Oppussing: Fargene i stua var helt krise

Fra shabby til chic for 20 000 kroner

Familien på tre er glade i gult, og var sikre på at stueveggene i den nye leiligheten ville kle fargen godt. Den gang ei.

UTGANGSPUNKTET: Først så stua slik ut.
UTGANGSPUNKTET: Først så stua slik ut. Foto: FOTO: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Så er det blitt trendy med farger i interiøret igjen. Men det er ikke så lett å velge riktig farge til hjemmet. Det vet Ida Beitnes Johansen, forsker ved Universitetet i Oslo, så alt for godt.

- Til tross for at jeg har brukt mye av mammapermisjonen på å lese interiørblader og hadde en klar plan for hvordan jeg ville ha det hjemme, har jeg innsett at jeg er forsker, ikke interiørarkitekt. Jeg har derimot blitt hekta på design og syntes det er frustrerende å ikke klare å sette ting sammen selv, sier Ida.

Hun og samboeren Michael Frisk har en forkjærlighet for dansk design fra 1960-tallet, og sparer for å kjøpe mer. Og valgte altså å male veggene i stuen sin i to ulike gulfarger.

- Fargen vi trodde skulle gjøre stuen så lun og koselig, har bare skapt problemer. Ikke noe vi har passer inn der, og vi har ikke budsjett til å kjøpe nye møbler, skrev Ida Beitnes Johansen i sin søknad til Bonytthjelpen.

Her kan du lese om hvordan hun fikk hjelp til å finne rimelige løsninger på interiørkrisen sin.

RIMELIGE ENDRINGER: Boliasofaen har fått selskap av puter og pledd fra Hay. Den hvite puten i midten er fra Bohus. Bildet er fra Happy Home Wall. Sauefellene er fra Åhléns, putene i stolene og stuebordet med glassflate er fra Habitat. Kählervasen og Kaj Bojesen-fuglen i vinduet er kjøpt inn etter råd fra interiørdesigneren.
RIMELIGE ENDRINGER: Boliasofaen har fått selskap av puter og pledd fra Hay. Den hvite puten i midten er fra Bohus. Bildet er fra Happy Home Wall. Sauefellene er fra Åhléns, putene i stolene og stuebordet med glassflate er fra Habitat. Kählervasen og Kaj Bojesen-fuglen i vinduet er kjøpt inn etter råd fra interiørdesigneren. Foto: FOTO: Espen Grønli
SPISESTUA FØR: Stoler og bord er kjøpt på loppemarked, og dem ønsket familien å beholde.
SPISESTUA FØR: Stoler og bord er kjøpt på loppemarked, og dem ønsket familien å beholde. Foto: FOTO: Privat

- Før vi malte veggene gule, dro vi til en malerbutikk og spurte om råd. Uheldigvis advarte de oss ikke om at de to gulfargene vi ønsket oss kanskje ikke ville gi den hyggeeffekten vi var ute etter, men tvert imot gjøre rommet mørkt og vanskelig å innrede. Dette er jo, som vi har funnet ut av nå, basalkunnskap innen interiørfaget, sier Ida til Bonytt.

FRISKER OPP: Kall dem fargeklatter eller designperler, liver opp vinduskarmen, det gjør de okke som.
FRISKER OPP: Kall dem fargeklatter eller designperler, liver opp vinduskarmen, det gjør de okke som. Foto: FOTO: Espen Grønli

Hun fikk hjelp av interiørdesigner Lisbeth Bjerch.

- Gult kan minne oss om sollys og høres i utgangspunktet ut som er hyggelig farge å omgi seg med. Men mange blir slitne av for store doser av fargen og får ikke ro i gule rom. Det fungerer derfor erfaringsmessig bedre å velge gult på detaljene enn på veggene i rommet. I denne stuen blir gult nå blikkfanget som løfter frem den helhetlige stilen, sier Lisbeth.

En standard hvitfarge ble valgt som ny farge til vegger og vinduskarmer. For å unngå at inntrykket skulle bli kaldt og anonymt, kjøpte familien i samråd med interiørdesigneren inn en fargerik samling med danske interiørperler. Disse har fått sin egen scene i vinduskarmen. Fuglen er Songbird av Kaj Bojesen, vasene Fiducia (sett på fem) fra Kähler.

Lisbeth hjalp så Ida og Michael å lage en langsiktig plan for møbleringen.

GJENNOMTENKTE DETALJER: Takpendelen heter Coral, design David Trubridge. Den er laget av bambus og kryssfiner og leveres som et puslespill som du selv setter sammen med medfølgende nylonklips. Denne lampen og bildet på veggen hadde Ida og Michael kjøpt inn før interiørdesigneren kom på banen. Sammen tok de utgangspunkt i disse objektene for å skape en helhet i rommet. Der tre hvite vasene og fugleburet i vinduskarmen er kjøpt inn på Åhléns. Olivenkvisten og vasen i hjørnet tilhører interiørdesigneren.
GJENNOMTENKTE DETALJER: Takpendelen heter Coral, design David Trubridge. Den er laget av bambus og kryssfiner og leveres som et puslespill som du selv setter sammen med medfølgende nylonklips. Denne lampen og bildet på veggen hadde Ida og Michael kjøpt inn før interiørdesigneren kom på banen. Sammen tok de utgangspunkt i disse objektene for å skape en helhet i rommet. Der tre hvite vasene og fugleburet i vinduskarmen er kjøpt inn på Åhléns. Olivenkvisten og vasen i hjørnet tilhører interiørdesigneren. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Vi brukte møblene familien hadde fra før som utgangspunkt og fikk en flott spisegruppe ved å male spisegruppen kjøpt på loppemarked om i fargene Mouse's Back på bordet og Hague Blue på stolene, begge fargene fra produsenten Farrow & Ball, sier Lisbeth.

Ida malte møblene selv for å holde kostanden nede.

- Denne malingen er dyr, men den var veldig god å arbeide med. Den tørker sent, slik at det var lett å korrigere drypp og renning, sier Ida.

Sammen med interiørhjelpen, fokuserte de så på detaljene.

- Da veggene ble hvite,og rommet opplyst, ble det tydelig at de gamle lenestolene var flekkete i trekket og lite fristende å slå seg ned i. Sauefellene fra Åhléns skjuler flekkene, gjør dem myke og fristende og tilfører rommet tekstur. Dette er en langt rimeligere løsning enn å trekke om stolene, sier Lisbeth.

Lampeføttene fra Ikea til under hundrelappen per stykk, har fått nye skjermer fra Habitat, som har gitt dem et mer eksklusivt preg.

- Detaljene kan virkelig skape et interiør. I tillegg laget vi en plan for hvilke designmøbler familien skal spare til fremover, sier Lisbeth.

Dette kostet forvandlingen:

Veggmaling (malte selv) kr 3800

Maling til bord og stoler kr 700

Lite stuebord med glassplate kr 1975

Puter x 6 og et pledd kr 2596

Saueskinn x 2 til lenestolene kr 1398

Bilde over sofa kr 2900

Lampeskjermer x 2 kr 798

Pendel til spiseplass kr 3500

Fuglebur, pyntefugl og vaser kr 2358

Totalt: kr 20 025

Les også:

Slik lyssetter du stua

Riktig møbel på rett plass - klassiske møbleringstabber

Unngå kjøkkentabbene