Arkitekttegnet murhus i Kristiansand
Murhuset ble bygget sju meter under bakken
Nå har de panoramautsikt over Kristiansand.
Tomten med det gamle huset lå bare fire kilometer fra sentrum, på en solrik kolle og med en utsikt ut mot byfjorden i Kristiansand få er forunt. Men ekteparet måtte sprenge seg ned i bakken for å bygge seg et murhus.
– Beliggenheten betydde alt. Alt annet var vi villig til å gjøre noe med, forteller Hege Aasgaard.
Sprengte seg sju meter ned i bakken
Hun og mannen Espen kjøpte tomten sammen med Heges seks år yngre søster. Søsteren og hennes familie overtok huset som sto der, Hege og Espen gjøv løs på det som sto rundt.
De sprengte seg hele sju meter ned i bakken for å finne rom for hjemmet de ønsket seg. 2800 kubikk masse og 280 lastebillass senere var tomt blitt til krater, klart for å fylles med en moderne husdrøm.
– Vi visste at vi ville ha et murhus, vi visste at vi ville ha god takhøyde og vi visste at vi ville ha store allrom, en utleiedel og en solrik terrasse. For å få til alt dette måtte vi bygge oss ned i bakken, forteller Hege og fortsetter:
– I utgangspunktet var det ikke rom for et hus her i det hele tatt.
Så tok da også søknadsprosessen et helt år. Til slutt gikk kommunen med på planene.
– Det første hensynet vi måtte ta var å la det gli inn i bebyggelsen omkring. Vi måtte blant annet velge flatt tak for at naboene bak ikke skulle miste utsikten sin.
Tegnet huset selv
Mannen Espen er ingeniør og har erfaring med å tegne og prosjektere. Så huset er skisset av Espen selv, etter hvert også i tett samarbeid med Spiss Plan & Arkitektur AS. Interiører er det Hege som har hatt hovedansvaret for. Hun har stor sans for dansk design og arkitektur, det ble styrende for både møbel- og materialvalg gjennom hele huset.
– Jeg ønsket meg en litt akademisk, dansk 70-talls stil.
– Og det vil si?
– Blant annet at man går for solide og gode materialer, med mye mur og tre. Plassbygde møbler og spiler er et annet kjennetegn, sammen med klassiske møbler og lamper.
Trespiler, moderne møbler og lamper i svart og hvitt
Hege og Espen har også trykket ubehandlede trespiler til sitt bryst, de brukes i vegger og tak flere steder i huset. Sammen med store grønne planter gjør de huset skikkelig 70-talls-chickt
– Å omgi seg med levende materialer gjør noe med deg. Du kan nesten kjenne at huset lever. Jeg elsker at tingene jeg omgir meg med slites og bli vakrere med tiden, sier Hege.
Men helt 70-tallsfantast er hun likevel ikke. Motefargene fra den gang da har hun latt ligge. Ikke noe brunt. Ikke noe oransje.
– Vi har gjort noen grep for å balansere 70-tallsutrykket. Alle lampene er hvite eller svarte, veggene er grå og så har vi en del moderne ting som minner oss om at vi likevel befinner oss i 2015, for eksempel motefotografier, nyere tekstiler og assessoirer.
Med søster, svoger og tantebarn i huset rett bak, ligger det også til rette for et skikkelig «tilsammans»-liv à la 70-tallet.
– Den delen av tiåret har vi ikke omfavnet. Barna løper riktignok inn og ut som de vil, og min søster og jeg snakker ofte sammen. Men da vi kjøpte ble vi enige om å ikke renne dørene ned hos hverandre. Det tror jeg var lurt.– Vi visste at vi ville ha et murhus, vi visste at vi ville ha god takhøyde
Denne saken ble første gang publisert 05/06 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.