Gammelt trehus
Forelsket i fortiden
Eimen av hestemøkk og sure melkespann er borte, men man kan fremdeles fornemme en atmosfære av gamle dager.
Gamle trehus
På nett:
Litteratur:
Gamle Trehus (Universitetsforlaget 1996)
Gamle hus (Aschehoug 2004)
Vi befinner oss midt i hovedstaden, i en avskjermet bakhage et lykkelig steinkast vestover fra Akerselva.
Denne grønne boblen virket som en magnet på Krista Elvheim og samboeren. Her kunne de tøylesløst sverme for gamle ting, både ute og inne. Selve huset ble bygget en gang på begynnelsen av 1700-tallet.
Les også:
Jakten på det originale
Fasaden er så å si uendret siden den gang, men husets mange beboere hadde satt sine spor på innsiden. Krista ønsket å avdekke mest mulig av bygningens historie og flerret av både gulv- og veggkledning.
- Vi lette etter originale rester av huset, men ble skuffet. Huset hadde blitt lappet på over mange år, og bar tydelig preg av det.
Den eneste synlige rest av det opprinnelige huset er tømmerveggen langs trappeløpet. Men selv om de jaktet på det autentiske, ønsket de ikke først og fremst å løpe Byantikvarens ærend. Målet var å gjøre huset til sitt eget.
Krista har innredet med møbler og rekvisitter fra fjerne himmelstrøk, som den purpurfargede puffen fra Marokko eller den indiske pendellampen i tykt glass og svart metall.
Les også:
Perfekte skrammer
Renovering av trehus
Før du setter i gang prosessen med å renovere eller pusse opp et gammelt trehus, er det en fordel å tilegne seg kunnskap innen både stilhistorie og byggeteknikk. Slik lærer du huset å kjenne og har større forutsetninger for å ta hensyn til husets særpreg under arbeidet.
Forhør deg også med lokale bygningsmyndigheter for eventuell forskrifter og anbefalinger.
De aller fleste tingene paret omgir seg med, er merket av et langt liv. Det er fristende å ty til et av meglernes favorittuttrykk: Sjelfullt.
Men sjelen kom ikke helt av seg selv. Paret la både tid og penger i å pusse opp på en måte som skulle ta hensyn til det gamle husets karakter.
Kjøkkeninnredningen er for eksempel ny, men stilen er klassisk. De harmonerende håndtakene på skuffer og dører er derimot av eldre årgang, kjøpt i en butikk som spesialiserer seg på gamle bygningsdeler. Også kjøkkenbenken har historien ferdig gravert inn i seg.
- Benkeplaten består av hundre år gamle verandaplanker. Treverket måtte spesialbehandles for å tåle varme gryter og vannsprut. Det kostet mer enn en plate fra Ikea, men var rimeligere enn mye annet.
Livsstil og levebrød
Krista er imidlertid ingen fanatiker. Tapetet på kjøkkenet har et friskt og ferskt motiv, og en stram sofa i andre etasje demonstrerer at det tross alt finnes rom for flere stiluttrykk. Likevel; beboerne dras stadig mot det nostalgiske.
Mange av varene er importert gjennom oppkjøpere i Danmark. I tillegg patruljerer de selv bruktmarkeder i inn- og utland, på Grünerløkka og Bjølsen, i København og Amsterdam. Der snuser de opp ting som fortjener en ny sjanse.
Kristas frodige livsstilsbutikk Purpur på Grünerløkka i Oslo bugner av ting som hun har lagt sin elsk på. Og der er det ingen som klager over riper i lakken.
Etter å ha totalrenovert det gamle huset, gjorde samboerparet full retrett - og flyttet tilbake til den treroms store loftsleiligheten de hadde på Torshov i Oslo.
- Vi hadde rett og slett ikke tid til hus og hage, sier Krista.
Se bildene av loftsleiligheten her.
Denne saken ble første gang publisert 10/10 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.