Interiørarkitektens triks på hjemmebane
Visjoner i blåtoner
En interiørarkitekt kan selvsagt forvandle et slitent oppussingsobjekt til et godt hjem. Her avslører Ida Lundqvist favorittgrep på hjemmebane.
Beliggenheten har alt å si for hjemmet, sier Ida Lundqvist til Bonytt.
Ja, det vet vi jo, det er først bud på utkikk etter drømmehjemmet innenfor et gitt budsjett. Det komplekse ligger dog i å utvide begrepet beliggenhet til mer enn det rent overfladiske.
La oss si at du ønsker deg en leilighet på nettopp Torshov i Oslo, der Ida bor, sammen med sin samboer, Eirik Olssen og parets sønn, Axel.
– Å finne en leilighet i det spesifikke området man ønsker å bo i er sjelden vanskelig, men de leilighetene som selger raskest og til høyest pris, er de som alle og enhver faller for på visning, sier Ida.
Er visningshjemmet en loftsleilighet med takterrasse, fancy, nytt bad og parkett av høy kvalitet på gulvet? Har det heis, parkeringsplass i kjelleren og en kaffebar i første etasje? Nærhet til parker og turområder?
Ja, da kan du regne med budkrig, for i en slik leilighet er det lett å se for seg et godt hverdagsliv.
Men da Ida og Eirik kjøpte hjemmet sitt, som ligger et lite steinkast fra store grøntområder, var det likevel godt om plassen på visning.
– Leiligheten vår ligger i første etasje i en eldre bygård. Allerede der var det nok mange som mistet interessen for å gå på visning. Det er mer populært å bo skjermet for innsyn fra folk som går forbi på gaten utenfor. Men siden denne leiligheten ligger en trapp opp, i en høy førsteetasje, er vinduene er plassert slik at ingen ser inn, sier Ida.
– Og siden bygården ikke har heis, sparer vi oss slitet med å bære opp matvarer og barnevogn trapp etter trapp, sier Ida.
Leiligheten de la inn bud på, var utdatert i stilen, falmet og innrøykt. Men den har gjennomgående lysinnfall, den kunne i hvert fall få det, om man endret litt på den opprinnelige planløsningen.
– Godt lysinnfall er alfa omega. Om du får bedre lysinnfall av å endre planløsning, så gjør det, sier Ida.
Hun gjorde undersøkende arbeid i bygården, fikk komme inn og kikke på en tilsvarende leilighet i etasjen over. Beboerne i dem delte villig erfaringer om sine planløsninger og hvordan de fungerte praktisk. Ida utarbeidet deretter en revidert planløsning for sitt nye hjem.
– Det handler om evnen til å visualisere hvor fint det kan bli. Vi måtte også bygge nytt bad og toalett, legge nye gulv og ta overflatebehandling på alle vegger og tak, få inn ny kjøkkenløsning og oppgraderte det elektriske. Det var selvfølgelig en kjempejobb, men det gjør jo at vi føler at vi kjenner hver millimeter av hjemmet vårt, sier Ida.
En liten leilighet skal ikke ha for mye møbler, mener hun. Da blir de få møblene som får komme inn i varmen veldig viktige.
– Å skape et godt hjem handler sjelden om høye budsjetter, det handler mer om å være kreativ og evne å se muligheter med de sakene man allerede har. Sett din egen personlighet på ting, skift ben på sofaen, trekk den om, mal veggene, små grep kan gjøre enorm, positiv forskjell, sier Ida.
Denne saken ble første gang publisert 10/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.