FARLIG GASS:

Dette kan skje med grillen din

Til tross for at mange er nervøse for å bruke gass, er det svært få som tar sikkerheten på alvor.

Selv en liten gassbeholder kan utgjøre stor skade om den eksploderer. Oppbevarer du gassgrillen riktig? Se video om sikkerhet lenger ned i saken.
Selv en liten gassbeholder kan utgjøre stor skade om den eksploderer. Oppbevarer du gassgrillen riktig? Se video om sikkerhet lenger ned i saken. Foto: FOTO: If Skadeforsikring
Først publisert Sist oppdatert

Gassvettreglene

  1. Propanbeholderne må aldri plasseres under terrengnivå, for eksempel i kjellerrom. Husk at propan i gassform er tyngre enn luft.
  2. Propanbeholdere skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.
  3. Vær på vakt mot propanlekkasjer. Gass som lekker ut kan gjøre lufta eksplosjonsfarlig og kan antennes av for eksempel åpen ild, glødende tobakk eller elektrisk gnist.
  4. Finn eventuelle lekkasjer snarest mulig ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Når gasstrykket settes på vil såpebobler danne seg på lekkasjestedet.
  5. Bruk kun slanger for LPG/propan. Sprukne eller defekte slanger må skiftes straks. Største lovlige slangelengde er 1,5 meter. Bruk slangeklemmer.
  6. Hold alltid en tent fyrstikk klar når apparatkranen åpnes. Steng for gassen ved beholderen når anlegget ikke er i bruk, og husk å koble fra regulatoren ved lengre tids fravær.
  7. Steng for gassen ved beholderen og bring om mulig beholderen til et trygt sted dersom det oppstår brann.
  8. Hold alltid apparat og beholder i god stand, men prøv ikke selv å reparere skader eller defekter som oppstår. La propanforhandler gjøre kontroll og eventuell overhaling av apparat og anlegg med jevne mellomrom.
  9. Studer monterings- og bruksanvisning nøye før apparat og anlegg tas i bruk. Spør forhandleren dersom det er noe du er i tvil om.

(Utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sammen med gasselskapene.)

Det viser en ny undersøkelse gjort av TNS Gallup for If Skadeforsikring. *

15 prosent nemlig føler ubehag eller er «litt redde» i nærheten av installert gass, som gassgrill og gasskomfyr.

Samtidig svarer 28 prosent at de ikke utfører vedlikehold.

Kan flytte vegger

Dårlig oppbevaring er en av de vanligste feilene folk gjør. Visste du for eksempel at beholderen din kan eksplodere hvis den blir utsatt for varme over femti grader? Eller at den ikke skal oppbevares i kjelleren?

I videoen under kan du se hva som skjer når en beholder med 190 gram butangass eksploderer. Denne størrelsen på beholdere brukes for eksempel til primus på tur.

En vanlig gassbeholder til grill er derimot dobbelt så stor, om lag 250 gram.

- Når denne relativt lille boksen eksploderer, er trykket stort nok til å flytte kjellerveggene dine dersom du har lagret boksen ulovlig der. Propangass utvider seg 250 ganger når den eksplodere, sier fagsjef Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter i klippet.

Les også: Unngå uhell med gassgrillen

Mange bryter regelverket

Det er strenge krav til oppbevaring av gass privat i Norge. Ifølge Brann- og redningsetaten kan det oppbevares totalt 55 liter (2 x 11 kg) propan til koking og oppvarming i bolig, fritidsbolig og lignende. 1 kg tilsvarer 2,4 liter.

I garasje, uthus og lignende kan det oppbevares 90 liter.

Men det er mange som bryter regelverket. Ifølge en undersøkelse gjort av If blir hver tiende gasskolbe oppbevart ulovlig.

Les også: Stor test av gassgriller

Dette gjør du

Norsk brannvernsforening har i anledning grillsesongen lagt ut en rekke tips til hvordan man griller sikrest mulig. De understreker at bruksanvisningen og instruksjoner er til for å følges.

«Sjekk med jevne mellomrom gasskoblingen og -slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping», skriver de på sine nettsider. Det kan også være lurt å bøye slangen fra tid til annen, for å sikre at den ikke har blitt sprø.

En god regel kan være å bytte slange annethvert år.

I tillegg bør man holde ekstra gassflasker unna grillen, og være unngå å bruke rustne eller bulkede flasker.

Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, stenger du straks av gasstilførselen på gassflasken. Flytt så flasken til et sikkert sted. Fjern alle varmekilder, gå vekk fra grillen og kontakt brannvesenet.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Se under hva som kan skje hvis du ikke er forsiktig:

* Denne undersøkelsen er levert av Newswire, som er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå.

(Kilder: Newswire, Norsk brannvernsforening, Brann- og redningsetaten)

Slik sikrer du mot brann

Slik slukker du kjøkkenbrannen