Pris for innløsing av tomt
Vi vurderer innløsning av tomten: Ved eventuelt salg, beholder ny eier mine rettigheter?
Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.
Spørsmål:
Grunnseddel fra 1958 sier «fester herved bort for alltid». Vi vurderer innløsning, hva sier lovverket om prisfastsettelse ved innløsning? Hovedeiendom er jordbrukseiendom.
Den har i dag en årlig grunnleie på kr 820 pluss parkering kr 350, tomta er ca. 500 kvadratmeter. Ved eventuelt salg, beholder ny eier mine rettigheter? Hvis det blir ny eier, mister jeg da mine rettigheter?
T.F.
Svar:
Hovedregelen for innløsning fremgår av tomte-festeloven § 32, første ledd: «Festaren kan krevje å få innløyse ei festetomt til … fritidshus når det er gått 30 år av festetida. Etter at det er gått 30 år av festetida, kan festaren også krevje å få innløyse ei festetomt til … fritidshus kvar gong det er gått ti nye år.» Du kan dermed kreve innløsning i 2028. Innløsningsretten gjelder fra dato til dato. Er avtalen din inngått 1.2.1958, er innløsningstidspunktet 1.2.2028. Vær også klar over at du må fremme krav om innløsning overfor grunneier senest ett år før innløsningstidspunktet.
Når «hovedeiendommen» er en jordbrukseiendom kan det hende at du likevel ikke har innløsningsrett, se dette unntaket fra innløsningsretten § 34, tredje ledd: «Kongen kan fastsetje … så lenge tomt festa bort til fritidshus høyrer til ein landbrukseigedom og inntekta frå festearealet som høyrer til bruket, tilseier at innløysing ikkje finn stad.» Dersom inntekter fra bortfeste til fritidshus er større enn 5 % av gårdens brutto omsetning, har du ikke innløsningsrett likevel.
Under forutsetning av at du har innløsningsrett, står det dette i § 37 om beregning av festeavgiften: «Ved innløysing av tomt som er festa bort til ..... fritidshus, skal innløysingssummen vere 25 gonger årleg festeavgift etter regulering på innløysingstida, …»
I ditt tilfelle er det grunnleien på kr 820, som skal reguleres og være utgangspunkt for beregning av innløsningssummen. Parkeringsavgiften skal ikke være med. Det har ingen betydning for innløsningsretten at hytta eller hovedeiendommen skifter eier.
Harald Ramm
EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her