Låneformidlere:
Gir gunstigere boliglån
På jakt etter gunstig boliglån? Da kan en låneformidler være en løsning.
Selv om Kredittilsynet er skeptiske til bruk av såkalte lånemeglere, kan det likevel være god økonomi å ta kontakt med en megler. De er ikke veldig synlige i lånemarkedet fordi de har små markedsføringsbudsjetter, men lånebetingelsene de kan skaffe er likevel ikke ubetydelige.
- Vi har volumavtale med bankene, derfor kan vi forhandle oss frem til gode betingelser, forteller Einar Ihlebæk i Follo Consulting, som pr. 5. august kunne tilby sitt beste boliglån til en nominell rente på 6,8 prosent.
Ingen ekstra gebyrer
Låneagenter
Noen av de lånemeglerne som dukket opp når vi søkte på internett på "finansiering" og "boliglån":
For en lånekunde vil det ikke påløpe ekstra kostnader å bruke en lånemegler.
Det er banken som betaler meglerens honorar, og det gjør banken kanskje med glede.
- Vi formidler totalt lån for rundt åtte milliarder årlig, og vi er derfor en ganske stor aktør som kan fremforhandle gode betingelser, sier daglig leder Tom Gusland Nielsen i Eiendomsfinans. - Bankenes faste kostnader ved formidling av lån er høyere enn de honorarene de betaler oss, derfor er det likevel gunstig for dem å kunne tilby bedre betingelser gjennom oss enn om kunden tok direkte kontakt med banken.
Kundens økonomi avgjør
Slik det er med banker, er det også kundens økonomi som avgjør hvor gode betingelser en låneagent kan fremforhandle. De meglerne Klikk.no snakket med (pr. 5. august) hadde beste betingelser på 6,8 prosent nominell rente. Tilsvarende hos bankene meglerne hadde avtale med, lå renten på rundt syv prosent og oppover.
Låneeksempel 1
Follo Consultings gunstigste boliglån er på 6,8 prosent nominell rente. De har samarbeid med DnB NOR og BNP Paribas. DnB NOR gunstigste rente pr. 5. august er 6,95 prosent. Det forutsetter at man er såkalt Programkunde.
BNP Paribas tilbyr 6,85 prosent nominell rente som sin beste, forutsatt at man har deres kundeprogram Exclusive (koster 49 kroner i måneden). Etter syv år vil dette programmet gi en renterabatt på 0,2 prosent.
- Lånet behøver ikke å være innenfor 60 prosent av verdien for å få de beste betingelsene. Det kan godt være 70 prosent, men det som avgjør er hvor ordnet og solid kundens økonomi er, sier Gusland Nielsen.
Samarbeider med banker
For å drive med lånemegling, må agentene ha inngått samarbeid med en eller flere banker. Det betyr at man ikke nødvendigvis får markedets absolutt laveste rente. Den må man sannsynligvis ordne selv, og da kan Kredittilsynets finansportal være et godt verktøy. Det lånemeglerne kan klare er å få det gunstigste lånet hos en gitt bank, som man kanskje allerede har et kundeforhold til, men som er litt gniene på lånebetingelsene. Noe følgende historie viser: En kvinne i tredveårene ønsket å kjøpe bolig og kontaktet DnB NOR. De betingelsene hun fikk der var ikke gode nok. Etter et tips fra en venninne tok hun kontakt med låneagenten eFinans. De kunne tilby bedre betingelser, og det viste seg også at lånet var formidlet fra DnB NOR. Kvinnen tok kontakt med banken med spørsmål om de kunne gi like gode betingelser. Det kunne de ikke.
Låneeksempel 2
Låneagenten Eiendomsfinans har også 6,8 prosent som sin beste, nominelle rente. De samarbeider blant annet med Nordea, Storebrand og SpareBank 1.
Nordea tilbyr 6,95 prosent nominell rente som sin beste, forutsatt at man er medlem i deres Fordel Plus-program (som helt vanlig kunde må man ta til takke med 8,55 prosent).
Storebrand har 6,99 som sin beste rente, forutsatt at man er såkalt Partnerkunde (koster 125 kroner i måneden).
SpareBank 1 har satt sin gunstigste rente til syv prosent.
Begge eksemplene tar utgangspunkt i at man låner mer enn 2 000 000 (som gir bankenes beste rente), og at det lånes innenfor 60 prosent av boligens verdi.
Denne saken ble første gang publisert 05/08 2008, og sist oppdatert 28/04 2017.