Hytte på fjellet
Hanne og Roar tegnet hytta selv, så fikk de en lys idé
Hanne og Roar fant aldri drømmehytta og tegnet den selv. Nå er hyttetypen til salgs.
– Vi er vokst opp med hytte begge to, og synes småbarnsperioden er perfekt for hytteliv, forteller Hanne Fremstad (39).
Årene etter at hun og Roar Solem (42) fikk førstemann Filip, ble mange helger og ferier tilbrakt på familiehyttene. Ofte ble høytidene delt opp, for å besøke familie på begge sider.
Det ble mye utstyr og pakking inn og ut, og ønsket om å finne et eget fristed hvor de kunne skape egne familietradisjoner mens barna var små ble sterkere og sterkere.
– Plutselig befant vi oss på tomtevisning kun 45 minutter fra hjemmet vårt utenfor Trondheim, sier Roar.
Nettopp det var også parets ønske; en fritidseiendom med en beliggenhet som gjorde at hytta faktisk kunne bli brukt.
– Vi ble veldig forelsket i området. Fantastiske snøforhold og milevis med oppkjørte løyper gjorde at vi i 2014 ble tomteeiere, smiler Hanne.
Tegnet hytta selv
Dermed startet jakten på drømmehytta. Hyttekataloger i fleng ble bestilt, og dialogen med flere leverandører startet parallelt.
Prosessene med å tilpasse eksisterende modeller og planløsninger ble aldri helt tilfredsstillende, til slutt endte Hanne og Roar opp med å tegne hytta helt selv.
– Etter et halvt år med tegneprogrammet SketchUp på kveldene satt vi med en komplett 3D-modell av hytta, og grunnarbeidet kunne starte, forteller Roar.
Det aller viktigste for paret er at de på hytta skal ha fullt fokus på hverandre, og bruke tiden sammen.
– Vi prioriterte derfor funksjonelle, moderne og varige løsninger, sier Hanne.
Vedlikeholdsfrie og ikke minst miljøvennlige materialer og løsninger på alt fra kledning, tak, vinduer og innvendig panel, betyr at helger og ferier i all overskuelig fremtid kan markeres i boka som ren familietid.
Les også: – For en utsikt!, sa paret – Her må vi bygge hytte
Funksjonell planløsning
Hovedidéen bak planløsningen er at hytta er delt i to på midten, slik at man kan skille oppholdsrom fra funksjonsrom både med tanke på lyd og varme.
Neo Hytter:
- Eiere: familien Hanne Fremstad (39) og Roar Solem (42) med barna Filip (10) og Tuva (5). Hanne er allmennlege og Roar er sivilingeniør.
- Hytta er tegnet av Hanne og Roar.
- Bygget i tidsrommet 2015-2017 i Selbu i Trøndelag
- 115 kvm grunnflate og 35 kvm hems
- Prosessen resulterte i firmaet Neo Hytter som leverer ferdige byggesett.
– Vi ønsket å skape et stort oppholdsrom bestående av stue, spisestue og kjøkken delt i naturlige soner, forteller Roar.
Løsningen ble å bygge en romdeler med flere funksjoner. Den inneholder peisinnsats med store glassflater som gjør at flammene kan sees fra både kjøkken, spisestue og stue.
– Selv om oppholdsdelen er relativt stor og har god takhøyde føler vi ikke at det har gått på bekostning av lunheten, sier Hanne.
Romdeleren inneholder også en innebygd dagseng med bokhyller og lagringsplass vendt mot stuesonen. Mot kjøkkenet inneholder den oppbevaringsnisje til ved, samt tre høyskap. I tillegg inneholder den lufting til peisen og varmepumpe.
I funksjonsdelen av hytta ligger fire soverom hvorav ett er på hemsen. Her er også bad med badstue og et stort vaskerom. Mellom disse sonene er det skyvedør, slik at oppholdsrommet raskt kan varmes opp, mens sovedelen kan holdes svalere.
Les også: Heidi kjøpte hytte på impuls mens hun ventet på middagen
Langsiktige valg
Møbel- og interiørvalgene er også svært gjennomtenkt.
– Vi kommer ikke til å bytte ut møbler og interiør med det første, derfor ønsket vi oss noe vi kan leve med over tid, forteller paret.
Mye av interiøret er også egen design, blant annet har Roar tegnet og fått sveiset trappen på et mekanisk verksted. Spisebord og benker er også laget selv, og gir derfor ekstra historie til familiehytta.
– Ikke minst har begge vært aktive i valg av materialer, løsninger, interiør og møbler. Vi har heldigvis lik smak, forteller de.
Alt av treverk i hytta er lyst, dermed gir svarte vinduskarmer, dører, kjøkken og en del detaljer fin kontrast.
Romdeleren er kledd i store plater av varmvalset stål som kun er behandlet med owatrol olje. For å myke opp disse sterke kontrastene er det tilført naturfarger og organiske materialer, som blant annet skinn, eik, betong og ull.
Nå brukes hytta så ofte som mulig.
– Etter hektiske hverdager ser vi alltid frem til å kunne komme opp hit, og når det kun er en drøy halvtime til jobb, blir vi ofte til mandag morgen. Ingenting er bedre enn å tilbringe tida sammen i den fantastiske naturen her oppe, sier paret.
Byggesett
Alt arbeidet med å tegne og bygge egen hytte har resultert i byggesett som andre kan sette opp selv.
– Vi har solgt seks hytter i år, sier Roar.
– Hyttene vi tegner er basert på en "grunnmodell" og på denne har vi fast snitt på gesims, mønehøyde, bredde og takvinkel. Så justerer vi lengden etter behov. Vi har tegnet hytter fra 116 til 156 kvadratmeter BYA (bebygd areal). Nå jobber vi med å lansere flere serier av hytter, også noen mindre.
Basert på hans erfaring kommer totalkostnaden på selve hytta, helt ferdig, på 1,8 til 2,2 ganger prisen på byggesettet. Startprisen er 1,2 millioner kroner for en hytte på 116 kvadratmeter, med ferdig kappede og merkede materialer.
– Løse innredninger, peis og pipe, våtom og andre ting kommer i tillegg, forteller Roar, som til daglig jobber på oljeplattform i Nordsjøen.
– Ukene hjemme går med til mer hytteplanlegging, sier en fornøyd sivilingeniør.
Les også: Enebolig på 370 kvm: Valgte peis med TV
Denne saken ble første gang publisert 13/12 2019, og sist oppdatert 13/12 2019.