FRODIG UTEPLASS

Anne (46) flyttet fra hus til leilighet – og tok med hagen

Fra balkongen i femte etasje midt på Frogner i Oslo inspirerer Anne daglig tusenvis
av mennesker via Moseplassen, Norges største hageblogg.

UTEPLASS: I utestua har Anne skapt sin egen grønne boble omkranset av planter. Det er plassert flere høye trær og busker rundt sitteplassen slik at en virkelig kan føle at hagen omfavner. Uglen, som er omkranset av syrinhortensia, er laget i Sør-Afrika av resirkulert metall, blant annet kjøleskapsdeler. Den er kjøpt på Syverud gård.
UTEPLASS: I utestua har Anne skapt sin egen grønne boble omkranset av planter. Det er plassert flere høye trær og busker rundt sitteplassen slik at en virkelig kan føle at hagen omfavner. Uglen, som er omkranset av syrinhortensia, er laget i Sør-Afrika av resirkulert metall, blant annet kjøleskapsdeler. Den er kjøpt på Syverud gård. Foto: Ødegaard, Jane
Først publisert Sist oppdatert

Da Anne startet bloggen "Moseplassen" for 12 år siden hadde hun hage med enebolig på Nordstrand i Oslo, men etter et samlivsbrudd var tiden inne for noe nytt: En kompakt hage og bolig sentralt.

– Jeg elsker hvor grønt det er her på Frogner og miksen av ny og gammel arkitektur. Her føler jeg meg hjemme, sier hun.

Hun har ikke lenger helse til å holde på med en stor hage som krever mye fysisk innsats.

Nå trives hun med å ha en balkong hvor hun kan nøye seg med å få hjelp til skippertak.

– Dette er nok for meg. Her kan jeg tusle rundt og oppleve frodigheten. Jeg er opptatt av miljø og klima og sånn sett kjennes det veldig fint å ha den plassen jeg trenger og ikke ha stor hage eller mange rom jeg ikke bruker, sier Anne.

Stor balkong

SMART BYTTE: Anne har byttet ut stor villahage med denne balkongen i femte etasje på Frogner i Oslo – og stortrives.
SMART BYTTE: Anne har byttet ut stor villahage med denne balkongen i femte etasje på Frogner i Oslo – og stortrives. Foto: Ødegaard, Jane

Balkongen er lang og strekker seg langs to av sidene til leiligheten. Den er delt inn ulike soner: skogsbalkongen, utestua og kjøkkenhjørnet.

– Skogsbalkongen har fått navnet fordi den er bygget som en sti gjennom et skogbryn. Jeg har bevisst laget den svingete slik at man kan se trærne og plantene fra mange vinkler. Her har jeg mange gode motiver for kameraet, sier Anne.

Mye av livet i sommerhalvåret skjer i utestua. Her, i sin egen grønne boble, elsker hun å sitte i sofaen å lese, jobbe eller se på en serie med hodetelefoner, gjerne med teppe og stearinlys på kvelden.

Anne har samlet alle hageredskapene hun trenger i en praktisk kasse som hun enkelt tar med seg rundt på terrassen.
Anne har samlet alle hageredskapene hun trenger i en praktisk kasse som hun enkelt tar med seg rundt på terrassen. Foto: Ødegaard, Jane

Sofaen står på tvers for å skape bredde og bak den lager hun alltid en bakgrunn. Akkurat nå er den dominert av den bugnende rosarøde syrinhortensiaen, tidligere på sommeren har hun andre busker og trær der.

Poenget er å skape den grønne bakgrunnen bakerst slik at veggen bak forsvinner litt. Det gjør det ekstra hyggelig å komme ut på balkongen og gjør det også lettere å ta inspirerende bilder.

Les også: Jo, klart du kan plante trær i potter

Kjøkkenhage på balkongen

Anne hadde erfaring med kjøkkenhage fra da hun hadde villahage. Her la hun blant annet bokhyller ned på bakken og brukte som plantekasser til grønnsakene.

På balkongen har hun samlet matplantene i et hjørne for å skape en egen sone. Her har hun tomater, mange ulike salater, rabarbra, vårløk, luftløk, squash. Hun har også mange urter, både flerårige og ettårige.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Det tette rekkverket som var rundt balkongen da hun flyttet inn er bytter ut med gjennomsiktig glass som gir følelsen av mer luft og åpenhet.

NABOTRÆR: De store trærne i nabolaget bidrar til at balkongen oppleves langt frodigere. Anne hadde faktisk nabotrær som punkt på ønskelisten når hun lette etter leilighet.
NABOTRÆR: De store trærne i nabolaget bidrar til at balkongen oppleves langt frodigere. Anne hadde faktisk nabotrær som punkt på ønskelisten når hun lette etter leilighet. Foto: Jane Ødegaard
SPISEPLASS: Tide for å nyte. Den lille spiseplassen ved siden av den elektriske grillen gjør maten ekstra kortreist. Hvite stoler er en frisk kontrast til alt det grønne.
SPISEPLASS: Tide for å nyte. Den lille spiseplassen ved siden av den elektriske grillen gjør maten ekstra kortreist. Hvite stoler er en frisk kontrast til alt det grønne. Foto: Ødegaard, Jane

Da Anne skulle legge en plan for den nye balkongen, var det volum og høyde som sto i fokus.

Hun ønsket å skape følelsen av frodighet og å bli omkranset av planter. I tillegg til buskene og staudene hun hadde tatt med seg fra den gamle hagen, ble løsningen å gå bananas på et plantesenter som hadde 90 % avslag på trær fordi det var vinter.

Her kjøpte hun en drøss med tynne små pinner.

– Jeg er utrolig imponert over hvor mye enkelte av dem har vokst. Det får jeg ofte høre fra følgerne mine fra bloggen også som har fulgt dem fra starten. Det er utrolig hvor mye glede et tre til 120 kroner kan gi, sier Anne.

Les også: Eieren fant frem en motorsag – nå har hun drømmehagen

TRÆR: Anen har mer enn ti trær på den store balkongen.
TRÆR: Anen har mer enn ti trær på den store balkongen. Foto: Ødegaard, Jane

Trær i oljetønner

I dag har hun over ti trær på balkongen. Flere av dem står i gamle oljetønner fra farens låve. Tønnene har blitt vasket, skåret inn og fått kanten banket inn. I tillegg har det blitt laget hull i bunnen.

Med bakgrunn som arkitekt og hagedesigner er hun opptatt av grunnfunksjonen på uterommet, at det har rammer og strukturer. Blant annet plasserer hun trærne slik at de kobler seg på frodigheten fra trekronene til trærne som vokser utenfor på Vestkanttorget for å skape dybde og ekstra frodighet.

Balkongen gir Anne påfyll, et sted å være, nyte og gå på oppdagelsesferd. Hun elsker å rusle rundt uten en plan, følge med på om den siste blomsten hun har plantet trives, titte på alle insektene og undrer seg litt over plantenes evne til å vokse fra knopp til blomst.

– Jeg er veldig for at man ikke skal gå rundt og bekymre seg i hagen. Her senker jeg skuldrene og gleder meg over det jeg kan. Det er som en eneste stor kreativ lekekasse hvor det ikke finnes to streker under svaret. Det er bare å gå ut og finne på noe, sier Anne.

BLOGGER PÅ MOSEPLASSEN: Anne er alltid på jakt etter gode motiver til bloggen. Mange av dem finner hun på balkongen.
BLOGGER PÅ MOSEPLASSEN: Anne er alltid på jakt etter gode motiver til bloggen. Mange av dem finner hun på balkongen. Foto: Ødegaard, Jane
  • Sats på store og godt drenerte krukker.
  • Begynn i det små og prøv deg frem med hvilke planter som trives på din balkong. Utvid heller etter hvert.
  • Tenk over når du pleier å ha ferie og pass på å plante det som blomstrer når du er hjemme.
  • Tenk langsiktig. Invester i små busker og trær som kommer til å bli fantastiske om noen år.
  • Svarte murbøtter rommer mye og er smarte å plante store busker og trær i. De er nøytrale i gruppe med andre mer iøynefallende krukker. Husk å lage dreneringshull.
  • Invester i en sekketralle fra et byggvarehus. Da kan du enkelt flytte rundt på tunge krukker selv uten å løfte tungt.
  • Lag lokk som kan legges oppå krukkene for å hindre at jorda blir fuktig den siste tiden før frosten kommer på vinteren. En annen mulighet er å sette krukkene under tak.
Se mer

Hun liker å skape ulike miljøer og tar da alltid utgangspunkt i det som er bra og som allerede fungerer.

– Jeg flytter litt rundt, vrir litt på krukkene og prøver nye sammensetninger. Det veldig tilgivende hva som blir fint for øyet. Det er derimot ikke like lett å gjøre det fint for kamera. Derfor er jeg opptatt av å lage gode motiver som er inspirerende for følgerne mine, sier Anne.

Hun vil at uterommet skal kjennes avslappende, raust og litt rufsete. Fargepaletten går i grønt, mørkelilla og rosatoner. Hun prøver å skape et landskap der ute og tenker alltid på prinsippet om bakketopper.

– Jeg liker å skape en følelse av natur, og at noen av plantene kommer nærme inn til kanten slik at du kan få dem litt i ansiktet, akkurat som når du går en tur i skogen, sier Anne.

Les også: Skygge-hage er i vinden som aldri før: Her er ti nydelige vekster som passer inn

Blander forskjellige planter

Mangfold er også et stikkord, men samtidig skal formene passe sammen. Derfor har hun runde fremfor firkantede krukker. Da er det lettere å sette dem sammen i grupper, men krukkene fra samme serie får ikke stå ved siden av hverandre.

I det siste har hun begynt å lage det hun kaller rotebed. Fremfor å følge trenden om å ha en type plante per krukke, putter hun heller nedi litt av hvert i samme krukke, for eksempel hosta, stjerneskjerm og peon. Håpet er at det vil skape følelsen av varierte bed bortover i krukkene.

Plantene velges ut ifra hva hun synes ser bra ut, hva hun tror har en kul egenskap og hva hun tror følgerne vil ha glede av. Også er hun opptatt av at plantene skal blomstre til ulike tider.

HAGEAVFALL: Anne kaster ikke mykt hageavfall, det legges i stedet på toppen av krukker og bidrar til både rikt mikroliv i jorden og redusert vanningsbehov.
HAGEAVFALL: Anne kaster ikke mykt hageavfall, det legges i stedet på toppen av krukker og bidrar til både rikt mikroliv i jorden og redusert vanningsbehov. Foto: Jane Ødegaard
KJØKKENHAGE: Anne har laget kjøkkenhage i et hjørne av balkongen. Her dyrker hun blant annet tomater i et lite drivhus.
KJØKKENHAGE: Anne har laget kjøkkenhage i et hjørne av balkongen. Her dyrker hun blant annet tomater i et lite drivhus. Foto: Ødegaard, Jane

– Jeg vil gi både meg selv, humlene og bloggen noe vi kan nyte hele sesongen fra vår til høst, sier hun.

Planer for neste sommer

Anne bobler over av ideer for balkongen fremover. Hun planlegger å investere i en syv meter lang markise for å få skygge både ute og inne.

Hun har også en drøm om å sette inn skyvedører i glass slik at hun kan åpne opp hele veggen og la balkong og stue flyte i ett.

Neste sommer planlegger hun å plante en klatrerose hvor hun skal forme greinene slik at de vokser bortover kanten på utsiden av rekkverket.

Hun tenker også på å lage et hjørne med en daybed med oppbevaringsmuligheter under og en pergola med klatrende klematis over.

Hun har alltid hatt et ønske om å dele det hun synes er vakkert og visste at hun skulle ha hageblogg lenge før hun fikk sin første hage.

– Det gir meg masse glede å gå rundt med kameraet og jakte på noe fint som kan inspirere andre. Jeg føler meg mest av alt som en formidler og ser for meg at jeg deler noe gøy med en god hagevenninne, sier Anne.

POLLINATORER: Det yrer av pollinatorer også fem etasjer over bakken.
POLLINATORER: Det yrer av pollinatorer også fem etasjer over bakken. Foto: Ødegaard, Jane
SYRINHORTENSIA: Det er er Annes favorittbusk på sensommeren. Tidlig vår er duftkrossved en favoritt, og på sommeren tar koreakornell over. Alle tre er busker med rosa blomster som for en periode gjør mye ut av seg.
SYRINHORTENSIA: Det er er Annes favorittbusk på sensommeren. Tidlig vår er duftkrossved en favoritt, og på sommeren tar koreakornell over. Alle tre er busker med rosa blomster som for en periode gjør mye ut av seg. Foto: Jane Ødegaard