fremtidens boformer
Siri og Claus flyttet fra 270 kvm til et levende laboratorium
Da ekteparet flyttet fra et stort hus til en treroms i boligprosjektet Living Lab på Vollebekk, ble de samtidig med på å forme fremtidens boliger.
– Mitt favorittsted er nok lyshagen. Jeg starter gjerne dagen med et kvarter her før jeg går opp og jobber, sier Claus Hornslien.
– Det er luksus å tasse ned hit med tøfler og en kaffekopp. Jeg merker at det gir meg energi, spesielt i vinterhalvåret.
Han sitter i «Hagen» i Living Lab på Vollebekk, omgitt av grønne planter og strålende dagslys.
Da de seks barna forlot redet, var Claus og kona Siri Blindheim klare for noe nytt.
De solgte sitt 270 kvadratmeter store hus i Moss og flyttet inn i en leilighet på 62 kvadratmeter på Vollebekk.
Her bor de i en treroms med soverom, kontor og stue med kjøkkenløsning. I tillegg har de tilgang til store fellesarealer som de deler med de andre beboerne.
Les også: Slik mener ekspertene vi vil bo i fremtiden
– Vi har lenge drømt om å bo et sted med mer fellesskap, der man kan dele med hverandre og bo sammen med en miks av kulturer, unge og eldre. En kveld jeg satt og jobbet, dukket plutselig annonsen fra Living Lab opp. Jeg søkte bare for moro skyld. Kort tid etter ble vi innkalt til et intervju, forteller han.
Hvordan skal vi bo i fremtiden, hvordan utnytter vi plassen best mulig og hvordan kan vi bruke ny teknologi i fremtidens bolig?
Dette er noen av spørsmålene som Obos og de andre aktørene i Living Lab ønsker å finne ut av.
Selv om Living Lab primært er en boligblokk, er det også et levende laboratorium på seks etasjer.
De ulike etasjene har ulike temaer der forskjellige forhold skal testes ut. Det kan være nye boformer, fellesløsninger eller bruk av ny teknologi og nye tjenester knyttet til det å bo.
Middager, film og fest
Gjennom intervjuer og digitale workshops ble interessene til de som søkte seg til Living Lab kartlagt, og da Siri og Claus flyttet inn 1. oktober i 2021, hadde de allerede blitt kjent med flere av naboene.
– Basert på beboernes interesser, ble det dannet ulike grupper, og Claus og jeg ble en del av matlagingsgruppen. Sammen har vi laget mat til alle i blokka flere ganger, og vi har arrangert både 17. mai-frokost og grillfest på takterrassen, forteller Siri.
– Alle spleiser, og alle som vil kan være med. Noen ganger har vi også filmkvelder eller tar et glass vin sammen i fellesområdene. Dette er jo en ypperlig boform for enslige, mener Siri.
Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling
Testing, testing
Området på bakkeplan er grunnstammen i det sosiale fellesskapet i Living Lab. Det har en fleksibel, åpen planløsning med blant annet innvendig hage, kjøkken og vaskestue, og adkomst til uterom i bakgården som deles med resten av borettslaget.
Men uten mobiltelefon kommer du ikke langt. Siri og Claus bruker digitale nøkler, og de tester også annen teknologi via apper og skjermer. Målet med å teste er å lære hva som fungerer i virkeligheten, utvikle ideer i fellesskap og finne ut av hvordan fremtidens bolig kan bli enda bedre og mer bærekraftig.
Siden starten av 2022 har flere testbrukere i Living Lab blant annet målt og konkurrert om å ha størst reduksjon i eget karbonavtrykk. Siri og Claus er blant «prøvekaninene».
– Vi som bor her forplikter oss til å svare på ett spørreskjema hver måned, vi er med i ulike workshops og tester ulik teknologi, sier Claus.
– Vi har blant annet testet appen «Carbonator» der vi kan måle bruken av strøm, internett, vann og oppvarming. Basert på forbruket foreslår klimaappen tiltak som kan redusere forbruket. Det har gjort oss mer bevisste, og det er en test det føles meningsfylt å være en del av.
Populære fellesområder
Siri og Claus tar oss med på en omvisning i fellesområdene. Det som tidligere var en fellesdusj som ingen brukte, har nå blitt til en «delebod» der det står en stor koffert, et par ski, leker og verktøy som beboerne kan låne.
Vi stopper foran et stort rom med vinduer fra gulv til tak.
– Vaskestuen er et av de mest populære rommene i fellesområdene. Det er lyst og fint her, og et sted det er naturlig å slå av en prat med naboene. Mitt favorittsted er nok lyshagen, men vi bruker også fellesrommet mye. I kveld skal vi teste interaktiv trening med yoga der, forteller Siri.
Metropolis arkitektur og design har stått for interiøret i de tre første etasjene i Living Lab, der konseptet med fleksible, sosiale møteplasser og fellesløsninger er utprøvd. De har brukt andre materialer, utforminger og løsninger enn det som er vanlig å ha i nybygde prosjektleiligheter.
– Vi ønsket ikke et sterilt forskningslaboratorium der alt er hvitt, så vi har jobbet mye med materialer og farger for å skape et miljø beboerne trives i, forteller interiørarkitekt Lene Axelsson.
Noen viktige stikkord er at både fellesområder og leiligheter skal være hyggelige, nøkterne og bærekraftige, samt ha fleksible løsninger.
– For å skape en varme mot det teknologiske og innovative, har vi blant annet brukt kork, bambus, kryssfiner og linoleum sammen med betong. Vi må tørre å tenke nytt i fremtidens boliger.
Ekteparet driver selskapet Mestringspilotene sammen, og de har allerede hatt flere kurs i fellesområdet. Nylig arrangerte de også 80-årslaget til Siris far i lokalene.
Etter middagen kunne faren og samboeren trekke seg tilbake i gjesteleiligheten som beboerne har tilgang til i øverste etasje.
– Vi har tegnet en leiekontrakt på tre år her, og hvis vi skal kjøpe noe senere, blir det noe tilsvarende. Dette er en livsstil som passer oss. Det er som en minilandsby, med en miks av folk og kulturer. Vi setter stor pris på å bo et sted der vi har et personlig forhold til naboen, kan stille opp for hverandre og låne noe når det trengs, sier Siri.
I Obos Living Lab på Vollebekk i Oslo utforskes fremtidens boliger. I boligblokken er det 34 utleieleiligheter, fordelt på seks etasjer, og totalt 50 beboere – som representerer mennesker i forskjellige livsfaser og med ulike bakgrunner.
Etasjene har hvert sitt tema. Bakkeplan inneholder fellesrom og -funksjoner som alle deler. I andre etasje utforskes nye boformer, der beboerne deler rom, funksjoner, gjenstander og tid med hverandre. I tredje etasje finner du leiligheter med fleksible planløsninger, der møbler og vegger enkelt kan flyttes og tilpasses ulike behov. I fjerde, femte og sjette etasje er det tidstypiske leiligheter der det skal testes ny teknologi, tekniske løsninger og nye boligtjenester. På toppen ligger en felles takterrasse for alle beboerne.
Living Lab er først og fremst et hjem, men samtidig har beboerne forpliktet seg til å delta på et visst antall workshops og andre former for erfaringsutveksling mens de bor der. Sammen med Obos, akademia og samarbeidspartnere som Ikea, Veidekke, Common, Drømmekjøkkenet, Kratfted, Måndalen, Røroshetta, Unlock, Function Solutions, Salto Systems, Elko, Eaton og Incube skal beboerne være med på å teste nye ideer, konsepter og løsninger. Målet er å finne ut hva som faktisk virker, og hvordan boligen kan hjelpe oss å leve gode liv i fremtiden.
Obos Living Lab sto ferdig i slutten av september 2021, og de første beboerne flyttet inn 1. oktober 2021.
Denne saken ble første gang publisert 04/07 2023, og sist oppdatert 04/07 2023.