Bruke eddik mot ugresset
Få vekk ugresset uten å bruke gift
I kjøkkenskapet finner du et rimelig og effektivt ugressmiddel.
Sommeren har omsider kommet og vi har inntatt hagene for fullt. men mange kjemper mot ugresset.
På hagesentrene får du kjøpt en rekke midler som skal ta knekken på ugresset.
Ulempen med noen av disse midlene er at du må være veldig forsiktig med hvor du bruker det, andre planter i nærheten vil også ta skade av middelet, selv om du kun ønsker å ramme ugresset.
Mange er også skeptiske til å bruke kjemikalier i sin egen hage og i tillegg koster det litt.
Spar penger
Du kan bruke en langt billigere versjon ved å ta en kikk i kjøkkenskapet eller stikke innom nærmeste matbutikk. En halvliter vanlig Idun mateddik koster under 20 kroner i de fleste matbutikker.
Også eddiken må brukes med varsomhet. Det er ikke så lurt å helle det på ugress midt på plenen, fordi det da vil skade også gresset som du ønsker å beholde.
Men det kan være perfekt for å fjerne ugress som vokser mellom steinheller, grus eller lignende.
Eddik drepte ugresset
Elisabeth Heggland Urø er gartner, hagedesigner og fagtekniker innen park og hagedrift. Hun har selv testet eddik og mener det fungerer utmerket til å ta liv av ugress.
– Jeg fylte en spruteflaske med eddik og sprayet løvetannen. Selv om det begynte å regne etter fire timer, hadde løvetannen begynt å visne allerede. Jeg brukte eddiken på noe mose mellom steinhellene og den visnet også raskt, sier Heggland Urø.
Hun legger til at det er viktig å dra ugresset opp med roten, også etter at du har drept det med eddik.
– Etter at planten er fjernet heller jeg litt eddik ned i hullet for å ta knekken på resten av roten.
Som så mange andre kjerringråd er det best å teste det selv.
Vi tok med oss flasken ut i hagen for å se om eddik kan brukes i kampen mot ugresset. Vi helte eddiken rett på en plante som vokste mellom to steinheller.
Ett døgn senere var nesten all plantevekst borte mellom steinhellene og det lille som var der var veldig enkelt å rive opp med roten. Konklusjonen er at eddiken hadde veldig god effekt.
Les også: Slik får du grønn plen uten mose
Anbefaler å droppe kjemikalier
Finn Heradstveit, tidligere daglig leder på Hadeland Hagesenter, har delt sine beste råd for å bekjempe ugresset.
– Jeg mener det er sunt å være skeptisk til å helle gift i sin egen hage. Den beste måten å bekjempe ugresset på er jo den manuelle, rett og slett å luke det bort. Det er også lurt å spa opp jorden i bed og holde den porøs, da får ugresset dårligere feste, sier Heradstveit.
Et smart redskap til luking er en såkalt løvetannplukker, som fås i alle hagebutikker. Den hjelper deg med å komme langt ned i bakken slik at du fjerner mest mulig av roten.
Han advarer mot å bruke midler som round up eller eddik på en plen, fordi det vil skade gresset og andre planter som du ønsker å beholde.
– Eddik er jo sterkt og kan sikkert skade plantene, men jeg har ikke sett dette dokumentert. Uansett hvilke midler du bruker for å drepe ugresset, så husk at det kommer igjen. Selv om du får vekk all løvetannnen så vil det blåse inn nye frø.
Gartneren ber folk heller om å bruke god tid i hagen og kose seg med å gjøre det fint.
Les også: Gjør dette for å begrense antall brunsnegler
Best å luke ugresset
Forsker Jan Netland ved forskningsinstituttet NIBIO vet mye om å bekjempe ugress. Han mener det er god grunn til å tro at eddiksyre kan drepe ugress.
– Både eddiksyre og for så vidt også salt vil kunne drepe planter. Men jeg vet ikke om det er så hensiktsmessig, du må bruke store mengder. Og husk at du også tar livet av andre vekster, så bruk det bare der det ikke er andre vekster i nærheten, sier Netland til klikk.no.
Når det gjelder ugresset som vokser i hagen så anbefaler han først og fremst å luke. Husk at du må langt ned og du må få med hele roten til ugresset, hvis ikke kommer det raskt tilbake.
Eddiken som selges i matbutikken er eddiksyre blandet ut med vann. Ofte er det 7 prosent eddiksyre, men det selges også varianter som har en større andel eddiksyre, det er bare å se på emballasjen. Den sterkere eddiken vil ha en større effekt mot ugresset rett og slett fordi den er sterkere.