Alt du trenger å vite om trefjøler og hygiene, pluss litt til.
Slik blir trefjølen evig fin
Som de fleste gode ting i livet blir også trefjøler bedre og bedre med årene. Behandler du den godt, har du en hygienisk kjøkkenvenn for livet.
Åsne Hjukse
Sist oppdatert
“
Porøse materialer som tre tørker fortere enn plast, og dermed dør bakteriene fortere ut.
Norsk Treteknisk Institutt
Visste du at furu og eik har større antibakterielle egenskaper enn bøk og ask? Lønn er dårligst. Et modellforsøk viste at skjærefjøler av furu innsatt med E.colibakterier, ikke hadde spor av bakterien etter noen timer, alt ifølge Norsk Treteknisk Institutt.
Myter & sannheter om fjøler
MYTE: Trefjøler er tunge, vanskelige a rengjøre og gir grobunn for bakterier i porene. Men skjærebrett av plast er derimot hygieniske, enkle å rengjøre og sørger ikke for spredning av bakterier.
SANNHET: Når trefjøler vaskes med varmt vann og såpe og deretter desinfiseres med sitron og eddik, er de både hygieniske og trygge.
Alle fjøler, enten de er av plast eller tre, får hakk og sår med tiden. Forskjellen er at bakteriene på plastfjølene blir liggende på overflaten, i arrene fra kniveggen.
Sår i treverk fortoner seg annerledes, der blir bakterier i stedet støtt bort fra overflaten om de blir rengjort og vedlikehold på korrekt vis.
En tykk trefjøl kan vedlikeholdes. Blir hakkene store og dype nok, bør den høvles ned slik at den blir enklere a rengjore.
En hakkete plastfjøl er derimot en bakteriebombe på kjøkkenet og må kastes når sårene er for dype.
Kilde: treteknisk.no og forskning.no.
Slik får du trefjølene til å skinne
Det finnes ulike metoder når det kommer til vedlikehold av trefjøler, her er et knippe som funker:
● Skrubb trefjølene i varmt vann (over 68 grader) med salt og en grønnsakbørste. Fjølene blir myke og fine, saltet har i tillegg en en bakteriedrepende effekt. Skyll grundig med kaldt vann etterpå.
● Miks like deler eddik og varmt vann og skrubb løs. Destillert hvit eddik rengjør effektivt og tar knekken på de aller fleste former for mugg, skitt og bakterier takket være sitt høye innhold av syre. Bruk god gammeldags 7 % eddik. Skyll med kald vann etterpå og la tørke. For en quick fix, bland like deler eddik og vann i en sprayflaske, spray på og tørk av.
● Rens skjærebrettet med sitron, det er naturlig desinfiserende. Del en sitron i to og gni dem godt inn i skjærebrettet, la det ligge litt og skyll godt etterpå.
● Synes du trefjøla blir tørr av all vaskingen? Da kan du sette den inn med nøytral matolje.
● Viktigere enn hvilken metode du bruker, la fjølene tørke godt opp mellom øktene. For bakterieoverlevelsen er høyest ved lave temperaturer og ved høy fuktighet.
Denne saken ble første gang publisert 06/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.