Boligpriser
Det ene koster 80,000 - det andre 42 mill
Hvilket hus tror du er lettest å selge?
For å ta spørsmålet først som sist. Hvilket hus er lettest å selge ? Leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener huset til 42 millioner kroner på Nesøya er lettere å selge, enn et oppussingsobjekt på Ballangen til 80.000 kroner.
- Når det er sagt er ikke villaen på Nesøya lettsolgt heller, men logikken er altså den at kostbare hus i attraktive områder har en høyere omsetningstakt enn hus i distriktene. Selv om 42 millioner er mye penger ... forklarer han.
Huset på Ballangen fremstår for øvrig som tilnærmet kondemnabelt, ifølge prospektet. Å sammenligne boligene er heller ikke et poeng i seg selv, men illustrerer de enorme prisforskjellene i markedet.
Og det gir grunnlag for refleksjon: For hvor mye er du villig til å betale for et hus med fire vegger? Hvor langt skal du strekke strikken i et opphetet marked? Er området så attraktivt at det er verdt å betale mange millioner?
Løft blikket
- Det er et karikert eksempel, men på en problemstilling som jeg synes er spennende. Jeg ivrer for at folk skal løfte blikket. Selvsagt kan du ikke bo altfor langt unna jobben, men jobber du i Oslo er steder som Lillestrøm, Drammen og Moss gode eksempler på områder hvor du får mye for pengene, sier Boldvik.
Boligprisene når stadig nye høyder - og fortsetter å stige. Eneboligprisene er i dag 7,0 prosent høyere enn i oktober 2011. Gjennomsnittlig formidlingstid for bruktboliger i oktober var 24 dager og er raskere enn på samme tid i fjor. Salgene går raskest unna i Oslo og Stavanger, hvor gjennomsnittlig formidlingstid er kun 14 dager.
Tror på vekst
Økonomisk uro internasjonalt og fallende boligpriser i de fleste europeiske land til tross: Nordmenn har svært liten tro på fallende boligpriser her til lands. 9 av 10 tror boligprisene vil stige eller være uendret det neste året. Det viser ferske tall fra Husholdningsundersøkelsen, som Norstat nylig har gjennomført for FNO. Kun åtte prosent av de spurte tror boligprisene vil falle det neste året. Seks av ti tror de vil stige, mens tre av ti tror på uendret boligpriser.
- Både banker og boligkjøpere må være forberedt på at det kan inntreffe hendelser som kan gi et boligprisfall også i Norge, understreker administrerende direktør Idar Kreutzers i Finansnæringens Fellesorganisasjon.
Du skal heller ikke glemme at for alle som kjøpte bolig i perioden januar 2007 til mai 2008 opplevde at boligverdien var lavere 12 måneder senere. Størst var boligprisfallet i perioden november 2007 til samme måned året etter. Da falt boligprisen med hele ti prosent, og det tok nesten to år før den var tilbake på november 2007-nivå.
Uro i Europa
- Det verste som kan skje er at et boligprisfall spiser opp hele eller store deler av egenkapitalen ved et senere salg. Det vil gjøre det krevende å komme inn i boligmarkedet igjen, uttaler Kreutzer, som peker på at stigende økonomisk uro i Europa, oljeprisfall og renteoppgang kan være hendelser som kan påvirke boligprisene negativt.
Leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund vil også fraråde vanlige folk i å spekulere i boligkjøp den tiden vi nå går inn i. På kort sikt er det ikke gitt at du vil tjene noe særlig. Han tror på en moderat prisoppgang neste år.
Les også:
Sjekk ut arkitektene i Snøhettas fantastiske hytte
Her finner du Norges største gratis bildebank for bolig, hytte og interiør
Dette utsiktspunktet i Trollstigen har vunnet flere arkitekturpriser