Hagen i august
- August er en supermåned for å plante i hagen
August er tiden for vedlikehold, men også for planting.
Sommerferie for mennesker er også sommerferie for hagen, som betyr at den har fått slumre noen uker. Mye handler derfor om oppfrisking, men august er ifølge ekspertene også en fin måned for å plante nytt.
Grip derfor hageredskapene, gå ut i hagen og gi den full overhaling, så holder den seg vakker godt inn i høsten.
- August er en supermåned for å plante i hagen, forteller Erling Røkholdt ved Bryn Gartneri til klikk.no.
- Det finnes mange sommerblomster som kan plantes nå, og det selger vi mye av. På den måten kan du forlenge sommeren i hagen to måneder fremover.
- August er også tiden for å ta inn hagens blomster og knytte buketter av dem, sier Elin Nordli ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) til klikk.no.
- Og for dem som har bær i hagen, er det bare å gå ut i hagen og høste bringebær, kirsebær, rips, solbær og stikkelsbær.
Fotografer plantesuksessene dine
Men august er ikke bare tiden for praktisk arbeid i hagen, for skal vi tro OBP bør fotografiapperatet ligge i redskapskurven til augustgartneren.
- Ta bilder av sommerblomstene dine, både det som ble bra og det som ikke fungerte etter planen. Det er vanskelig å huske fra år til år, hva man kjøpte og hva som ble plantet sammen. Ved å se på bildene kan du planlegge neste års blomstring allerede nå. Det er også nyttig å kunne ha et bilde å vise fram hvis du er på jakt etter en spesiell farge på blomstene, eller hvis du ikke husker hva planten het, utdyper Nordli.
Gjødsling og vanning av plen
Gjennom sommerferien har plenen din kanskje vansmektet, og særlig med den tørkeperioden den har vært igjennom i juli er det ikke til å undres at den kan se litt puslete ut.
- August er en fin tid for å gi gressplenen en ny runde med gjødsel, forklarer Røkholdt, som råder til å bruke naturgjødsel.
- Den er langtidsvirkende i forhold til kunstgjødsel som har en kortere virkeperiode. Kunstgjødselet kan rett nok gi en hurtigere vekst, men effekten avtar altså fortere enn med naturgjødsel.
Har du planer om anlegge ny plen eller supplere den eksisterende med frø, er august ifølge OBP en fin måned.
- Det kommer ofte mer regn i august enn i juli, noe som er en fordel hvis du vil plante eller så ny gressplen. Gressfrø bør ikke tørke ut mens det spirer, derfor må en nysådd plen vannes med vannspreder hvis det ikke regner. Nå i agust er det fuktigere enn i juli, men fortsatt sol og varme nok til at gresset vil spire og etablere seg før frosten, utdyper Nordli.
- I motsetning til planting på begynnelsen av sommeren, hvor man kanskje ikke får god nok tid til å følge opp på grunn av ferieavbrudd, så er august ypperlig. Fordi man kan følge opp, samtidig som de nye plantene rekker å slå rot før frosten kommer, sier Røkholdt.
- Klippe bort visne avblomstrede
Nå i august har mange vekster nådd toppen av sin blomstringskurve, og vel så det. Mange av dem begynner derfor å falme, og noen har allerede visnet.
- Roser er gjerne ferdig med sin første blomstringsrunde. Klipp derfor bort de visne blomstene, nede ved de første fembladene, som de heter, forklarer Røkholdt.
- Gjør man dette legger man til rette for ny knoppskyting, og i løpet av fire til fem uker vil man kunne ha få nye blomster.
En annen plante som også har blomstret ferdig nå i begynnelsen av august er spireaen. Den trenger ifølge Røkholdt også å avlastes for sine visnede blomster.
- Klipp bort de visne blomstene. Dette gir et godt grunnlag for neste års vekst.
En annen av hagens vekster som vil ha godt av å bli frisert i august, er hekken.
- Beskjærer man hekken i august vil den bryte nye skudd, som gjør den finere, fremhever Røkholdt.
August er staudemåned
Ifølge Elin Nordli er august en super måned for stauder og busker.
- Når plantene i blomsterbedet er på sitt største er det lett å se hvor det er plass til flere, eller hvor det bør byttes ut noen som ikke passet inn, råder hun og tipser om fire varianter: Høstfloks (Phlox paniculata), Hestemynte (Monarda didyma), Dagliljer (Hemerocallis), og forskjellige Aster og Rudbeckia.
Et annet råd fra Nordli er å støtte opp staudene før regnet legger dem i bakken.
Erling Røkholdt råder til å klippe bort de avblomstrede knoppene.
- Alternativt kan man klippe dem helt ned, fordi de kommer fint opp igjen.
Rydding, fornying og snegler
På sine sider minner OBP om blomsterkassene og krukkene. "De kan trenge påfyll etter ferien, siden mange sommerblomster begynner å bli forvokste eller avblomstret.", skriver de.
Planter som de mener kan passe i krukker og kasser er blant annet gule solsikker, georginer og og Frilandskrysanthemum.
"Prøv for eksemple høye rosa Georginer i midten, knæsj rosa Celosia rundt og hengende Eføy eller Søvgrå Dichondra 'Silver falls'", nevner de.
Erling Røkholdt trekker frem et annet element som bør oppta augustgartneren, og det er skogsbrunsneglen. Etter en fuktig innledning på sommeren, med gode vekstvilkår for sneglen, har en tørr og varm juli vært en påkjenning for den.
- I juli stakk sneglene ned i jorden og gjemte seg, men nå har de begynt å komme opp igjen, derfor man sørge for å rydde i hagen, fjerne løv og klippe gresset lavt. På den måten gjør man det vanskeligere for brunsneglen.
Les også:
Slik får du vakker hage uten mye arbeid
Her er blomstene som forlenger sommeren langt ut i høsten
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 10/08 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.