Nullenergihus i Japan

Dette huset lager strømmen selv

Her trenger de ikke bekymre seg for strømregninger.

BÆREKRAFTIG: Dette huset belaster ikke miljøet med sine energibehov.
BÆREKRAFTIG: Dette huset belaster ikke miljøet med sine energibehov. Foto: FOTO: Chris Bush
Sist oppdatert

I Norge satset det for fullt på boliger som skal være så bærekraftige og miljøvennlige som overhodet mulig. For å spare miljø og klima for unødvendige belastninger skal alle nye boliger nemlig gjøres så tette og passive som mulig, og innen 2020 har faktisk regjeringen som mål at alle norske boliger skal bygges etter en energibesparende passivhusstandard.

Og det er ikke bare her hjemme flere og flere mener at energibesparende miljøhus som heltrehus, passiv- og aktivhus er det beste for miljøet i fremtiden. Og så rundt om ellers i verden har man fokus på bærekraftighet når nye boliger skal bygges.

Lager all energien de har behov for

Å spare miljøet må også dette huset på Kyushu Island i Japan absolutt kunne sies å gjøre. Huset, som stod ferdig allerede i 2009, lager nemlig ifølge arkitekturnettstedet Dezeen all energien det har bruk for.

- Det er litt ironisk at huset, som ligger i en åsside i utkanten av byen Shimasaki, er omgitt av høyspentledninger, forklarer arkitekt Mark Anderson hos det San Fransisco baserte arkitektfirmaet Anderson Anderson Architecture som står bak boligen.

GRØNN TEKNOLOGI: Dette huset er laget fullstendig med tanken på å ikke belaste miljøet.
GRØNN TEKNOLOGI: Dette huset er laget fullstendig med tanken på å ikke belaste miljøet. Foto: FOTO: Chris Bush
NATURLIGE MATERIALER: Alle materialer som er brukt i boligen er lokale og bærekraftige.
NATURLIGE MATERIALER: Alle materialer som er brukt i boligen er lokale og bærekraftige. Foto: FOTO: Chris Bush

Arkitekten forklarer at huset, som har fått navnet B-House, genererer energi ved hjelp av solcellepaneler og en varmepumpe som omgjør varme fra bakken til elektrisitet.

Bygget huset på stramt budsjett

Arkitekten forklarer til nettstedet av huset, som tilhører et ektepar som begge er lærere ved en offentlig barneskole, ble til på det som var et overraskende begrenset budsjett.

- Budsjettet for prosjektet var på bare US$154,000 (ca. 820 000 norske kroner), forklarer Anderson til design- og arkitekturnettstedet Arch Daily.

- Noe som er et ekstremt moderat budsjett både generelt, men også - viste det seg - i forhold til det som er standard å bruke på boliger i samme området.

B House, som består av to soverom, bad, oppholdsrom og kjøkken, krevde derfor ifølge arkitekten et tettere enn normalt samarbeid mellom arkitekter og byggefirma.

- Det vi endte opp med å gjøre for å spare på utgifter, var å få laget selve tømmer-skjelettet til boligen på en fabrikk som spesialiserte seg på dette, for så å få fraktet den til tomten for å bli satt sammen.

Grønn teknologi

SOLLYS: Store vinduer mot nord gjør at det ikke blir for varmt inne.
SOLLYS: Store vinduer mot nord gjør at det ikke blir for varmt inne. Foto: FOTO: Chris Bush
STRAMT BUDSJETT: Denne boligen koster bare like i overkant av 800 000 kroner å bygge.
STRAMT BUDSJETT: Denne boligen koster bare like i overkant av 800 000 kroner å bygge. Foto: FOTO: Chris Bush

Til tross for at budsjettet var begrenset, så ble det ikke tatt snarveier når det gjaldt bærekraftighet når det kom til dette huset.

Tre typer miljøvennlig arkitektur

A. Energi-pluss eller aktivhus. Ved hjelp av solceller produserer denne hustypen mer energi enn det bruker, og eierne kan selge overskuddsenergien sin.

B. Nullenergihus. Forbruker ingen energi fordi det produserer like mye energi som det bruker. Huset samler opp energi via et solcellesystem. Nullenergihuset leverer overflødig energi til det ordinære strømnettet om sommeren, og får det igjen energi om vinteren.

C. Passivhus. Trenger 25 prosent av energien sammenliknet med et tradisjonelt hus. Ordet passiv henspeiler på at energiberhovet blir holdt nede med passive tiltak som ekstra god isolasjon i vegger og tak, tetthet, reduserte vindusflater og varmegjenvinning.

Kilder: lavergiboliger.no, SINTEF Byggforsk

- Mange som står ovenfor de begrensninger det gir å jobbe med et så stramt budsjett, ville kanskje følt seg tvunget til å gå bort fra en del av kostnadene som det innebærer å skulle komme i gang med grønn teknologi, forklarer arkitekt Anderson.

- Men for eierne av dette huset, var det nettopp muligheten til å kunne bo og leve med så liten belastning på miljøet som mulig som var drømmen.

Arkitekten forklarer at for lærerekteparet stammet det stramme budsjettet fra et ønske om å kunne betale for boligen etter hvert som den var under konstruksjon - uten å måtte ta opp lån.

Dette ble gjort for å gjøre huset så miljøvennlig som mulig

Alle komponentene i dette huset utgjør til sammen den miljøvennlige strategien arkitekter og eiere planla sammen.

- Alle materialer som er brukt er giftfrie, naturlige og fornybare, forklarer Anderson.

- Og solens lys og varme er utnyttet på alle måter man kan, noe som inkluderer naturlig oppvarming og også muligheten til å skjerme og skygge boligen.

Andre tiltak inkluderer naturlig ventilasjon gjennom pipe, soloppvarmet vann og oppvarming, solcellepaneler på taket og rom som alle er effektive når det gjelder plass.

- I tillegg er huset bygget slik at det kreves minimalt med vedlikehold, forklarer arkitekten.

SMARTE LØSNINGER: Her har man utnyttet naturen og tomten for å best få til en hus som er så bærekraftig og selvforsynt som mulig.
SMARTE LØSNINGER: Her har man utnyttet naturen og tomten for å best få til en hus som er så bærekraftig og selvforsynt som mulig. Foto: FOTO: Chris Bush
ENKELHET: Ekteparet som fikk bygget huset ønsket et hjem hvor man kunne leve enkelt og naturlig.
ENKELHET: Ekteparet som fikk bygget huset ønsket et hjem hvor man kunne leve enkelt og naturlig. Foto: FOTO: Chris Bush
SLIPPER VARMEN UT: Store vindu mot nord gjør at varme kan slippes ut fra huset.
SLIPPER VARMEN UT: Store vindu mot nord gjør at varme kan slippes ut fra huset. Foto: FOTO: Chris Bush

Utnyttet terreng og omgivelser

Nettstedet Scoop forklarer at det er tydelig at man har tenkte nøye igjennom hvordan plassering av huset på best mulig måte kunne utnyttes til formålet med å gjøre boligen så "grønn" som mulig.

- Bakveggen på boligen, som ligger vendt mot nord, er laget i glass, forklarer Anderson.

- Noe som gjør at man ikke bare har utnyttet den flotte utsikten over byen som ligger nedenfor bakken, men at man også kan åpne glassveggene, som kan skyves til side, om været er varmt.

Dette naturlige ventilasjonen gjør at man unngår å ha bruk for aircondition i boligen.

Taket på boligen skrår mot sør sørger for at sollyset som når solcellepanelene maksimeres.

- Og så har man laget integrerte kanaler som samler regnvann, slik at dette kan gjenbrukes, forklarer Anderson.

STENGER VARMEN UTE: Små vinduer i de rommene som vender mot sør sørger for at varme ikke får mulighet til å hete opp huset for mye.
STENGER VARMEN UTE: Små vinduer i de rommene som vender mot sør sørger for at varme ikke får mulighet til å hete opp huset for mye. Foto: FOTO: Chris Bush
FREMTIDSHUS: Både i Norge og utlandet har man fokus på at boliger skal være mindre forurensende i fremtiden.
FREMTIDSHUS: Både i Norge og utlandet har man fokus på at boliger skal være mindre forurensende i fremtiden. Foto: FOTO: Chris Bush

- Og på sørsiden av huset finnes det kun små vinduer, slik at man kan varm luft slippe ut, og unngå at rommene opphetes mer enn nødvendig når solen står på.

Arkitekten forklarer at huset har en naturlig ventilasjonseffekt, som gjør at kjøkken, bad og soverom alle drar nytte av kjøligere luft.

Les også:

Energibesparende hus er på full fart inn i boligmarkedet

Sjekk de flotte og inspirerende interiørbildene

Miljøvennlig arkitektur i Stavanger

UTNYTTER NATUREN: Regnvann samles opp, sollyset genererer strøm; i dette huset lar man ikke naturens egen kraft gå til spille.
UTNYTTER NATUREN: Regnvann samles opp, sollyset genererer strøm; i dette huset lar man ikke naturens egen kraft gå til spille. Foto: Illustrasjon: Anderson Anderson Architecture + Nishiyama Architects
BELASTER IKKE MILJØ: Den norske regjeringen har også fokus på utviklingen av aktiv- og passivhus.
BELASTER IKKE MILJØ: Den norske regjeringen har også fokus på utviklingen av aktiv- og passivhus. Foto: Illustrasjon: Anderson Anderson Architecture + Nishiyama Architects
PLAN: Eierne av boligen var svært involvert også i planleggingen a designet på huset.
PLAN: Eierne av boligen var svært involvert også i planleggingen a designet på huset. Foto: Illustrasjon: Anderson Anderson Architecture + Nishiyama Architects
SLIK FUNGERER HUSET: Et stramt budsjett ble fulgt når man jobbet med dette huset.
SLIK FUNGERER HUSET: Et stramt budsjett ble fulgt når man jobbet med dette huset. Foto: Illustrasjon: Anderson Anderson Architecture + Nishiyama Architects

Dette huset eksporterer energi til andre

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også