Nytt liv
Huset fra 80-tallet hadde mange gode kvaliteter, men familien kom likevel aldri helt i mål ...
Til slutt kontaktet Sissel og Morten en interiørdesigner. Nå bader huset i lys og luft, og fremstår både moderne og harmonisk.
Store glassflater slipper lyset inn til hver krok i eneboligen i Hokksund, og gjør stas på husets mange vakre overflater. Slik har det ikke alltid vært. For selv om Sissel og Petter Berger vet hva de liker, og dessuten kan svinge både hammer og malerkost, syntes de aldri helt at de fikk taket på utformingen av det tidstypiske og forholdsvis lange og smale 80-tallshuset de har bodd i siden 2004.
Hvorfor endte de for eksempel opp med bare å bruke noen få av husets kvadratmeter, mens andre ble stående i fred? Den store og åpne stuen hadde både spisestue og sofakrok, men i hverdagen sto spiseplassen urørt.
Da interiørdesigner Charlotte Green kom på besøk for første gang, forsto hun raskt hvor skoen trykket.
Hvem?
Sissel (45) og Petter (45) Berger med døtrene Lisa (17) og Mari (13), samt hunden Billy (1). Sissel jobber i offentlig forvaltning, Petter med nærings-
eiendom.
Hva?
Enebolig på 180 m² fra 1986.
Hvor?
Hokksund i Øvre Eiker.
– Huset hadde for mange mørke kroker. Det manglet rett og slett lys og luft, forklarer hun.
– Mange hus preges av det jeg kaller «fartsområder». Det vil si steder du må passere, men som ikke gir deg følelsen av å ville slå deg ned. Når jeg innreder, enten det er for meg selv eller andre, vil jeg unngå slike soner. Jeg vil tvert imot skape rom der man spontant får lyst til å ta med seg stolen bort til et umøblert område, bare fordi det kjennes hyggelig der!
Les også: Da Morten ankom den 170 år gamle gården, ringte han Marianne umiddelbart.
PROSJEKT FORVANDLING
Familien ga interiørdesigneren frie tøyler, men har også selv vært sterkt delaktig i hele prosjektet. De gikk med på både å åpne vegger og sette inn nye vinduer og dører. Et tidligere roterom er forvandlet til en walk in-garderobe. I tillegg har huset fått ny trapp med ekstra lysinnfall – og peis. Med unntak av to bad, som familien hadde pusset opp før Green kom inn i bildet, er ingen flater uberørt.
– Huset hadde mange gode kvaliteter, familien trengte bare noen ideer og litt hjelp på veien, sier Green.
Et vellykket interiør handler om mer enn ren estetikk, mener interiørdesigneren. Man bør også tenke på lysforhold og siktlinjer.
– Som mange andre hus bygget på denne tiden, er det ganske langt og smalt, i to etasjer, og med relativt små vinduer og lave dører. Trappen var plassert i det man nok tenkte på som baksiden av huset, der det er få vinduer, og gjorde lite ut av seg. Siden trappen leder til en soveromskorridor, fikk man i realiteten følelsen av at den mørke gangen startet allerede i bunnen av trappen.
Etter forvandlingen fremstår familiehjemmet nå både åpent, lyst og moderne, og de tidligere mørke krokene har blitt gode oppholdssoner. Sissel kan vanskelig få rost interiørdesigneren nok:
– Charlotte har vært helt uvurderlig. Hun har kommet med løsninger vi ikke selv ville tenkt på, og har pushet oss til å tenke nytt. Vi hadde for eksempel ikke tenkt på å bytte ut trappen, men er veldig glad for at vi gjorde det. Og de mange glassflatene i allrommet har virkelig forvandlet rommet!
LOKAL FORANKRING
Én ting var imidlertid Sissel og Petter svært opptatt av: Nyinnkjøp til huset skulle så langt det var mulig gjøres lokalt. De fleste av møblene er derfor kjøpt i møbelbutikken i Hokksund, og på veggen henger malerier av lokale kunstnere. Arbeidet i huset er utført av Arnesen Maling & Interiør, håndverkere på stedet. Sissel kan heller ikke få fullrost arbeidsgjengen, som nærmest ble for familie å regne da de jobbet i huset under nedstengningen på vårparten i 2020.
– Hokksund er ikke så stort. Vi vil gjerne ha gode tilbud her vi bor, og da må man også bruke dem. Så sant vi kan, handler vi derfor lokalt. Vi er ikke opptatt av merkenavn, for oss er det møblenes estetikk og komfort som er viktig. Det kan man få tak i stort sett overalt. Dessuten er det praktisk å handle der man bor. Det er enkelt å låne noe og prøve, og å få hjelp dersom det skulle være noe, sier Sissel.
Mørke kroker og fartsområder er en saga blott. Familien har fått huset de ønsket seg. – Vi er rett og slett veldig fornøyd! Med endringene som er gjort har vi fått et mer praktisk hjem, som passer vår familie.
HJEMME HOS OSS:
- Vi bruker mye tid hjemme og føler at vi nå har fått et mer praktisk hjem, som passer vår familie.
- Vi flyttet hit fra en leilighet i Drammen, siden vi ønsket oss en enebolig og nærhet til besteforeldre og skole da vi fikk barn. Det er nå 17 år siden.
- Smaken min har nok blitt litt strammere med årene. Det kommer kanskje av at man, om man vil eller ei, blir påvirket av trender og bevegelser. Men jeg tar ikke inn hva som helst. Jeg vil ha det tidløst og klassisk, samt omgi meg med farger som gjør det enkelt å møblere og gjøre endringer.
- Vi kvitter oss aldri med det gamle vitrineskapet etter Petters bestemor.
- Det viktigste jeg har lært er å bruke tid og ta imot gode råd, men også å stole på min egen smak.
INTERIØRDESIGNERENS BESTE TIPS
Ikke glem de umøblerte sonene. De bidrar og gir en indirekte verdi til de møblerte. Se rommet som en helhet.
Kunstig belysning og naturlig lys utfyller hverandre. Vær bevisst på at du har nok lys, også i umøblerte soner. Slik unngår du mørke områder du ubevisst vil «flykte fra».
Tenk siktlinjer. Se for deg oppholdssoner som sofa, spisegruppe eller kjøkkenøy, og sørg for god «utsikt» i alle retninger fra der du skal oppholde deg mest.
Åpne opp! Der du «alltid» har gardinen trukket for – for å hindre innsyn, tenk nytt og åpne opp for å få frem dagslyset og fylle rommet med naturlig lys. Har du muligheten til å sette inn et nytt vindu eller bytte til et større? Ikke glem å ta hensyn til fasaden.
Velg samme farge på vegg og lister, og unngå lister rundt åpninger og dører om du kan. Tenk vertikalt! I rom med vanlig takhøyde vil det øke høydefølelsen. La gjerne gardinene gå fra tak til gulv for samme effekt.
For å forbedre romfølelsen, og gjøre det mer luftig og rommelig, kan du også vurdere å gjøre døråpninger større eller åpne helt til taket, der det lar seg gjøre. Dører kan også males i samme farge som veggen!
Kilde: @charlottegreendesign
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Bonytt nr 03 2022