Dette sier din boligstyling om deg
Samme leilighet - ulik styling
Her er én og samme stue tilpasset den single, et par uten barn og en småbarnsfamilie.
Stuen du ser bilder fra i denne reportasjen, er fra en og samme leilighet på Linnégatan 17 i Stockholm. Den er stylet for å appellere til tre ulike grupper mennesker, av tre ulike boligstylister på oppdrag fra et meglerhus.
Bakgrunnen for å gjøre dette var rapporten Home Styling, som kobler designpsykologi med boligsalg. Rapporten støttes av den amerikanske designpsykologen Sally Agustin.
Hun hevder at riktig boligstyling, med trykk på ordet riktig, gjør at boliger selges raskere og til høyere pris.
– Boligkjøpere bli følelsesmessig påvirket, både bevisst og ubevisst, sier Sally Augustin.
Stylet for single
Stylist Tina Hellberg, som har stylet første utgave av stuen i denne saken, utdyper:
– Når man innreder sin egen bolig skal man likevel innrede den for seg selv, og ikke for noen andre. Jeg har derfor brukt som utgangspunkt hvordan jeg selv, som er i målgruppen, liker å ha det, blandet med funnene i rapporten, sier hun.
Hun har lagt vekt på å hente inspirasjon fra naturen, arkitektur, fargestudier og kunsthåndverk for å skape en stue som skal friste en voksen, singel og urban person på boligjakt. For på en visning ønsker man selvsagt å skape et godt inntrykk.
Salgsobjektet skal gi en følelse av hvem som bor der, men ikke fortelle for mye.
Scroll nedover, og se hvordan tilsynelatende små og enkle grep for å nå en ny målgruppe endrer leilighetens karakter.
For par uten barn
Stylist nummer to er Mikael Beckman, som har skapt et moderne, men klassisk hjem, tilpasset et voksent par uten barn. Han støtter funnene i rapporten Home Styling.
– Vi mennesker vil kjenne oss trygge. Derfor er det en fordel å skape miljø som kjennetegnes av fleksibilitet, oversiktlighet, tydelige markerte soner med moderat visuell kompleksitet, sier han.
Med andre ord, det skal ikke skje for mye i hvert rom, selv om ett og samme rom kan ha flere funksjoner. Da blir utfordringen å skape et hjem som likevel er minneverdig, og ulikt alle andres hjem, selv med utstrakt bruk av nøytrale farger.
Messingbeslaget på peisen er her fremhevet ved å bruke et stuebord med messingben.
De hvite, bare veggene får personlighet når de får selskap av frodige møbler, som bambusstolen, og tekstiler med mye farge og mønster. Gardinveggen er også karaktergivende.
Rapporten Home Styling sier faktisk at det kan være lurt å unnvike helhvite og gule interiører. Helhvite fordi det kan være vanskelig å skape minneverdig personlighet i dem, med mindre du er flink til å velge ut tydelige møbler og tekstiler som passer sammen.
Helgule vegger i interiøret kan også være problematisk. Noen elsker fargen, andre opplever den som urolig og irriterende. Kanskje bør du unngå denne fargen om du har en bolig du ønsker å selge, men som kontrastfarge er den ofte et heldig innslag.
Lun familiehule
Småbarnsfamilier tiltrekkes tilsynelatende av lune rom med personlighet og taktil inspirasjon. I denne livsfasen er det greit å ikke ha møbler man engster seg for, eller skarpe bordkanter som kan lede til turer på legevakten.
Grepene som funker
- Ifølge rapporten Home Styling er det lurt å sørge for at fargenyanser, fargemetthet og fargestyrke passer sammen i alle rom.
- Bruk naturmaterialer, som tre og skinn for å skape ro. Sett gjerne inn grønne planter, men maks fire stykker i hvert rom.
- Gå for balanse, unngå et rotete inntrykk og altfor mange mønstre.
- Skap visuelle blikkfang som gir gode assosiasjoner.
Stylist Hans Blomquist har lagt fokus på å skape en personlig stil i en leken og lun stemning. Igjen er leiligheten oppdelt i tydelige soner, akkurat slik som Home Styling-rapporten anbefaler. Her er en markert spisesone foran peisen, og en myk sittegruppe ved vinduet.
– Jeg tenker at her bor det en yngre familie med småbarn, som er glade i å reise, og som liker å vise frem ting fra reiser og fra hverdagen sin i interiøret, sier stylisten.
Han har tatt utgangspunkt i at urbane småbarnsforeldre også ønsker seg stilfulle hjem. Hvis renhold og vedlikehold samtidig virker svært overkommelig, er sjansen stor for at småbarnsfamilier på visning tenker at de kan trives i interiøret.
Stilen er skapt ved hjelp av godt brukte møbler og tekstiler med mye tekstur, som lin og ull, for å skape et interiør som ut som om det har vært levd i. Dette er toppet med plansjer med barnevennlige fonter på veggene, og kvister, greiner, knoller og grønne vekster på bord, peis og i vinduskarmen.
Det utfordrende med å sette sammen et eklektisk interiør som dette, er ofte å skape helhet i hjemmet.
– Et godt grep er å velge seg ut en palett med få farger, sier Hans Blomquist.
– Jeg ser ikke Home Styling-rapporten bare som et redskap for å selge bolig, men også som et referansepunkt når man skal skape et nytt hjem, sier han.
Boligen ble stylet etter oppdrag fra det svenske meglerfirmaet Fastighetsbyrån.
Denne saken ble første gang publisert 02/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.