Triora i Nord-Italia
Bygger drømmepalass i Italia
Skuespiller Per Christian Ellefsen (54) har kjøpt et palass i den lille landsbyen Triora i Nord-Italia.
- Det var da jeg sto på terrassen til palasset og fikk se den formidable utsikten, at jeg tok beslutningen. Denne perlen var rett og slett for vakker til å gå til grunne. Jeg måtte gjøre noe, sier Per Christian Ellefsen.
For én million kroner ble han eieren av Palazzo Capponi, en 3000 kvadratmeter stor middelalderbygning som viser sine tydelige tegn til både indre og ytre forfall. Beliggenheten derimot er det ikke noe å si på. Palasset troner øverst på San Dalmazzo-klippen i den lille landsbyen Triora, helt nord i Italia. Herfra har Per Christian en eventyrlig utsikt til mektige fjell med snø på toppene og vakre, grønnkledde åser. Hele syv kirkespir kan skimtes fra terrassen, og samtlige av dem ringer til forskjellige tider. I Triora er det ingen som bryr seg om klokken.
- Tempoet går befriende sakte. Jeg er veldig fascinert av stillheten og roen, for ikke å snakke om menneskene som bor her. De er lette å bli glad i, smiler Per Christian.
Mange planer
Det er i denne lille landsbyen, blant olivenlunder, appelsintrær og historiske byggverk at den folkekjære skuespilleren vil skape et sentrum for kultur og nytelse. Palazzo Capponi skal bli et møtested for kunstnere og kreative sjeler, men også for mennesker med en forkjærlighet for den italienske regionen Liguria, språket og maten. Den majestetiske bygningen vil i alt romme 25 sengeplasser, kino, galleri, bibliotek, et større selskapslokale, kunstnerverksted, et spa-område med sauna og et lite basseng.
- I tillegg ønsker jeg å etablere en hyggelig restaurant for palassets gjester og for folk i nærmiljøet, med blant annet uteservering og en vinbodega på gateplan. På menyen skal vi friste med skandinaviske og ligurianske spesialiteter. Tanken er også å tilby matkurs, forteller Per Christian ivrig, vel vitende om den enorme restaureringsjobben som venter ham.
Dårlig forfatning
Både vegger og tak i Palazzo Capponi fremstår som svært skrøpelige. En av årsakene til forfallet er at bygningen tidligere sto oppført med fem forskjellige eiere. Disse var i besittelse av mer eller mindre udefinerbare deler av palasset, og ingen tok ansvar for vedlikeholdet.
- Det var en lang prosess frem til påsken 2001 da jeg kunne signere kjøpekontrakten, men det var så absolutt verdt strevet, hevder Per Christian.
Palazzo Capponi var opprinnelig ett av Trioras mange fort, før det på 1200-tallet flyttet inn en velstående dommerfamilie som omdannet fortet til et gedigent slott. Nå er det kun deler av en ødelagt marmortrapp som vitner om palassets storhetstid.
- Bygningen er verneverdig, derfor måtte jeg gjennom hele byråkratiet før arkitekttegningene ble godkjent. Man må være tålmodig og ta ett skritt om gangen når man kaster seg ut i et prosjekt som dette. Det er fremdeles langt igjen til målet, forteller Per Christian, som understreker at han ikke har mistet nattesøvnen av den grunn.
Stort pågangsmot
- Det å få lov til å være med på å utvikle noe, skape noe, for så å dele det med andre, har alltid tiltalt meg. Frykten for litt jobbing skal ikke hindre meg i å realisere drømmene mine.
Restaureringsarbeidet tenker Ellefsen å sette bort til en entreprenør, men han ønsker også å gjøre litt selv. Denne sommeren har han begynt å snekre og hamre på det som skal bli et eget badehus for palassets gjester. Ellefsen har nemlig gått til innkjøp av det gamle kvernhuset som ligger ved elven Argentina i dalen nedenfor Palazzo Capponi. Her finnes krystallklare ferskvannskulper som innbyr til fristende dukkerter, og fjellplatåer hvor god mat og drikke kan nytes i fred og ro.
- Jeg har forelsket meg helt i Triora. Byen er så vakker og levende, full av historie og kultur, sier Per Christian.
- Her går jeg lange turer i naturskjønne omgivelser. Jeg bruker også mye tid på å sette meg inn i de lokale tradisjonene og lære meg språket, forteller han.
Hekseuniversitet
Blant Trioras rundt 200 innbyggere er Ellefsen en kjent og kjær personlighet. Alle vet om prosjektet hans, og ordføreren i Triora hedret Ellefsens initiativ ved å vise Elling-filmen på utendørskino til stor applaus fra de mange fremmøtte.
- At folk her heier på meg, betyr uendelig mye. Damen som driver suvenirbutikken i Triora, fortalte meg nylig at omsetningen hennes den siste tiden hadde økt, og at hun nå var meget positiv med tanke på fremtiden, sier Per Christian.
Han mener Triora er et eldorado for folk som ønsker en litt annerledes ferie, heller enn å tråkke i de allerede oppløyde turistløypene på rivieraen. Den vesle byen er helt bilfri og består av smug, portaler og tunneler. Alt i naturstein. Her er en liten butikk som faktisk selger Jøtulovner, en delikatesseforretning, et par puber og kafeer, bed and breakfast og et nydelig, ombygd hotell som opprinnelig var et gammelt kloster. Triora er særlig kjent for sine hekseprosesser på 1500-tallet. De har et eget heksemuseum, og snart skal også et hekseuniversitet stå klart.
Åpne dører
- Folk som besøker meg i Triora, ønsker alltid å komme tilbake. De er henrykt over de eventyrlige opplevelsene de har hatt og alle inntrykkene de sitter igjen med. Sånt motiverer meg til å stå på videre, forteller Per Christian.
Mens restaureringsprosjektet pågår bor han i en leid leilighet midt i landsbyen. Her tar Ellefsen imot familie, venner og tilreisende med åpne armer. Her lever han det gode liv.
- Jeg tar gjestene mine med ned til elven hvor vi griller, drikker rødvin og koser oss med den fantastiske, lokale maten. Jeg viser dem planene jeg har for Palazzo Capponi, og observerer entusiasmen i gruppen mens jeg forteller. Det er absolutt lykke for meg, smiler Per Christian.
Denne saken ble første gang publisert 10/10 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.