HYTTELIVS EKSPERT SVARER

I fjor satte vi opp et lite naust. Plutselig fikk vi brev fra kommunen om at vi måtte søke om dispensasjon. Hvorfor må vi det?

Hytteeier var overbevist om at naustet ikke var søknadspliktig i henhold til plan- og bygningsloven. Nå sier kommunen det motsatte. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsfoto. Naustet på bildet har ingen tilknytning til saken.
Illustrasjonsfoto. Naustet på bildet har ingen tilknytning til saken. Foto: Getty Images.
Først publisert

Spørsmål:

Vi har hytte med strandlinje til en innsjø i Trysil. I fjor satte vi opp et lite naust for lagring av båt, samt garn og annet fiskeutstyr. Vi var overbevist om at arbeidene ikke var søknadspliktig i henhold til plan- og bygningsloven § 20-5a): «a) mindre frittliggende bygning som oppføres på bebygd eiendom, og som ikke kan brukes til beboelse.»

I høst fikk vi plutselig brev fra kommunen om at vi måtte søke om dispensasjon. Vi skjønner ikke hvorfor vi må søke om dispensasjon når tiltaket ikke er søknadspliktig?

A.R.

Svar:

Det er for så vidt korrekt at «mindre bygning …» jf. den siterte bestemmelsen ikke er søknadspliktig. Dere må likevel være klar over bestemmelsen i plan- og bygningsloven § 20–5 hvor det heter: «For følgende tiltak som nevnt i § 20-1, er søknad og tillatelse ikke nødvendig dersom disse er i samsvar med plan.»

«Samsvar med plan» går ut på at naustet kan være i strid med byggeforbud i arealdelen av kommuneplan eller reguleringsplan. I så fall kan du ikke sette opp naustet uten dispensasjon fra den aktuelle planen.

Jeg minner også om det generelle byggeforbudet innenfor 100 meter fra sjø og vassdrag.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her