Vedfyring: skadedyr

Dyrene følger med veden inn

Når veden oppbevares innendørs våkner småkrypene fra dvale. De er ufarlige, og det finnes måter å unngå dem på.

UØNSKET HUSGJEST:Har du sett denne i stuen din har den mest sannsynlig fulgt med veden din inn. Løvtrebarkbukk er en av de vanligste krypene som følger med i veden.
UØNSKET HUSGJEST:Har du sett denne i stuen din har den mest sannsynlig fulgt med veden din inn. Løvtrebarkbukk er en av de vanligste krypene som følger med i veden. Foto: FOTO: Foreldreportalen.no og Fotki.com
Først publisert Sist oppdatert

Nå på vinteren fyres det for fullt i mange norske hjem. Noen oppbevarer veden sin utendørs, eller i en bod, mens andre oppbevarer den inne i huset. Det mange ikke vet, er at med veden kan det følge med noen uønskede gjester inn i stuen. Ulike typer småkryp som lever i veden klekker nemlig ut når veden har ligget innendørs en stund. I naturen våkner disse krypene til live på våren, men grunnet den varme temperaturen i stuen vår, kan krypene vekkes opp fra en dyp dvale nå i februar.

Krypene er ikke farlige, men det kan være ubehagelig å ha dem svermende rundt i stuen. Ekspertenes beste råd er å oppbevare veden utendørs.

Hvilke kryp kommer inn i stuen?

- Det er flere forskjellige typer treborende biller som følger med fyringsveden inn, forklarer Arne Nese fra Rentokil til bonytt.no. Man kan skille mellom de som lever på bartrevirke, og de som lever på lautrevirke,

Noen av de vanligste krypene som følger med veden er ulike typer barkbiller og trebukker.

- Løvtrebarkbukk er en vanlig husgjest, forteller Preben Ottesen fra Folkehelseinstituttet til bonytt.no. På Østlandet kan man se mye blåbukk, granbukk, løvtreløper og bartreløper. På Sørlandet kan man også finne en ildrød variant som kalles purpurbukk.

BARTRELØPER: Dette lille krypet kan også være en vanlig gjest i huset, og særlig på Østlandet.
BARTRELØPER: Dette lille krypet kan også være en vanlig gjest i huset, og særlig på Østlandet. Foto: FOTO: Wikipedia og fotki.com
LØVTRELØPER OG BLÅBUKK: Disse insektene er blant de vanligste å få inn i stuen. På Østlandet kan man se mye blåbukk, granbukk, løvtreløper og bartreløper. På Sørlandet kan man også finne en ildrød variant som kalles purpurbukk.
LØVTRELØPER OG BLÅBUKK: Disse insektene er blant de vanligste å få inn i stuen. På Østlandet kan man se mye blåbukk, granbukk, løvtreløper og bartreløper. På Sørlandet kan man også finne en ildrød variant som kalles purpurbukk. Foto: FOTO: wikipedia og fotki.com
BARKBILLE: Barkbillene kan være små og sverme i flokk.
BARKBILLE: Barkbillene kan være små og sverme i flokk. Foto: FOTO: fugleognatur.dk
OPPBEVARING AV VED: Mange oppbevarer veden sin innendørs. Ifølge ekspertene bør man kun ta inn den veden du rekker å bruke innen en kort periode.
OPPBEVARING AV VED: Mange oppbevarer veden sin innendørs. Ifølge ekspertene bør man kun ta inn den veden du rekker å bruke innen en kort periode. Foto: FOTO: Rais

Ufarlig men sjenerende

Noen av krypene er ofte ganske store, og særlig løvtrebarkbillen er enkel å oppdage. Barkbillene derimot kan være bittesmå, alt fra to til fem millimeter. Disse kan sverme mange i flokk, og de trekker gjerne mot vinduene og lyset. Felles felles for disse insektene er at de kan regnes som totalt harmløse når det gjelder skade på hus, eiendom og mennesker.

- Noen forveksler disse med insekter de har sett i kjøkkenskapene tidligere, og blir derfor bekymret. Men det er viktig å understreke at alle disse krypene er ufarlige for hus og mennesker, sier Ottesen.

- De har rett og slett sitt liv så uheldig plassert som mellom barken og veden, legger Nese til. Når man tar inn vedkubber av gran med bark, opplever man ofte at disse drysser ganske kraftig med boremel. Tar man av barken og studerer litt nærmere på stokkene ser man et fint taggete mønster som er gnagd inn i yttersjiktet på selve vedstokken. Dette er resultatet av larvene sin utvikling til ferdig bille.

Mange Nese er i kontakt med har ikke sett for seg at vedkurven skal være kilden til den plutselige aktiviteten av biller eller larver inne i huset, men ved et par kontrollspørsmål sirkles raskt kilden inn. Han opplever at de fleste blir svært lettet når de får beskjed om at denne type aktivitet ikke vil spre seg til andre deler av huset, eller til andre gjenstander av tre.

Slik unngår du krypene

- Å sikre seg fullstendig mot at enkelte biller og larver følger med vedsekker og lass inn i huset vil ikke være mulig siden de lever under barken, understreker Nese. Ofte blir de ikke synlige før barken fjernes eller sprekker opp som følge av tørke. Ser man selve billen krype rundt på vedubbene kan selvfølgelig disse fjernes med det samme før ved blir tatt inn.

Det er imidlertid en viktig regel som gjelder: Ved skal aldri behandles med insektdrepende preparater. Dette vil for det første ikke ha noen som helst virkning. Bruken av insektgift til dette formålet vil bare være til skade for deg selv og omgivelsene.

Ottesen er enig med Nese og fraråder alle å bruke insektspray på vedkubbene.

- Jeg vil anbefale folk å oppbevare veden utendørs, og heller ta inn små mengder av gangen. Da vil man kunne unngå dette problemet, avslutter han.

Om man skulle oppdage insektene i stuen vil de ikke overleve lenge under de klimatiske forholdene vi har innendørs.

- Har man først fått inn et parti ved med insekter inn i huset, er det rett og slett å anbefale å få dette ut igjen. Da vil problemet meget raskt dø ut grunnet de ugunstige klimatiske forhold vi har inne, forklarer Nese. Det er for tørr luft til at et treborende insekt skal trives. Ser man tilbake gjennom generasjoner ble ved lagret ute, og ikke inne i bolighuset. Dette er tradisjoner jeg trygt vil anbefale videre. Ved bør ikke lagres inne i huset i større mengder enn det som brukes opp i løpet av forholdsvis kort tid. Da har man full kontroll på det man har tatt inn, og hvis det dukker opp et parti med insekter i, kan det lett bæres ut igjen for å lagres der.

Les også:

Her finner du de kuleste interiøbildene

OPPBEVAR VEDEN UTE: Ekspertene mener det er lurest å oppbevare veden utendørs, slik man gjorde før. Da slipper du kanskje å få småkryp inn i stuen.
OPPBEVAR VEDEN UTE: Ekspertene mener det er lurest å oppbevare veden utendørs, slik man gjorde før. Da slipper du kanskje å få småkryp inn i stuen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Så ofte bør du vaske dynen og puten

Ny forskning: Slik angriper maur boligen og hytta

Rosen du ikke skal gi barna