OPPBEVARING

Triksene som gir plass til rotet

Slik får du plass til tingene dine.

ALLROM: Dagens kjøkken er ofte like mye stue og kontor som matlagingsplass, og planløsningen bør legge til rette for alle aktiviteter. Her er kjøkkeninnredningen dratt inn i stuen med skuffeseksjoner som blir benk.
ALLROM: Dagens kjøkken er ofte like mye stue og kontor som matlagingsplass, og planløsningen bør legge til rette for alle aktiviteter. Her er kjøkkeninnredningen dratt inn i stuen med skuffeseksjoner som blir benk. Foto: Sigdal
Først publisert Sist oppdatert

Det er en utfordring å få plass til alt og alle i en bolig, og samtidig sørge for at det ser ryddig og pent ut.

Løsningen er å kvitte seg med mye og sørge for at resten har sin faste plass.

Oppbevaring er det nest viktigste å tenke på når du planlegger ditt hjem. Det aller viktigste er å sørge for at det er nok plass til menneskene og alt de vil gjøre der hjemme.

Hvordan få plass til alt?!

Problemet er bare: Hvordan får vi plass til alle tingene man trenger for å gjøre det man vil, uten å bruke opp all plassen i boligen?

Svaret er: En skikkelig planløsning.

ÅPENT OG LUKKET: Strømmen Verksted er et nytt leilighetskompleks, og her har interiørarkitekt Ramsøskar jobbet med planløsningene, blant annet ved å legge opp til god plass for oppbevaring, men også muligheter for individuelle tilpasninger. Boden i entreen sammen med veggplass i gangen muliggjør både åpne og lukkede løsninger for klær og sko. Kjøkkenet kan utvides langs vindusveggen og få plass til en sittebenk med oppbevaring sammen med et lite frokostbord. Stuen/spisestuen har veggplass som kan brukes til en kombinasjon av åpen og lukket oppbevaring.
ÅPENT OG LUKKET: Strømmen Verksted er et nytt leilighetskompleks, og her har interiørarkitekt Ramsøskar jobbet med planløsningene, blant annet ved å legge opp til god plass for oppbevaring, men også muligheter for individuelle tilpasninger. Boden i entreen sammen med veggplass i gangen muliggjør både åpne og lukkede løsninger for klær og sko. Kjøkkenet kan utvides langs vindusveggen og få plass til en sittebenk med oppbevaring sammen med et lite frokostbord. Stuen/spisestuen har veggplass som kan brukes til en kombinasjon av åpen og lukket oppbevaring. Foto: Thon Eiendom

- God oppbevaring handler om å ha oversikt over hva man har og hva man trenger. Det er to forskjellige ting!, sier Kristin Bjørkavåg, daglig leder i Paradis Interiørarkitekter på Hvalstad.

- Det er viktig å være ærlig og legge bort visjonene. Ikke sett av plass til en tredemølle eller raclette du aldri bruker, men ikke glem å lage plass til tv i stuen eller femti par sko dersom du faktisk bruker det, sier hun.

REOLER: Kanskje trenger ikke kjøkkenet like stor plass som du tror? Her er det rett og slett «skjult» i stuens reolløsning. Pent og effektivt
REOLER: Kanskje trenger ikke kjøkkenet like stor plass som du tror? Her er det rett og slett «skjult» i stuens reolløsning. Pent og effektivt Foto: Schmidt Nordic

Mange lurer også seg selv til å tro at de kan ha ting de bruker sjelden i en bod eller på øverste hylle.

- Der står de ubrukt, eller de blir stående fremme etter bruk, fordi boden er så langt unna og hyllen for høyt opp, sier

– Det største problemet med oppbevaring er alle tingene, sier Bjørkavåg.

Spøken er alvorlig ment. Mange av kundene deres strever med å prioritere riktig og kvitte seg med eiendeler, selv om de vet de har for mye.

Les også: Bli med inn i Henriette Steenstrups familiehjem

Følelser knyttet til ting

– De har for mange følelser knyttet til tingene. Da spør jeg: «Skal du ha plass til ting, eller folk?» Det er synd å fylle huset med skap heller enn stemning og plass, sier hun.

Sånn sett er det ikke praktisk med for mye oppbevaring heller, noe Monica David-Andersen hos Ramsøskar Interiørarkitekter i Oslo vet mye om.

SKAP: Kjøkkenet trenger ikke være et eget rom, det behøver heller ikke ta opp særlig mye plass. Her har den svenske arkitekten Fredrik Almlöf laget et kjøkken som står fritt i allrommet, og kan brukes fra begge sider. Noen av hyllene er åpne tvers igjennom og belagt med speil for å øke lys, romfølelse og lekenhet.
SKAP: Kjøkkenet trenger ikke være et eget rom, det behøver heller ikke ta opp særlig mye plass. Her har den svenske arkitekten Fredrik Almlöf laget et kjøkken som står fritt i allrommet, og kan brukes fra begge sider. Noen av hyllene er åpne tvers igjennom og belagt med speil for å øke lys, romfølelse og lekenhet. Foto: Drømmekjøkkenet

Hun lager plantegninger for privatboliger, både nybygg og renovasjoner, der fellesnevneren er lite plass til oppbevaring.

– Det første vi gjør når vi vurderer oppbevaringen i en plantegning er å se om romløsningen gir plass til standard oppbevaringsmoduler mellom vindu eller dør og vegg. Er det mindre enn seksti centimeter må vi vurdere å flytte eller rive en vegg. Alternativet er å bruke grunnere moduler, men det som tar mindre plass gir også mindre oppbevaring, sier David-Andersen.

For å integrere eller skjule oppbevaringen slik at et rom fremstår rolig og behagelig, er det en god idé å male alt i samme farge.
For å integrere eller skjule oppbevaringen slik at et rom fremstår rolig og behagelig, er det en god idé å male alt i samme farge. Foto: Ikea


Se etter alternativ oppbevaring

Lure løsninger

  • Sittebenk i forlengelsen av kjøkken-innredningen med skuffer under.
  • Bord og stoler med oppbevaring i.
  • Ikke kjøp møbler som er for store eller små i forhold til hva de skal inneholde. En liten gang med stort konsollbord blir trangt.
  • Lukkede løsninger gir et ryddig inntrykk, men ikke hvis det bliren rotebod.
  • Lag skikkelige løsninger under trappen og i nisjer og hulrom.
  • Plassbygget og spesialtilpasset lønner seg nesten alltid!

Uansett om du velger å justere ferdigtegnede planløsninger eller tegner selv, er kjøkkenet et rom som det lønner seg å bruke tid på. Her skal mange ting og funksjoner ha plass.

– Det er plass til mer på mindre areal i moderne kjøkken på grunn av de mange nye, smarte løsningene som er utviklet. Samtidig skal vi nå ha utrolig mange maskiner, som gjerne brukes lite. Ved grundige vurderinger oppdager mange at de trenger mindre plass til kjøkken enn det som er tegnet inn i planløsningen. Det er verdifullt å frigjøre slik plass, sier David-Andersen.

Begge interiørarkitektene understreker at man bør se etter alternativ oppbevaring der man kan.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Les også: Se forvandlingen da kjøkkenet byttet vegg

Sittebenk

Lag en sittebenk med opp-bevaring i forlengelse av kjøkkenet, la en kjøkkenøy være både spiseplass og oppbevaring; sørg for å utnytte nisjer og takhøyde.

Oppbevaring og rot henger sammen: For lite av det første fører til for mye av det andre. Det er enkelt å se hva man faktisk trenger plass til, men vanskelig å kvitte seg med ting. Følelser og drømmer kommer i veien.

For å oppnå et ryddig hjem, må du prioritere. Det finnes mange gode råd, men vær skeptisk til slike som «behold alt som gir deg glede».

Velg heller en mer pragmatisk tilnærming: Lag en liste med nødvendige gjøremål og behold det du trenger til disse. Støvsugeren er ikke så gledesspredende, men den er jo absolutt nødvendig.

Kvitt deg med ting du enkelt kan leie, som skiutstyr du bruker en gang i året og servise til tredve personer.

Les også: Fikk plass til et ekstra soverom

I denne leiligheten er planløsningen tilpasset i forhold til opprinnelig løsning, som kunden ikke syntes passet helt. Kjøkkenet ble omstrukturert, øya var smal og lite funksjonell. En bredere øy med et par bekvemme sitteplasser passet eierne bedre. Innredningen ble også endret for å gi plass til en liten frokostplass ved vinduet.
I denne leiligheten er planløsningen tilpasset i forhold til opprinnelig løsning, som kunden ikke syntes passet helt. Kjøkkenet ble omstrukturert, øya var smal og lite funksjonell. En bredere øy med et par bekvemme sitteplasser passet eierne bedre. Innredningen ble også endret for å gi plass til en liten frokostplass ved vinduet. Foto: Niklas Hart


Anbefaler lett tilgjengelige løsninger

Et annet fellesområde mange sliter med er gangen.

– Det er viktig å ha et sted man kan legge fra seg ting. Tenk at du skal sette fra deg bager, og ha en sitteplass når du tar av sko eller kler på barna, sier Bjørkavåg.

Hennes filosofi er å få mest mulig bak dører for å skape ro i en kaotisk sone, mens David-Andersen opplever at det ikke alltid er så praktisk.

– Jeg har ennå ikke møtt noen med barn under tredve år som får dem til å henge jakken inn i en garderobe. Jeg anbefaler lettere tilgjengelige løsninger, sier hun.

TILBYGG: I dette prosjektet hadde kunden behov for et større og mer praktisk inngangsparti. Paradis interiørarkitekter tegnet et tilbygg innenfor utnyttelsesgrad på tomten, som gir plass til en liten bod eller et stort skap for klær, bager og sportsutstyr. Ved inngangsdøren sørget de også for at det ble plass til en sittebenk med skuffer under og hyller/skap over. En smart og estetisk løsning.
TILBYGG: I dette prosjektet hadde kunden behov for et større og mer praktisk inngangsparti. Paradis interiørarkitekter tegnet et tilbygg innenfor utnyttelsesgrad på tomten, som gir plass til en liten bod eller et stort skap for klær, bager og sportsutstyr. Ved inngangsdøren sørget de også for at det ble plass til en sittebenk med skuffer under og hyller/skap over. En smart og estetisk løsning. Foto: Saueveien Interiør

Hun bruker mye tid på å snakke med kunder om inngangspartiet og ser at behovet for å oppbevare store ting kan bli en utfordring.

En god planløsning

1. Hva trenger du? Skriv opp hva dere gjør hjemme og hva som trengs. Lag en plan for hvor alle tingene skal oppbevares.


2. Tegn og lek. Tegn opp rommene i målestokk med vinduer og dører (og hvor de slår inn). Tegn og klipp ut møblene og lek deg frem til en løsning du liker. Husk å sikre realistiske gangsoner og plass til å åpne skuffer og dører.


3. Tenk fremover. Behovene i dag er ikke de samme om fem år, særlig for barn. Små barn blir større, store barn flytter ut. Små barn bruker ikke egne rom, mens tenåringer bruker bare egne rom.

– Regelverket er sånn at innvendig bod ikke er påkrevd lenger og sportsboden er gjerne maks fem kvadratmeter, hvis man får bod i det hele tatt. Livet blir unektelig litt enklere om man slipper å ha barnevogn eller sykkel i gangen, men det finnes praktiske og dekorative løsninger om det blir nødvendig, sier David-Andersen.

Les også: Pusset opp etter 30 år - brukte 280 000 kroner på stuen

Bruk varige materialer

Materialbruken gjør også mye for å gjøre oppbevaring til et smykke i rommet.

– For lite plass til oppbevaring er et problem som krever at man tenker smart og nytt. Ofte handler det om å finne en balanse mellom funksjon og estetikk, sier David-Andersen.

– Vi prøver å få oppbevaringen til å «forsvinne» i rommet. Nisjer er bra, eller man kan male skap og hyller i samme farge som veggen. Jeg har også allergi mot endevegger av skap som møter deg om du åpner døra til et rom. Da er det bedre å bygge en liten vegg og henge et fint bilde der, sier Bjørkavåg.

Uansett hvilke materialer man velger, bør de være valgt for å tåle oppgaven og plasseringen. Gulvvarme og fuktighet er særlig viktige hensyn å ta, men også direkte sollys og hvor mye tid man ønsker å bruke på vedlikehold.

– Materialet må støtte oppgaven, men også kle de andre materialene og fargene i rommet. Tenk sammenheng og varighet, uten at du trenger å bli forutsigbar, sier Bjørkavåg.

Sørg for at planløsningen din er testet så godt som mulig før du godkjenner den.

– En plan må ikke bare se pen ut på tegningen, den skal også oversettes til et godt hjem, sier David-Andersen.