Kjøkkenet er blitt både arbeidssone og hyggesone. Det krever fleksibel belysning som dekker begge behov.
- Velg derfor lyskilder som kan dimmes uavhengig av hverandre. Dim opp når du jobber, dim ned når du serverer en hyggelig middag, sier Halvor Gudim i Lyskultur til Bonytt,
Han advarer mot å velge kjøkkeninnredning uten å legge en plan for belysningen samtidig.
- Plassering av kjøkkeninnredning må planlegges samtidig med plassering av lyskilder. Ellers risikerer man å måtte gjøre om på alt i ettertid. Det kan bli dyrt, sier han.
- Når du kan arbeide bra med det du skal, og kan vurdere råvarene skikkelig, da er belysningen god, sier Halvor.
Likeledes når belysningen bidrar til å skape god stemning rundt bordet.
- Fargetemperaturen på lyset er i større grad en smakssak. Her synes vi for tiden å være på vei mot det hvite, kjøligere lyset, vekk fra det gule, varme.
Lys opp arbeidsflatene
Kenneth Fossum i SML Lighting er opptatt av at du visualiserer alle potensielle arbeidsflater på kjøkkenet, og lyssetter dem.
- Alle benkeplater er potensielle arbeidsplasser. Disse flatene bør kunne opplyses slik at man kan lage mat der. Det har også med sikkerhet å gjøre, sier Kenneth til Bonytt.
Bruk lyspunktene strategisk og planlegg for ulike scenarier.
- Ikke overdriv bruken av downlights, men skap heller dynamikk ved å kombinere arbeidslyset med dekorative og stemningsskapende innslag, som for eksempel vegglamper eller pendler.
Mulighetene for integrert belysning er langt større i dag enn for få år siden. Den nye led-teknologien krever mye mindre plass, og gjør det mulig å bruke lys der det ikke var mulig tidligere, for eksempel i akrylglassplater i sprutsonen over kjøkkenbenken.
- Sørg for god fargegjengivelse. Når du tilbereder mat bør du velge lyskilder som gjengir fargene riktig slik at du kan vurdere råvarene best mulig, sier Kenneth.
Med halogen er du sikker, mens det fremdeles er store forskjeller innen led-belysning. Fargegjengivelse angis i Ra/Cri; jo nærmere 100, jo bedre. For hjemmebruk er en Ra/Cri-faktor på 85 godt nok, men velg likevel led-lys med omhu.
- Led-lys blir stadig bedre, rimeligere og mer fleksible. Men kvaliteten spriker, og stort sett gir prisen en pekepinn, sier Kenneth.
- I dag finnes det led-produkter som kan måle seg med halogenpærens varme fargetone, og noen kan faktisk også forandre fargetemperatur når den dimmes ned, på lik linje med halogen.
Peronlighet på kjøkkenet
Spør du en hvilken som helst belysningsekspert til råds, dukker ordet opp i ren refleks. Vurderer du integrert belysning, får du høre det igjen: Planlegging.
Kjøkkeninnredninger med glatte fronter og rene flater selger godt hos kjøkkenøleverandørene for tiden. Men uten kontraster, tekstur og personlig karakter, kan et kjøkken fort oppleves som klinisk. Kanskje ikke den stemningen du ønsker deg av et oppholdsrom?
Ved å bringe inn noen stofflige, gjerne stueaktige pendler over kjøkkenbenken, motvirkes det tekniske, kjølige preget uten å fire på lyskvaliteten.
Lamper, særlig pendler, har et særlig potensial til virkelig å gi interiøret karakter. Bruk dem til å forsterke stilen din, eller til å kontrastere den. Med en raus metallpendel over kjøkkenbordet, er industristilen satt - også når lampen er skrudd av.