Hage og popcorngress

Disse er like fine som popcorngress

Mattilsynet advarer mot popcorngress i norske hager. – Velg heller en av disse plantene, som likner på popcorngress, sier Siv Iren Sørensen-Moe i Opplysningskontoret for blomster og planter.

<b>LIKNER PÅ POPCORNGRESS:</b> Men det er ikke popcorngress, det er dagliljer.
LIKNER PÅ POPCORNGRESS: Men det er ikke popcorngress, det er dagliljer. Foto: Jane Ødegård
Sist oppdatert

Det er morsomt å plante ting som vokser fort, som blir dekorativt og som barna også kan være med på.

– Og vi heier på alle som vil være med å dyrke! sier kommunikasjonsansvarlig i Siv Iren Sørensen-Moe i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Hjemmedyrket pocorngress har gått som en farsott over landet, men Mattilsynet advarer mot dette siden popcorn er mat, ikke ment for å plantes i hagen, og derfor kan føre til spredning av insekter, sopp, bakterier og virus til andre planter.

Les også: Popcorngress er blitt superpoppis. Nå advarer Mattilsynet

Mye som likner på popcorngress

De friske, grønne bladene på maisplanten, det vil si popcorngresset, pynter fint opp i en krukke på terrassen eller balkongen.

<b>GIR TIPS: </b>Siv Iren Sørensen-Moe er kommunikasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter.
GIR TIPS: Siv Iren Sørensen-Moe er kommunikasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter. Foto: Privat

Men det finnes også mange andre planter som likner på popcorngress, og som kan være gode alternativer til din uteplass.

<b>POPCORNGRESS:</b> Sånn ser det ut.
POPCORNGRESS: Sånn ser det ut. Foto: Jeanette Bækkevold

Sørensen-Moe i OBP trekker blant annet frem ulike typer planter som du enten kan så selv, eller kjøpe ferdige i butikken. Flere av disse er flerårige, så du får gleden av dem sommer etter sommer. Og du får også et spiselig alternativ!

Les også: Jo, klart du kan plante trær i potter

Liljer i stedet for popcorngress

Dagliljer er friske og uproblematiske å ha med å gjøre. Hybrider finnes i mange ulike farger, blant annet gul.

<b>GULE BLOMSTER: </b>Det grønne på gul daglilje likner mye på popcorngresset, men denne planten får i tillegg gule blomster.
GULE BLOMSTER: Det grønne på gul daglilje likner mye på popcorngresset, men denne planten får i tillegg gule blomster. Foto: Gro Jørgensen

Gul daglilje danner kraftige tuer med gresslignende blad og blomstrer med trompetformede blomster i juni. Gul daglilje er en svært gammel hageplante; det er kjent at den ble dyrket i Norge allerede i 1694.

Den er tilpasningsdyktig og hardfør og kan stå i ro på samme sted i mange år, opplyser Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) på sine nettsider.

– Ønsker du liljer uten blomster, kan bladliljer som hosta anbefales. De finnes også i mange ulike varianter, sier Sørensen-Moe.

Hosta er en flerårig staude. Den finnes i ulike sorter med vakre bladmønster med dype riller og og ulike fargekombinasjoner.

<b>HOSTA:</b> Den har litt større og bredere blader enn popcorngress.
HOSTA: Den har litt større og bredere blader enn popcorngress. Foto: OBP

Hosta kan du plante både i bedet, gjerne litt i skyggen, og i potte. Det er en robust plante som fint kan overvintre i utepottene.

Les også: (+) Venninnen min ringte meg om min nye mann. Det hun sa, sjokkerte meg

Prydgress i stedet for popcorngress

– En av de tingene vi ser at er blitt veldig populært, er prydgress. Dette kan du kjøpe både som frø og ferdige planter, sier Sørensen-Moe.

<b>VAIER I VINDEN: </b>Prydgress i mange varianter.
VAIER I VINDEN: Prydgress i mange varianter. Foto: OBP

Prydgress er lettstelt, de fleste tåler å tørke, og krever minimalt med stell. Noen er vintergrønne, mens andre visner mot høsten. Vent med å beskjære de. Beskjærer du på høsten, kan de hule stilkene lett fylles med vann, og føre til råte og frostsprengning når vannet i stilkene fryser.

– Ønsker man et rent prydgress, kan jeg anbefale Carex montana, phalaris arundinacea, Hakonechloa macra eller kypergress, sier Sørensen-Moe.

Les også: Seks typer hortensia: Hagedesigner har en klar favoritt

<b>CAREX MONTANA: </b>Kan klare seg gjennom vinteren langs kysten nord til Trøndelag.
CAREX MONTANA: Kan klare seg gjennom vinteren langs kysten nord til Trøndelag. Foto: OBP
<b>CYPERUS: </b>Kypergress er et prydgress i skjermsivaksslekta.
CYPERUS: Kypergress er et prydgress i skjermsivaksslekta. Foto: OBP
<b>PHALARIS ARUNDINACEA:</b> Et prydgress i strandrørfamilien.
PHALARIS ARUNDINACEA: Et prydgress i strandrørfamilien. Foto: OBP
<b>HAKONECHLOA MACRA:</b> Hakongress trives best i skyggen.
HAKONECHLOA MACRA: Hakongress trives best i skyggen. Foto: OBP

Gressløk istedet for popcorngress

Gressløk er en flerårig urt som er veldig lett å ha med å gjøre. Den danner fine tuer av grønt gress, og klipper du den ikke ned, får den lilla blomster. Gressløken har en mild og god løksmak, men etter at den har begynt å blomstre, blir smaken litt besk.

Gressløken kan du plante både rett i jorda og i potter, og du kan også så den selv.

<b>ALLIUM SCOENOPRASUM:</b> Både gresset og blomsten på gressløken kan spises.
ALLIUM SCOENOPRASUM: Både gresset og blomsten på gressløken kan spises. Foto: OBP

Hvis du vil så selv

– Vi støtter Mattilsynets anbefaling når det gjelder å være forsiktig med å så popcorn i hagen, og vil råde alle til heller å kjøpe frø fra et gartneri eller hagesenter, sier Sørensen-Moe i OBP.

– Det er veldig mye spennende å velge mellom, og som blir mye finere enn popcorngress, sier hun.

Er du ikke så opptatt av at det skal se ut som popcorngress, kan du for eksempel gå for ulike frøblandinger med sommerblomster, som du enkelt strør utover i potter eller bed. Dette er enkelt, og de vokser fort.

– Bruk kun litt av frøpakken, så har du nok til flere år, tipser Sørensen-Moe.

Velger du sorter som er uten iblandet gress, og som gir litt større blomster, er de samtidig perfekt å bruke til snittblomster.

– Å plukke nydelige buketter fra egen hage sommeren gjennom er noe av det beste som finnes! mener Sørensen-Moe, som legger til at bonusen med en blomstrende hage er at det også er supert for bier og andre pollinerende insekter.

– Ikke minst er solsikker en stor favoritt. Hva med å arrangere en solsikkekonkurranse for familien hvor vinneren er den som får den høyeste solsikken? Husk å støtte den opp, for de kan bli ordentlig høye.

<b>SOLSIKKER:</b> Den har faktisk ikke fått navnet sitt fordi den likner på solen, men fordi selve blomsten vender seg mot solen.
SOLSIKKER: Den har faktisk ikke fått navnet sitt fordi den likner på solen, men fordi selve blomsten vender seg mot solen. Foto: Jane Holma

– Andre ting som er morsomt å dyrke, som raskt gir resultater og som kan spises, er ulike typer salat, bønner, erter, reddiker og squash, tipser Sørensen-Moe.

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2024, og sist oppdatert 28/05 2024.

Les også