Flaggregler
– Privatpersoner har flaggfrihet
Men det er god folkeskikk å følge de offentlige flaggreglene.
17. mai nærmer seg med stormskritt, og mye skal forberedes og pyntes.
Kanskje bør du unngå å pynte med bjørk, i tilfelle noen av de rundt deg har pollenallergi?
Og husk, skal du grille på nasjonaldagen, bør du klargjøre grillen før bruk.
Men! Det viktigste du bør kunne før 17. mai: flagget og flaggregler.
Og for å gjøre det enkelt: Flagget skal heises ved soloppgang og fires ved solnedgang.
- I månedene fra og med mars til og med oktober skal ikke flagget heises før klokka 8.00, og fra og med november til og med februar ikke før klokka 9.00, sier kommunikasjonsansvarlig i Norges Speiderforbund Kirvil Kaasa og fortsetter:
- Flagget skal tas ned, eller fires, ved solnedgang, og ikke senere enn klokka 21.00.
Svalbard og Jan Mayen, Troms og Finnmark og deler av Nordland har mørketid om vinteren, og da skal flagget heises klokka 10.00 og fires klokka 15.00.
Hvem gjelder de offentlige flaggreglene for?
Men, du som privatperson må ikke følge tidspunktene over.
- Staten har en egen forskrift å forholde seg til, mens for private er det skikk og bruk som gjelder, sier flaggviter Jan Oskar Engene og fortsetter:
- Staten har flaggplikt. Privatpersoner har flaggfrihet og kan gjøre mer som de vil, innenfor rammene av vel innarbeidede flaggtradisjoner.
Kaasa bekrefter at flaggreglene ikke gjelder for flagg i private hager eller for eksempel vimpler, balkongflagg eller båtflagg.
Likevel er det bare positive sider ved å føye seg etter de offentlige flaggreglene.
- Det er en fin gest og god folkeskikk å følge reglene når man flagger fra egen flaggstang eller fra balkongen. Det viser respekt for et viktig nasjonalsymbol. Vimpler kan henge ute hele tiden, sier hun.
Kaasa forteller videre at vi har en ganske sterk flaggmoral i Norge.
- Da Jonas Gahr Støre et tidligere år heiste flagget i sin egen hage en time for tidlig i forhold til flaggreglene, vakte det oppsikt, sier hun.
Det er ikke krise om du bommer noe på tidspunktene, men gjør gjerne en innsats.
- I tillegg til respekten for flagget betyr det noe for anerkjennelsen av det vi flagger for, sier Kaasa.
Artikkelen fortsetter under bildet.
For strenge regler for privatpersoner?
Flaggviter Engene mener privatpersoner ikke er bundet av de offentlige tidspunktene for flagging, og tror at de faste klokkeslettene gjør at mange lar være å flagge.
1. januar: 1. nyttårsdag
21. januar: H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandras fødselsdag
6. februar: Samefolkets dag
21. februar: H.M. Kong Harald Vs fødselsdag
1. mai: Offentlig høytidsdag
8. mai: Frigjøringsdagen 1945
17. mai: Grunnlovsdagen
7. juni: Unionsoppløsningen 1905
4. juli: H.M. Dronning Sonjas fødselsdag
20. juli: H.K.H. Kronprins Haakon Magnus' fødselsdag
29. juli: Olsokdagen
19. august: H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits fødselsdag
25. desember: 1. juledag
Bevegelig: 1. påskedag
Bevegelig: 1. pinsedag
Bevegelig: Dagen for Stortingsvalg
- Det kan også flagges med statsflagg ved andre høytidelige og festlige anledninger innen nasjonen eller kongehuset og ved offisielle besøk av medlemmer av kongehuset og av utenlandske statsoverhoder og fyrstelige personer, samt når det av hensyn til vedkommende statsinstitusjon utøvende virksomhet anses særlig viktig eller ønskelig.
Kilde: regjeringen.no
- Så her spørs det vel om militær presisjon kanskje fører til at flagget ikke blir heist i det hele tatt. Og det var vel neppe meningen. Med litt mer fleksibilitet ville det vært færre nakne flaggstenger å se på offentlige flaggdager, sier han og spør seg selv:
- Kanskje det er mer ønskelig at flagget kommer opp en halvtime for sent eller tas ned på overtid, enn at det ikke kommer opp i det hele tatt?
Nordmenns forhold til flaggdager
På 17. mai er nordmenn flinke til å flagge, men ellers er vi ifølge Engene slappere.
- Forholdet til flaggdagene kan nok ha skiftet over tid. Etterhvert som folk har fått et mer distansert forhold til for eksempel unionsoppløsningen går det da nedover med privatfolks flagging 7. juni.
Kaasa tror de fleste synes det er hyggelig å se flagget, men at vi ikke alltid har alle flaggdagene på rams i hodet.
- Når det flagges fra offentlige bygninger tror jeg det er en del som tar seg i å prøve å komme på om det er en spesiell dag eller dato. Mange flagger også når det er bursdag, dåp eller konfirmasjon – det er en hyggelig tradisjon som er med på å gjøre dagen til noe ekstra, sier hun.
Husk også disse flaggreglene
I tillegg til tidspunkter for heising og firing finnes det også en håndfull regler som beskriver hvordan det skal flagges.
- De viktigste reglene mener jeg har å gjøre med respekten for flagget: flagget skal aldri berøre bakken, altså verken slepe i eller ligge på bakken. Det er noe av det første barn lærer når de skal gå med flagg i 17. mai-tog, sier Kaasa og fortsetter:
- Når flagget er ødelagt eller slitt skal det ikke brukes til noe annet. Det skal enten brennes eller klippes opp, slik at fargene skilles fra hverandre før det kastes.
Bør et flagg strykes før bruk?
- Hvis flagget oppbevares pent sammenbrettet, eller rullet opp rundt flaggstangen for balkongflagg, er det sjelden behov for å stryke det. Små flagg som vi har med i 17. mai-toget kan lett bli litt krøllete når de oppbevares, så dem kan en gjerne stryke på svak varme. Hvis flagget er vått når det fires eller tas ned, så heng det til tørk til neste dag før du bretter eller ruller det pent sammen, sier Kaasa.
Hvordan ser man om et flagg bør byttes ut?
- Begynner flagget å bli frynsete i kantene eller slitt på annen måte kan det være på tide å bytte det ut med et nytt, forteller Kaasa i Norges Speiderforbund.