde dette vært et helårssted hadde jeg tenkt annerledes. Da ville jeg hatt en vintergrønn basis, slik at hagen var vakker også på høsten og vinteren, sier Glømmi.

Generelt mener hun at utgangspunktet for hagen alltid må være det klima og det jordsmonnet man har.

- Men jeg ser gjerne mer eksotiske planter i hagene. Jeg synes man bør unne seg én spennende plante hvert år. Selv om den ikke overvintrer, har man glede av den hele sesongen. Og slike planter koster tross alt ikke mer enn en bukett blomster.

Selv har hun utnyttet Larkollens vennlige klima og blant annet plantet et ferskentre og druer. En palme ble satt i jorden i fjor, og hun venter i spenning på om den vil overleve. Palmen skal visstnok tåle ned mot minus 15 grader.

-Tenk så fantastisk om vi kunne fått til en ekte palme.

Les også:

HVORDAN LAGE BED: Slike steiner kan du få ganske rimelig dersom du kommer over et sandtak hvor noen ønsker å bli kvitt stein. Også anleggsgartnere kan være behjelpelig med å skaffe alle typer stein. Dersom man har dårlig jord på tomten er slik oppbygde bed en god løsning. Når steinene er på plass kan man fylle på med god matjord som gir plantene
gode vekstforhold.
HVORDAN LAGE BED: Slike steiner kan du få ganske rimelig dersom du kommer over et sandtak hvor noen ønsker å bli kvitt stein. Også anleggsgartnere kan være behjelpelig med å skaffe alle typer stein. Dersom man har dårlig jord på tomten er slik oppbygde bed en god løsning. Når steinene er på plass kan man fylle på med god matjord som gir plantene gode vekstforhold. Foto: Foto: Vidar Askland

Planter som ikke krever mye arbeid

Her er hagen som steller seg selv

Få nye innredningstips i Bonytts inspirasjonsguide

De beste festivalene når barna skal være med