Småbruk med moderne innredning
Hun har gjort furustubber trendy
Hun har gjort furustubber trendy og skogen til sitt levebrød. Bli med hjem til gründer Cathrine Glende på Krosser gård.
Om prosjektet:
Hvem bor her?
Cathrine Glende, gründeren bak møbelkolleksjonen Årringene, med mann og tre barn.
Hva ser vi?
Krosser gård i Akershus, med våningshus i sveitserstil fra rundt 1900.
Hvorfor ser vi på det?
Et gjennomført hjem hvor tradisjonelle, moderne og industrielle elementer går hånd i hånd.
Den gamle gården i denne reportasjen er gründer Cathrine Glendes barndomshjem i Ås i Akershus.
Den er bygget omkring et tun med låve, stabbur og uthus og har fint utsyn over bygda og jordene omkring. Til gården hører både jord og skog, og da Cathrine og mannen overtok i 2006, begynte hun å tenke på hvilke muligheter som kunne finnes der.
- Jeg har alltid hatt et ønske om å drive for meg selv, samtidig som jeg liker å jobbe fysisk og kreativt, sier Cathrine til Bonytt.
- Jeg kan ikke peke på én ting som førte til ideen om å lage stubber, men jeg fant i hvert fall noen blankskurte stokker oppe i skogen som jeg begynte å eksperimentere med. Jeg kappet dem til, pusset dem og laget min første prototyp som jeg tok med inn i stuen, sier hun.
Først tre år senere var møbelkolleksjonen Årringene klar og de første stubbene levert til en butikk i Oslo.
I dag selger Cathrine rundt 300 stubber i året, i tillegg til at hun har utvidet kolleksjonen med blomsterpotter og lysestaker.
Hun mottar også spesialbestillinger fra butikker og bedrifter. På låven har hun innredet verksted hvor stubbene blir tørket, pusset, malt og vist frem i ulike miljøer.
Dessuten er boligen tvers over tunet full av eget design i de fleste rom.
- Vi er tredje og fjerde generasjon som bor her nå. Huset er pusset opp rom for rom, og vi har brukt lang tid. Opprinnelig ønsket vi å sette alt tilbake til slik det var opprinnelig, men det er et nesten umulig prosjekt. Undervis har vi kommet til at vi synes det er viktig å også ta vare på husets historie, sier Cathrine.
- 80-tallspeisen som mine foreldre satte inn er også en del av historien. Det samme er de glatte dørene som mine besteforeldre satte inn, fordi de var mer praktiske enn de originale speildørene. Dette er det gøy å ta vare på, sier Cathrine.
Det toetasjes huset er blitt bygget på i flere omganger. Husets eldste rom, den store stuen i første etasje, stammer fra 1890.
Cathrine og familien har fjernet vegger i begge etasjer, hentet frem gamle gulv som var skjult av linoleum og fått laget nytt listverk likt det som har vært på gården tidligere.
Interiøret har nå en miks av landlige, industrielle og moderne elementer.
- Jeg liker å mikse materialer, for eksempel plast eller pleksiglass sammen med trestubber. Og så har jeg noen gjenstander som jeg har hatt med meg helt siden jeg begynte å anskaffe ting selv, sier hun.
Ingenting handles på impuls, hver nye anskaffelse er nøye gjennomtenkt og har gjerne stått lenge på ønskelisten før den kommer i hus.
- Jeg er veldig fornuftig på den måten at jeg sparer til det jeg ønsker meg. Dessuten liker jeg å ha flere eksemplarer av samme gjenstand når jeg først finner noe jeg liker, sier Cathrine.
Både sofaer, lamper, hyller, og pyntegjenstander går igjen flere steder i litt ulike varianter.
- Noen synes kanskje jeg kunne hatt mer forskjellig interiør i et såpass stort hus, men jeg liker gjentagelse og synes det skaper en sammenheng, sier Cathrine.
For øyeblikket er det et teppe designet av Patricia Urquiola som står øverst på ønskelisten, men også her må det spares en stund.
- Jeg vil jo gjerne ha to, sier hun.
Les også:
Landets mest eventyrlige bolig
"Unik mulighet" stod det i boligannonsen
Totalrenoverte svensk gård fra 1900-tallet
Denne saken ble første gang publisert 29/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.