Hjemme hos arkitekten
Har eget miksebord på kjøkkenet
Kjøkkenbenken har miksmaster i den ene enden og miksebord i den andre.
De fleste har for lengst forlengst gitt bort lp-platene sine til nærmeste loppemarked, eller stuet dem vekk i pappesker på loftet. Entusiastene som sverger til vinyl blir riktignok stadig flere.
Men dobbelt platespiller på kjøkkenbenken?
Eller rettere sagt: miksebord i benkeplaten!
Johanne Taugbøl har nemlig laget en forsenkning der et miksebord - en komplett dj-stasjon - er felt ned, og således flukter med resten av kjøkkenbenken.
- Det skal være gøy å komme hjem, mener Johanne.
Etter triksing og miksing med planløsningen, er kjøkkenet blitt en del av husets allrom. Og her er det rikelig med gulvplass, eller "overskudds-space", som arkitekten kaller det.
- Vi er ikke redde for at det står litt tomt - tomrommet fungerer nemlig som dansegulv når vi har fest. Det går i house, hiphop, jazz og disco.
Det er da kokkelua byttes ut med hodetelefoner.
Annerledesløsninger
Johanne er partner i arkitektfirmaet Wood Arkitektur + Design, og om kundene hennes ikke alltid tør prøve ut dristige løsninger, kan hun alltids utfordre seg selv.
- Hjemme hos meg er det jeg som er kunden.
Ganske riktig: Her finnes flere løsninger og grep som ikke er hyllevare. Både høyskap, kjøleskap og fryser er for eksempel gjemt bak den svarte kjøkkenveggen, som egentlig er gedigne skyvedører.
- Jeg er glad i overraskelser, at ting ikke er helt hva de gir seg ut for å være. Det å velge annerledesløsninger er et mål i seg selv. Jeg liker å pirke i forståelsen av hvordan ting skal være.
Noen ganger kolliderer dette ønsket med ønsket om funksjonalitet, og noen ganger taper funksjonaliteten.
Når Johanne skal hente frem en kartong juice, må hun først skyve veggen til side, så åpne kjøleskapsdøren som er uten håndtak (det er demontert for å spare plass), og helst skyve veggen tilbake igjen.
Lyseblå tråd
Hele veggen over kjøkkenbenken er kledd med lyseblå fliser. Det var egentlig ikke meningen.
- Egentlig hadde vi ikke tenkt å bruke fliser her. Så oppdaget vi at forrige eier hadde lagt igjen en stabel med fliser i kjelleren. De var i akkurat samme farge som veggmalingen vi allerede hadde plukket ut.
Bare flaks, altså.
Da Johanne overtok funkishuset fra 30-tallet, ønsket hun å pusse opp med farger. Hun ønsket noe annet enn de sedvanlige hvite vegger og den sedvanlige eikeparketten.
- Vi var lei av bare hvitt, og ønsket å skape en koselig atmosfære. Man trenger litt kos også, selv i et funkishus, sier Johanne.
Kos?
Her inne finnes det hverken gardiner, duftlys eller puter.
Johanne har ikke en gang en sofa.
- Kosen ligger i at noe er rotete og usystematisk, men likevel innenfor visse rammer. Som bøkene i stuen og bildeveggen i trappen. Bruken av farger og mørke flater skaper dessuten en atmosfære som jeg synes er koselig, presiserer hun.
Det lyseblå går igjen flere steder i huset: i entreen, i trapperommet, på badet, i døråpningen mellom entré og kjøkken. Og så altså på flisveggen over kjøkkenbenken i allrommet.
- Det er det som er den røde tråden - at man tar med seg fargen over i neste rom, sier Johanne. Vi følte oss litt dristige da vi prøvde med svarte dører og vinduskarmer og lyseblå vegger, men når man tar det helt ut, virker det ikke lenger så dristig.
Fasadeendring
I enden av kjøkkenet, ved siden av dj-stasjonen har hun erstattet faste vinduer med fleksible foldedører i glass. Dermed har man stadig kontakt med terrassen og hagen utenfor, og terskelen for å ta uteplassen i bruk er lavere.
Johanne har få skrupler når det kommer til å endre på det syttiseks år gamle funkishuset.
- Jeg vil at bygningen skal leve. Man må ikke føle seg for bundet at hva som opprinnelig var tenkt, for det er ikke sikkert at det riktige svaret på dagens utfordringer finnes i fortidens løsninger.
På samme måte håper jeg de som bor i boliger jeg selv tegner også endrer og tilpasser sine hjem som de ønsker. Det er feil å fryse tiden for å bevare ting som de alltid har vært.
Les også:
Dette kjøkkenet finner du ikke i katalogene
Hent ideer fra disse ti kjøkkenene
På jakt etter ideer? Du finner dem i Klikks inspirasjonsguide
Slik lykkes du med giftfri oppussing til barnerommet
Denne saken ble første gang publisert 31/05 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.