Dyrke egen urtehage
Dyrk urter fra balkongen
Krydderurter kan du enkelt dyrke i vinduskarmen eller på balkongen. De er både dekorative og smaker godt i maten.
Nå som sommeren nærmer seg vil de fleste oppholde seg utendørs så mye som mulig. Mange liker å pusle i hagen med plenklipping og planting av blomster eller urter.
Og hva er vel mer fristende en ferske, selvdyrkede urter fra egen hage eller balkong? Og det beste av alt, du trenger ikke å være noen mestergartner for å dyrke egne urter. Så lenge urtene får nok sol, vann og le mot vinden vil de trives og vokse godt.
Sett plantene mot sør eller vest
Det er ikke så vanskelig å dyrke urter, så lenge man legger forholdene til rette.
- Det er gøy å følge med på hvordan plantene vokser, og det er ekstra givende om man får kan smake på de velduftende urtene, sier Elin Nordli fra Opplysningskontoret for blomster og planter til klikk.no.
Plantmania sine tips til planting i krukker
- Velg heller få store krukker fremfor mange små. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte.
- Sørg for at det er dreneringshull i potten, for bedre oksygentilførsel.
- Legg småstein eller Leca som drenering i bunnen av potten, ca. 3-5 cm.
- For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull, legges et lag med filt, tøy eller lignende.
- Fyll så på med jord. For å unngå vann- og jordsøl, fylles jord opp med 4-5 cm klaring til potekanten. Pottene er nå klar for planting.
- Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
- Det er lett å dyrke urter, du trenger bare noen potter, jord og en vannkanne. Hvor bra plantene vokser kommer mye an på hva slags vær vi får, men vi kan hjelpe dem på veien ved å sette plantene varmt og lunt. De fleste urter elsker sol, og misliker vind. Sett plantene på et sted som vender mot sør eller vest, slik at de får nok sol, og gjerne i le mot kald nordavind. Er det mye vind på balkongen din, setter du dem så lunt som mulig bak noen møbler eller store krukker med planter.
Slik får du urtene til å vare lenger
Velg urtene du liker
Når du skal velge hvilke urter du skal dyrke bør du prioritere de urtene du liker best, og pleier å bruke i maten din. Etter hvert kan du eksperimentere med andre sorter og kanskje du finner en ny favoritt.
- Ingen urter er giftige så det er bare å eksperimentere i vei, sier Nordli.
De ulike urtene har også forskjellige egenskaper og vekstvilkår.
- Vanlige urter å dyrke er gressløk, som er hardfør og tåler det meste. Dill, som kan bli over 1 meter. Koriander, sitronmelisse og Basilium, som vil stå lunt. Ulike mynter, som tåler mye, oregano, det klassiske pizzakrydderet, persille, rosmarin, og timian.
Les også: Drømmer du om din egen kjøkkenhage?
Ikke kjøp urtene i matbutikken
- De fleste urter er lette å så fra frø, men de kan også kjøpes ferdige i hagesenteret. Men et godt tips er å ikke kjøp pottene i fruktavdelingen i matbutikkene. Disse plantene er tiltenkt å brukes med en gang, og klarer seg dårlig ute, råder Nordli.
Urter trenger ikke store potter, men store krukker gir plass til flere planter og trenger ikke vannes like ofte som de små.
- Jorden bør være næringsrik, men bland inn litt sand og lecakuler for å bedre dreneringen. Kaktusjord og såjord er ekstra sandholdig, eller lån litt sand fra barnas sandkasse om du ikke har et lass grus i hagen. Urter liker ikke å bli stående i kald, våt jord, så det kan være lurt å sette de innenfor takskjegget eller markisen når det regner mye. Nye skudd uten blomster smaker best, og plantene blir mer frodige jo mer de klippes.
Les også: Slik lager du egen urtehage
Herlige krydderurter og spiselige blomster
- Ulike krydderurter kan settes sammen i en stor potte, forklarer Tonje Bergh fra Plantmania.no. - Pass på at basilikum ikke står i midten da basilikum er mer utsatt for soppangrep enn de andre og bør ha litt luft på siden. Krydderurter som er lette å få til er gressløk og persille, begge kan overvintre her hjemme i Norge. Rosmarin, dill, mynte, salvie, sitronmelisse og løpstikke er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig enten hver 14. dag, eller med langtidsvirkende gjødsel.
Blomster du trygt kan spise:
Det finnes også mange spiselige blomster.
- Innimellom krydderurtene kan du så eller plante ringblomster, lavendel, blomkarse og solsikker. Mange blomster er faktisk spiselige. Noen smaker forbausende godt, og andre gir sommermaten det lille ekstra. Knip av blomster som akkurat er sprunget ut og pynt de ulike rettene med dekorative, fargerike blomster. På denne måten får du kombinert prydverdien med nytteverdien
Fioler, stemorsblomster, ringblomst, blomkarse, nellik, georginer (Dahlia) agurkurt, månedsjordbær, kløver, kornblomst, lavendel, rose, stokkrose, tagetes og blomster fra krydderurter.
- Ikke bruk blomster som har vært sprøytet eller blomster du ikke er helt sikker på, råder Bergh avslutningsvis.
Denne saken ble første gang publisert 21/06 2013, og sist oppdatert 20/04 2018.