Høstklar hage
Ikke gjør denne plen-tabben før vinteren
September og oktober er en fin tid for å forberede hagen på den kalde årstiden. Men også gjøre den klar for en tidlig vår.
Når høsten kommer kan være lurt å forberede hagen på den kommende årstiden.
Selv om sommeren er over er det mye man kan gjøre i hagen, og det er flere blomster som trives på høsten.
Plant om høsten
Høsten, før frosten kommer, er en fin tid for å plante, både busker og trær. Dessuten er september og oktober tiden for å plante blomsterløk og legge grunnlaget for neste vår.
- Fordelen med å plante om høsten er at det er god fuktighet i jorden og at en slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting. Men selv om høsten normalt sett er nedbørrik er det viktig passe på å vanne godt etter planting, spesielt hvis jorden og jordklumpen er tørr, forklarer Tonje Bergh fra Plantmania.
- En annen fordel ved å plante om høsten er at plantene kommer raskt i gang om våren. Det er også fint å bruke høsten til å planlegge neste års sesong.
Les også: 14 ting du må gjøre i hagen før snøen kommer
Rydding i bedene
- Selv i september er det lurt å luke vekk litt ugress, grave opp røttene og destruere plantene. Fortsetter du å luke nå, blir det mindre å luke til våren, påpeker Bergh.
Jorden i bedene kan spavendes, lukes og gjødsles opp. Bergh mener også at man bør fjerne nedfallsfrukt.
- Nedfallsfrukt kan være spiskammers for både rotter og rådyr. Det er hyggelig med rådyr i hagen på vinteren, men det er ikke uvanlig at hagen blir foringsstasjon senere på våren, og både tulipaner, nye skudd på busker og trær og stemorsblomstene kan være en saga blott i løpet av en natt eller to.
Hagebokforfatter og gartner Tommy Tønsberg understreker at det er mye man kan, men ikke bør gjøre i hagen om høsten.
- Det er lurt å rufse litt i bedene og få bort løv, forklarer han. Og har man tilgang på kompost kan man strø det på nå. Men vent med jordforbedringen til våren.
– Tiden fremover er også en god tid å legge løk på. Planter man tulipaner og påskeliljer og krokus nå, blir man belønnet med flotte farge når våren kommer, sier Tønsberg.
Beskytt plantene mot vinterskader
- Rosene beskytter du mot frost ved å legge et ca. 15 centimeter høyt lag med jord rundt dem. Det beskytter podestedet, forklarer Bergh. Rosene skal ikke beskjæres mer nå, siden roser ofte fryser noe tilbake. Fjerne bare visne eller skadede grener. Dekk sommerblomstene mot nattefrost. Busker og små trær kan støttes opp slik at de er litt mer forberedt til å ta i mot snøens tyngde.
- Størst fare er likevel vårsolen, påpeker Tønsberg. Derfor bør man dekke til plantene i januar. Til det kan man bruke striesekker eller granbar. Torv er ikke godt egnet siden det trekker til seg mye fuktighet.
Man bør vente med å klippe staudene til våren, legger han til.
Plen-tabbe
Plenen bør rakes slik at det ikke blir liggende hauger med fuktig løv og råtne, men det er viktig å unngå én klassisk plen-tabbe.
- Det er viktig å ikke klippe gresset for kort, presiserer Tønsberg. Hvis gresset beholder litt lengde vil det være mer motstandsdyktig når det blir kaldt.
- På høsten bør siste klipperunde være ca. 5 centimeter høy. Er gresset kortere kan det føre til frostskader, og er gresset for langt kan det utvikles sopp og råteskader, legger Bergh til.
Mose og frostflekker
På høsten når gresset ikke vokser like fort, blir mosen gjerne mer synlig. Tønsberg forteller at det ikke finnes noen annen kur mot dette enn å fjerne den manuelt.
– Du kan like gjerne fjerne den nå som på våren. Få opp så mye som mulig med jernrive. Mose kommer når gresset ikke vokser godt. La derfor være å klippe altfor kort på de stedene det vokser mose. Det gjelder hele sesongen, sier han.
Vinteren kan være hard mot gresset og føre til at det blir såkalte frostflekker enkelte steder. Det finnes råd for å redusere sjansen for at det skal skje med din plen.
– Frostflekker oppstår ofte når det blir liggende is tett mot plenen over lengre tid. Hvis du kan unngå å gå på plenen på vinteren, kan det hjelpe, sier Tønsberg.
Les også: Dette enkle trikset kan spare deg for store problemer
Gjør hagemøblene vinterklare
Det er lurt å forberede hagemøblene før de ryddes vekk for sesongen.
- Forurensning og støv i luften eller i regnvannet kan tære på møblene gjennom vinteren, så for å forhindre at hagemøblene tar skade bør dette alltid fjernes mot slutten av sesongen, sier Bjørg Owren, fra ifi.no.
Hvis man lar gammel smuss ligge på overflaten over tid vil møblene få kortere levetid og trenge hyppigere vedlikeholdsintervaller.
- Også er det jo langt hyggeligere å finne frem noen rene og pene møbler når den første vårsolen endelig titter frem igjen, sier Owren.
Husvask er egnet
Til vanlig rengjøring av hagemøbler er husvask eller andre lignende, milde rengjøringsmidler gode alternativ. Rengjøringsmidlet kan påføres med sprøyte, svamp eller skurepad og deretter skrubbes lett.
Skyll alltid grundig, slik at det ikke ligger igjen såperester. Hageslangen er bedre egnet enn høytrykksspyleren; det er mengden vann som avgjør hvor godt det blir skylt, ikke trykket på vannet, skriver ifi.
Til teakmøbler finnes det egne teakrensemidler som med fordel kan benyttes. Følg uansett alltid produsentens anvisninger.
Denne saken ble første gang publisert 07/09 2012, og sist oppdatert 27/09 2023.