Utekjøkken
Guide til utekjøkken
Utekjøkken er populært som aldri før. Miljøbevisst, minimalist eller maksimalist? Det finnes noe for alle.
Vi nordmenn liker å lage mat ute og henter frem grillen så fort snøen har smeltet. Med et utekjøkken kan du både kutte, kjære, vaske og grille på ett og samme sted.
Ønsker du å bruke kjøkkenet hele kvelden kan det være lurt å investere i en terrassevarmer.
Flere valgmuligheter
Utekjøkken kan du enten lage selv eller kjøpe en av ferdigmodulene. Det finnes leverandører som selger mer eller mindre ferdige utekjøkkenløsninger med alt fra innebygde ovner til barskap.
Aduro har blant annet modulbaserte utekjøkken, hvor man selv kan sette sammen hvilke deler man trenger, som kule- eller gassgrill, vask og skap.
Våre utekjøkken er designet av arkitektene Torben Madsen og Mogens Kristensen som har skapt et tidløst design hvor kvaliteten er i sentrum, forteller Line Nederby i Aduro.
- Materialvalget er slipt rustfritt stål, granitt og teaktre, noe som er rengjøringsvennlig og tåler det harde, norske klima- selv etter mange år utendørs vil det holde seg like fint.
Norfax har mobile utekjøkken og satser på miljøvennlige modeller laget av resirkulerte materialer fra produsenten Thors-Design. Materialene er vedlikeholdsfrie, og kan tåle å stå ute hele året.
Sundance har åtte forskjellige modeller av frittstående utekjøkken i sitt sortiment. Komplette flislagte utekjøkken med kjøleskap og annet utstyr får du fra 70.000 kroner og oppover.
Dancook fører utekjøkken som bygger på denne danske tradisjonen ved å lage mat i det fri. De har komplette utekjøkken for deg som foretrekker det, men også forskjellige deler for deg som ønsker å bygge et selv.
Oppfordrer til samarbeid
Det er ikke bare i Norge at utekjøkken er en økende trend. Industridesignstudent Sébastien Cluzel skapte "Paysage Culinaire" (kulinarisk landskap) for å oppmuntre til samarbeid ved matlaging.
- Formålet med prosjektet "Paysage Culinaire" er å sette spørsmåltegn med vår interaksjoner med mat og hvordan vi forbereder den, forteller han til Klikk.no.
Kniver, skjærebrett og en form som passer kokeapparat er bare noen av funksjonene som finnes i "Paysage Culinaire". Som miljøbevisst bygget Cluzel kjøkkenet av naturlige elementer: tre og vulkansk stein.
Alt på ett sted
Nina Tolstrup fra Studiomama elsker å lage mat ute. "Med dette utekjøkkenet kan jeg gjøre både hakkingen, skrellingen og matlagingen" sier hun til remodelista.com.
Hver komponent i "Outdoor Kitchen" kan du kjøpe fra en jernvarehandel; Tolstrup tilbyr instruksjoner på Studiomama.
Lang levetid
Jørn Østby er marketing executive hos Lundhs, en råvareleverandør av naturstein, et materiale som brukes mye i utekjøkken.
- I tillegg til vår natursteins utseende, så er den aller viktigste fordelen/årsaken til at denne brukes i utekjøkken at den er vedlikeholdsfri. I tillegg så har den en levetid som man ikke finner hos noen andre alternative materialer til benkeplater, sier han.
Lite vedlikehold
Fordeler med utekjøkken
- Du flytter hele kjøkkenet utendørs, for de fleste betyr dette bedre plass og en bedre opplevelse.
- Underholdningsverdien av å lage mat sammen.
- Det blir mer gøy å være kokk og vert/vertinne.
- Reduserer stress på folk og utstyr på kjøkkenet.
- Mer sosial opplevelse rundt måltidet.
- Du kan grille hele året, også om vinteren.
- Ofte spiser folk mer sunt når de griller.
- Enkelt å rengjøre
Kilde: Sundance.no
Østby forteller at siden benkeplaten er den mest eksponerte delen av et utekjøkken er det derfor viktig at denne holder seg godt over mange år, samt at den krever lite vedlikehold.
- I utgangspunktet holder det å gjøre den ren med såpe og vann før man starter utesesongen.
Når det gjelder levetid, så snakker vi om ti-talls år ut ifra hva vi har sett av eldre utekjøkken. En annen fordel med bruk av naturstein er at man kan bruke en underlimt vask, noe man ikke kan gjøre med for eksempel en laminatplate.
Les også:
Sjekk den smarte overdekkede terrassen
Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme
Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen