Belysning på barnerommet
Derfor skal du ikke bruke halogenpære på soverommet
Enkelte lyspærer kan være livsfarlige dersom du benytter dem på barnas soverom, mener brannetterforsker.
Den tradisjonelle glødepæren ble tatt av markedet i september og er historie. Når pæra nå går må du velge mellom halogen, sparepærer og led-lys.
Mange vet kanskje ikke så mye om forskjellen på disse. Kort oppsummert kan man si at de gir ulikt type lys, har varierende levetid, pris, og energieffektivitet. Utover det er det en viktig ting du bør merke deg: Ikke bruk halogenpærer på barnerommet, fordi det kan være en brannfelle.
Advarer mot halogen
Brannetterforsker Lars Petter Johansen fra Elsikkerhet Norge har vært med på å avverge flere skumle branntilløp. I fjor var han hos en familie på Hedmarken som hadde en halogenlampe hengende på soverommet til jenta i huset. Jenta likte å sove med lyset på, men i løpet av natten løsnet lampen fra veggen.
- Moren i huset våknet av at datteren hostet. Da hun kom inn på soverommet hennes, var det helt røykfullt der. Halogenlampen hadde falt ned på madrassen i barnesengen og det var like før den tok fyr. Bare tilfeldigheter gjorde altså at ikke jentas liv gikk tapt, forteller Johansen.
Røyken som dreper
Han påpeker at det jo ikke er selve flammene som er farligst ved brann, men røyken.
- Du våkner sjeldent av røyk - heller tvert imot. Røyk som utvikles ved brann er meget giftig og har en søvnig effekt. En del typer røyk fra brann kan være så skadelig at det kun krever kun noen få åndedrag før det er livsfarlig. De fleste som dør i brann i bolig dør av forgiftning av røyk - ikke av selve brannen, sier Johansen.
Svært høy overflatetemperatur
Det skumle med halogenpæren er at overflatetemperaturen på slike pærer blir svært høy.
- Jeg har temperaturmålt en 50 watts halogenpærer til ca. 300 grader celsius. Med brennbare materialer for nære en halogenlyskilde med den temperaturen, er det bare snakk om tid før den begynner å brenne. I tillegg er det selvsagt svært uheldig om et barn ved en tilfeldighet eller på grunn av nysgjerrighet berører en slik pære, sier Johansen.
Produkt og testansvarlig Jogrim Aabakken hos Forbrukerrådet er enig.
- Halogenpærer utvikler mye varme, noe som i verste fall kan gi risiko for brannsår, ulmebrann og flammebrann.
Han understreker at dette gjelder alle de ulike halogentypene, blant annet stift-halogen, GU5, GU10 og MR11.
Anbefaler fastmonterte lamper
Generelt bør du unngå å bruke løse lamper som kan rives ned eller snubles i på barnerommet.
- På et barnerom bør alle lamper være fastmontert i god avstand fra sengetøy og gardiner. Det kan jo ofte gå litt vilt for seg, og en veltet lampe som blir liggende i en kleshaug med lyset på, kan fort starte en brann. Barn blir også fristet til og ta det meg seg i senga, sier seniorrådgiver Tor Chr. Mortensen i Nelfo.
Bruk LED-pærer på barnerommet
Den klare anbefalingen fra brannetterforsker Johansen er å bytte ut de brannfarlige halogenpærene med led-lys, eventuelt sparepærer.
- Barn er uforutsigbare, og en kan aldri være trygg nok. Jeg vil anbefale bruk led-pærer på barnerom. Disse koster litt mer enn vanlige pærer, men du får betrakteligere lavere temperatur og i tillegg lenger levetid, sier Johansen.
Aabakken påpeker en annen fordel ved led, og det er at de ikke inneholder kvikksølv slik som for eksempel sparepærer gjør.
- Led-pærer utvikler svært lite varme og inneholder ikke kvikksølv som kan være skummelt på et barnerom ved knusing, sier Aabakken.
Vær obs på Playstation, ladere og stikkontakter
Og når man først retter søkelyset mot el-sikkerhet på barnerom, er det også viktig og huske på ladere, playstation og bærbare pc i senga/sofa mener Johansen.
- Elektrisk utstyr som dette bør plasseres på steder hvor det er god tilgang på luft, og hvor det kan holdes avkjølt. Det er også med dette som med halogenpærer, mange eksempler på historier hvor det har begynt å brenne, forteller Johansen.
På småbarns rom bør du også sikre hullene i eldre stikkontakter.
- Moderne stikkontakter har innebygd beskyttelse mot at det skal gå an å stikke annet enn støpsler inn i stikkontaktene. Det må heller ikke være løse varmeovner på barnerom, sier Mortensen.
Les også:
Pusse opp? Sjekk vår store inspirasjonsguide