ANTIKKE MUGGER

Gamle mugger i fin form

Fisk, fugl, vannlilje eller engelsk adelsmann? Tar du deg en tur til en antikvitetshandel eller på et loppemarked, finner du ganske sikkert en historierik og koselig mugge til kjøkkenet ditt.

FIN SAMLING: Gamle mugger fra 1930- og 1950- årene med blomsterdekor. Verdi fra ca. kr 150 og oppover. (Privat eie).
STEINTØY: Mugger i steintøy fra 1930¿50. Muggen øverst med blomster i flere farger og gullkant er fra Stavangerflint og har verdi ca. kr 150. Muggen under er fra Egersunds Fayancefabrik, modell Sofie, og har verdi ca. kr 700. Sofie finnes som serviser i ca. 70 forskjellige kombinasjoner av dekor og farger. Muggen til høyre med blomsterdekor i blått er fra Arabia (finsk keramisk fabrikk i Helsinki) og har verdi ca. kr 300. (Stavern Antik).
EGERSUND: Kjente og kjære mugger i steintøy som ble laget i flere farger ved Egersund Fayancefabrik (1857¿1979) i 1930-årene. Modell «Sofie» til høyre har dekor «Svane» i sølv. Verdi ca. kr 300 pr. stk. (Privat eie).
ENGELSK: Muggen til venstre er i porselen, engelsk fra 1960-tallet, og er formet som en engelsk adelsmann. Merket: «Handpainted. Kelsboro Ware Made in England». 19 cm høy. Verdi ca. kr 850. (Anne Birgitte Lien). Til høyre mugge i glasert steintøy med fargerik dekor og teksten: «The Runaway Marriage ¿ a Romantic Couple being married by The Blacksmith of Gretnagreen». Altså et ungt par som ber smeden foreta vielsen, kanskje på grunn av familiens motstand mot ekteskapet. Muggen er fra ca. 1900 og er 22 cm høy. Verdi ca. kr 1200. (Løkeberg Antik).
BLOMSTER: Porselensmuggene fra Porsgrunds Porselænsfabrik med blomstermotiv er fra 1890¿1900. Den høyeste (bak) er 25 cm, og verdien er fra ca. kr 1200 til ca. kr 2500 pr. stk. for disse utgavene, som er populære samleobjekter. (Stavern Antik).
KLART GLASS: En fin, gammel glassmugge kan for eksempel brukes til å sette passende biter av stangselleri oppi, ved servering av ost og kjeks. Verdi fra ca. kr 150 og oppover. (Privat eie).
Publisert Sist oppdatert
FUGL: Denne muggen er en fugl, kanskje en hane, den er tsjekkisk fra 1950-årene, og 18 cm høy. Verdi ca. kr 150. (Privat eie).

Begynner du å kikke spesielt etter mugger på loppemarkeder, bruktmarkeder og i antikvitetsforretninger, finner du snart ut at det er stor bredde når det gjelder materialer, design og stil; glass, porselen eller steintøy, med skjærsliping eller lustreglasur, og mange med de forskjelligste blomsterdekorer. Mugge formet som fugl eller fisk er heller ikke uvanlig.

Aldersbestemmelse

De er ofte ustemplet, og det kan være vanskelig å identifisere dem med sikkerhet. Hvis de har tydelig stilpreg, for eksempel av Art Nouveau («blomsterstilen» som var spesielt populær i tiden 1895 til 1910) eller Art Deco (også kalt funkis for funksjonalisme, og som preget mange gjenstander fra 1920-årene og fremover) kan det være et godt utgangspunkt for aldersbestemmelse.

Skriv opp alt du får vite når du arver eller kjøper en mugge, og fest en liten lapp med opplysningene under den. Så kan kommende generasjoner ta historien med seg videre.

FISK OG VANN: Fra venstre: Italiensk mugge i steintøy med gul glasering, formet som fisk. Den er fra 1950 og er 22 cm høy. Verdi ca. kr 320. (Anne-Lisa Hansen). I midten ser vi at flytende blått og gull er dekor på denne porselensmuggen fra ca. 1900, som er 20 cm høy. Under står det: «Royal Venton Ware. John Steventon & Sons Ltd. Burslem England». Verdi ca. kr 1800. (Stavern Antik). Typisk jugendstil på muggen til høyre i glasert steintøy i hvitt, turkis og grønt med vannliljedekor. Muggen er fra 1900 og er 16 cm høy. Verdi ca. kr 1800. (Løkeberg Antik).