Vakker fuksia

Fuksia - flotte blomstertårer

Fuksia trives aller best i halvskygge med god tilgang på vann. Med godt stell pynter den fint opp i ampler og krukker.

Vakre tårer: Fuksia finnes i flere farger, og får du den til å trives pynter den virkelig opp i hagen din.
Vakre tårer: Fuksia finnes i flere farger, og får du den til å trives pynter den virkelig opp i hagen din. Foto: www.colourbox.com
Sist oppdatert

En tørr fuksia slutter å vokse og blomstringen blir sterkt redusert, så det kan være lurt å se litt ekstra til disse vakre tårene.

Passer du godt på planten din, kan du imidlertid få en vakker hage med flotte fuksiar i bed, krukker og ampler.

- Sørg for at fuksiaen får tilgang på svakt gjødselvann hver uke. Da får du en plante som har en flott prydverdi utover hele sesongen, sier Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Fuksia har nydelige tårer

Fuskiaen vokser fort og trenger ifølge Wikipedia gjerne å skifte pottestørrelse tre eller fire ganger i løpet av en sesong. Fyll pottene med løs kvalitetsjord, og tilsett gjerne hønsegjødsel med en gang veksten er i gang. Vær for øvrig også oppmerksom på at planten slutter å vokse dersom det er varmere enn 24 grader.

"Fuksia trives aller best i vandrende skygge. Det vil si litt sol og litt skygge jevnt fordelt mellom dag og ettermiddag", skriver Wikipedia.

Husk også knipe av visne blomster slik at planten blomstrer hele sommeren.

Fuksia er utplantingsplante

Fuksia formeres ved stiklinger, og i Norge blir det produsert mer enn 500.000 fuksiaer årlig.

Totalt er over 8000 hybrider av fuksia kjent, men det er bare noen få arter som kan overvinter her i landet.

- Dette er grunnen til at fuksia gjerne blir solgt som utplantingsplanter, sier Tonje Bergh og legger til at fuksia tidligere også ble brukt som en vanlig stueplante.

Fuksia kommer fra Sør-Amerika

Opprinnelig kommer fuksiaen fra Sør-Amerika, men ifølge Bergh finnes det også noen få arter i Mellom-Amerika og på New Zealand. Navnet har planten fått fra jesuittermunken og misjonæren Charles Plumier som oppdaget den første fuksiaen i 1672. Plumier var en stor tilhenger av den tyske medisinere Dr. Leonard Fuchs og oppkalte derfor planten etter ham.

Flerårig fuksia

Kuldegrader betyr slutten for en fuksia, men dersom du oppbevarer fuksiaen din frostfritt kan du beholde den gjennom flere sesonger.

- For optimale forhold under vinterdvalen er det best å etterligne forholdene der planten har sitt egentlige voksested - det vil si en temperatur på mellom fem og ti grader. Velg gjerne et lite brukt rom i huset der temperaturen kan senkes. En kjølig vinterhage, isolert veranda eller et innebygget uterom med litt varme kan også være gode steder for vinterdvalen, sier Bergh. Også en frostfri garasje eller et loft med lystilgang kan være egnet.

Ikke tørk ut

- I hvileperioden stanser veksten helt, og planten trenger derfor ikke tilskudd av næring. Denne hvileperioden er viktig for å stimulere til blomstring, så dersom fuksiaen overvintere i vanlig stuetemperatur får den ikke samlet nok energi til å utvikle blomsterknopper, legger Bergh til.

Husk likevel at du ikke kan glemme fuksiaen din helt i vinterhalvåret. Det må være lyst der planten overvintere, og den trenger også litt vann. Jorden skal være tørr, men ikke knusktørr.

TIPS: Ikke plant fuksia i for små ampler og kasser. Da tørker de lett ut.

Les også:

15 trinn til en strøken hage

De beste hagetipsene

Tenk miljø i hagen

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også