Hage i Finnmark
Hei. Jeg bor i Finnmark og lurer på hvordan jeg skal kunne plante og stelle hagen min p.g.a det kalde klimaet?
Har en hage som ender i en brå skråning med masse trær nederst. Etter en lang vinter er hagen gul og trist med masse ugress overalt.
Jeg kunne gjerne trenge noen tips om blant annet vanning, vedlikehold av plenen, og om hvilke blomster og planter som ville passe best i min hage?
Håper på svar! M. G.
Hagebruk langt nord kan være en utfordring med tanke på kort sommer og kald vinter.
Generelt kan man si at du vil lykkes med planter som ikke skal ha en lang vekstsesong, samt velge planter fra andre steder i verden med et sammenliknbart klima. Mange planter fra Russland, Alaska, Nordlige Kina og Canada vil være aktuelle for deg. Tøffe valmuer (sibirvalmuer m.fl), busker som sibirkornell (selv om den nå begynner å få mye sopp og ikke anbefales mange steder ellers i landet ville jeg gjort et forsøk - du har i hvertfall det rette klimaet for den). Lekre røde greiner om vinteren som stikker opp av snøen er et pluss.
Bruk eviggrønne planter som f.eks nåletrær: Krypbuskfuru er ei utskjelt plante - litt urettferdig, den behandles sjelden riktig med årlig pinsering. Den kan med fordel brukes i et lebelte hvis det blåser litt hos deg også. ,Du kan plante krypeiner (J. communis 'Repanda' eller 'Green Carpet') og søyleeiner (J. c. 'Oskeladden') sammen med f.eks fugleredegran (Picea abies 'Nidiformis').
Med noe grønt på plass kan du spe på med stauder og sommerblomster. Mange urter har vakre blomster i tillegg til nytteverdi, selv er jeg svak for Monarda-sorter (bergamot/etasjeblomst) - mange kultivarer finnes i rosa eller rødt. Den blomstrer sent og er derfor ekstra verdifull, dessuten lukter den nydelig (aromatisk bladverk).
Du kan jo også så ettårige blomster selv på friland, mange 1-årige valmuer er jo flotte!
Et interessant nettsted du bør titte innom er Svanhovd Botaniske Hage - hvis du kan ta turen innom der en gang, har de nesten 300 stauder samt sommerblomster du også bør kunne få til å trives hos deg.
Det du bør passe på, er å sette de plantene som er litt mindre hardføre lunt (ved vegg f.eks) sørge for leplanting for å unngå hard vind inn i hagen, dekke til enkelte planter om høsten så ikke vårsola gir sviskader (strie etc.).
Når det gjelder gressplen, bør du lese igjennom artiklene vi har om stell og vedlikehold av plen.
[Publisert på hushjemhage.no]
Denne saken ble første gang publisert 26/03 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.