Riktig tenning av ved

Du tenner vel ikke opp på denne måten?

Da brenner veden fortere opp.

Bruker du den tradisjonelle ""speidermetoden"" når du fyrer i peisen, går det utover både miljøet og varigheten på veden.
Bruker du den tradisjonelle ""speidermetoden"" når du fyrer i peisen, går det utover både miljøet og varigheten på veden. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Først publisert Sist oppdatert

Av gammel vane antenner de fleste veden nedenfra. Men har du en moderne, rentbrennende peisovn, skal du ifølge SINTEF-forsker Edvard Karlsvik tenne opp fra toppen av veden, ved hjelp av en opptenningsbrikett som er rik på energi.

- Da halverer du partikkelutslippet fra skorsteinen. I tillegg får du utnyttet veden din langt mer effektivt, påpeker Karlsvik, som sammen med en finsk kollega har utarbeidet en håndbok i vedfyring.

Forskeren opplyser at de fleste moderne, rentbrennende peisovner er konstruert for å veden skal tennes fra toppen. De kan nemlig trekke luft inn i den øvre delen av brennkammeret.

- Også om du har en gammeldags vedovn, vil du halvere partikkelutslippet hvis du får til å tenne opp på toppen av veden. Men i slike ovner vil du ofte få problemer med å få veden til å brenne om du går fram på denne måten, sier Edvard Karlsvik.

Tenner lenger ovenfra og ned

Derfor skal du tenne på fra toppen

Når vedstykker blir varme i en ovn, begynner de å avgi energirike, organiske gasser. 50 prosent av energien i veden ligger i disse gassene. Når du tenner opp på toppen av veden, vil varmestråling varme opp veden som ligger under.

Disse vedstykkene vil da begynne å avgi sine gasser.

Gassene vil stige oppover, møte flammene ovenfor og antennes.

Tenner du opp nedenfra, vil varmestråling få veden over flammene til å avgi gasser. Også disse gassene vil stige oppover.

Men uten flammene på toppen av veden, vil gassene gå uforbrente ut av brennkammeret med kurs for pipa, og da danner de partikler.

Moderne, rentbrennende peisovner har en etterbrenning av gassene. Her brennes nettopp gasser og partikler som kommer uforbrent ut av det første kammeret.

Men tenner du opp veden nedenfra, dannes så mye gasser og partikler at en del av dem slipper forbi etterbrenningen og går uforbrent ut gjennom skorsteinen.

Kilde: Svein Tønseth / SINTEF

Sveinung Moesgaard Skjesol fra Oslo Vedsentral forklarer til bonytt.no at dette med å tenne opp på denne måten (ovenfra) betyr mest i en ovn, fordi luft kommer inn i ventiler nede og oppe.

- I en gammeldags, åpen peis får du ikke den samme høye varmeutviklingen, og derfor vil topp eller bunn gjøre mindre forskjell miljømessig.

- Men det er fortsatt slik at bålet varer lenger når det brenner ovenfra og ned, og å tenne opp på toppen gir et bål som varer lenger med den samme vedmengden, også i den åpne peisen.

Årsaken er at et toppfyrt bål utnytter tenngassene bedre enn et bunnfyrt og på den måten blir varmeutviklingen per vedkubbe større, som igjen fører til et mindre forbruk av ved.

Miljøvennlig varmekilde

Moesgaard Skjesol påpeker at det også er forskjell på gamle ovner og nye, moderne ovner som er konstruert nettopp for å minimere utslipp.

- Ønsker man å fyre mest mulig miljøvennlig, og har kjøpt en moderne ovn med denne begrunnelsen, gir det mening å følge denne tennemetoden.

Han understreker at uansett så er vedfyring miljøvennlig.

- Selve fyringen med biobrenselet ved er jo CO2-nøytral, da all CO2 som slippes ut, også ville blitt sluppet ut om treet ble gammelt og råtna på rot. Og kommer det ny skog etter hogsten, bindes samme mengde CO2 igjen.

For de viderekommende?

Moesgaard Skjesol vedkjenner at det kanskje er litt vanskeligere å tenne opp på denne måten, men koser du deg ofte ved ovnen eller peisen, så får du jo øvd deg.

- Har du god og tørr ved i riktige dimensjoner, er det naturligvis en god hjelp.

Krever fingerspissgefyl

Markedsansvarlig hos Energihuset, Trond Jørgensen, forklarer til bonytt.no at denne metoden bokstavelig talt snur opp ned på den tradisjonelle speidermetoden å fyre opp på. Og selv om det for de fleste er uvant å fyre fra toppen er det ifølge Jørgensen ikke mer komplisert enn at alle kan lære det.

Fingerspissgefyl

I en ny peisovn kommer det inn luft til forbrenning øverst i brennkameret mens i eldre ovner kommer luften inn nedenifra.

Dette i kombinasjon med pipetrekk vil avgjøre behovet for å ha døren åpen eller lukket.

Med tørr ved i en ny ovn med godt trekk skal man ikke behøve å døren på gløtt.

Kilde: Trond Jørgensen / Energihuset

- Men det krever trening og fingerspissgefyl med sitt eget ildsted, understreker han.

Jørgensen forklarer videre at når du skal fyre fra toppen stables veden lagvis, tett og krysslagt inne i ovnen.

- På toppen av vedstabelen lager du et lite bål med opptenningsved som det er best å tenne med opptenningsbriketter.

- Når du så har tent på briketten kan det være lurt å ha døren så vidt på gløtt for å slippe inn luft, men det er her fingerspissgefylen kommer inn.

Når alt gjøres riktig vil flammene ifølge Jørgensen spise seg gradvis ned igjennom lagene med ved.

- Bonusen du får ved å fyre fra toppen er at det kan gå lengre tid mellom hvert ilegg. Får du det ikke helt til første gang så vil all veden brenne samtidig.

Hvilken ved skal du velge

Håvard Aspenes fra Vedgutta anbefaler denne videoen fra Brannvernforening når det kommer til å velge riktig ved:

</p> </div>

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Her er høstens hotteste peiser og ovner

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Få god plass på et lite bad