Gamle vedovner brenner like effektivt som nye

Eldgamle ovner brenner like bra som nye ovner

Ikke bytt ut den gamle ovnen din før du har lest dette.

MILJØVENNLIG KULTURARV: Gamle jernovner fra norske støperier viser seg å matche de nye ovnene, så lenge du fyrer riktig.
MILJØVENNLIG KULTURARV: Gamle jernovner fra norske støperier viser seg å matche de nye ovnene, så lenge du fyrer riktig. Foto: FOTO: Jan Larsen
Først publisert Sist oppdatert

Alle nye vedovner som selges i Norge i dag er såkalt rentbrennende ovner. Ny forbrenningsteknologi gjør at de nye ovnene utnytter energien i veden bedre. Det innebærer både lavere partikkelutslipp og lavere vedforbruk, en fordel både for miljø og lommebok.

I enkelte kommuner kan du til og med få tilskudd på opptil tre tusen kroner for å erstatte den gamle vedovnen med en ny.

- Betyr det at du bør bytte ut den gamle ovnen din og investere i en ny?

- Ikke nødvendigvis, mener Anders Sundvold, som har gjort det til sitt levebrød å redde gamle ovner. Han driver utsalget Gamle Ovner på Leira, og er én av få eksperter i Norge på restaurering av ovner.

- Fyrer du riktig, det vil si med tørr ved og god oksygentilførsel, er de gamle ovnene like rentbrennende som de nye, sier han til bonytt.no.

- Hvilken type ovner brenner like effektivt som de nye?

- Først og fremst gamle grindovner, eller etasjeovner. Med røykkanaler på to og en halv meter inne i ovnen er det ikke mye partikler igjen i den lufta som når pipa. Og varmen blir igjen i rommet, påpeker Sundvold.

BESTSELGER: Aadals Brug nr. 17 var en bestselger. Denne modellen er fra slutten av 1850-årene, og eieren betalte da 10 spesidaler og 10 shilling for den.
BESTSELGER: Aadals Brug nr. 17 var en bestselger. Denne modellen er fra slutten av 1850-årene, og eieren betalte da 10 spesidaler og 10 shilling for den. Foto: FOTO: Jan Larsen

Kulturarven forsvinner

Ifølge Sundvold er ovnsprodusentene mer opptatt av å selge nye ovner ennå tilby reservedeler som gjør at folk kan bevare sine gamle ovner. Resultatet blir at unødig mange velfungerende ovner selges til utlandet eller smeltes om.

Slik bidrar misforståelser til at den norske kulturarven gradvis blir utarmet, mener Sundvold.

Som et forsøk på å motvirke denne utviklingen, er ovner produsert før 1940 fritatt for de kravene som ellers stilles flytting og reinstallasjon av gamle ovner.

Begrunnelsen for amnestiet er, i følge Riksantikvaren, at alle eldre norske ovner må regnes som verdifulle antikviteter.

Det som er ukjent for de fleste, er at de gamle klenodiene uansett ville klart å leve opp til dagens krav om partikkelutslipp.

Krever riktig fyring

MODERNE STØPNING: De nye ovnene er konstruert slik at man kan fyre effektivt også med mindre lufttilførsel og mindre vedlast.
MODERNE STØPNING: De nye ovnene er konstruert slik at man kan fyre effektivt også med mindre lufttilførsel og mindre vedlast. Foto: Foto: Morsø

Morten Seljeskog er forsker i Sintef Energi, og følger utviklingen av nye vedovner tett. Han bekrefter ovnsrestauratørens påstander om at gamle ovner kan matche de nye i effektivitet, men med visse forbehold.

- Eldre ovner med langt brennkammer, samt etasjeovner kan ved bruk av tørr bjørkeved og rett trekk brenne tilnærmet like bra som en ny ovn når man fyrer på nominell last, og kanskje også ned mot to kilo tørr ved i timen, sier Seljeskog til bonytt.no.

Flere gamle ovner kan altså måle seg med de nye, så lenge man fyrer tilstrekkelig med og ved og med rikelig lufttilførsel. Men om du ønsker å drøye veden og senke varmen, får de gamle ovnene problemer.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Uten den nye forbrenningsteknologien - altså isolert brennkammer slik at luft tilføres i to trinn slik at partikler og gasser brenner ut i overkant av brennkammeret - vil nok gamle ovner komme til kort når man struper igjen lufttilførselen. Da klarer selv ikke disse ovnene lavt nok partikkelutslipp.

Så lenge du altså motstår fristelsen å strupe igjen lufttilførselen, er de gamle ovnene verdt mye mer enn sin vekt i jern.

Den viktigste faktoren for hvor mye varme du får ut av veden og hvor mye partikler du slipper ut, er altså ikke selve ovnen, men fyringsteknikken og vedens kvalitet.

Dette innebærer at din gamle, sjarmerende vedovn kanskje ikke var så utdatert likevel. Kanskje bør den fortsette å spille hovedrollen både som stuas smykke - og varmekilde.

De eldgamle er best

Alle gamle vedovner er imidlertid ikke like effektive, og kan med fordel byttes ut, ifølge Sintef-forskeren.

- De ovnene man først og fremt bør bytte er ovner produsert fra 1960-70 og opp til 1998, det vil si ovner med kort/lite brennkammer og kort røykgassføring, uisolert brennkammer og av typen koksovn, sier Seljeskog.

VARMEEFFKTIVE KLENODIER: Bruk av historiske vedovner kan være forenlig med miljøvennlig oppvarming.
VARMEEFFKTIVE KLENODIER: Bruk av historiske vedovner kan være forenlig med miljøvennlig oppvarming. Foto: FOTO: Jan Larsen

Det kan være vanskelig å finne ut om ovnen din er produsert før eller etter 1940. Bare sjelden er produksjonsåret preget inn i ovnen. Som regel er det imidlertid mulig å finne både produsent og serienummer, og basert på denne informasjonen kan man videre anslå et omtrentlig produksjonstidspunkt.

Les også:

Slik finner du den beste veden

Tenner du på fra toppen?

Dette er de største fyringstabbene

Slik bruker du startkabler