boliginspirasjon
Fra verandaen sin kan Per Joar delta aktivt i bylivet
For Per Joar blir utsikten fra hjemmet hans aldri en selvfølge – og med Oslofjorden og hovedstadens nyeste bydel rett utenfor stuevinduet, forstår vi godt hvorfor.
– Leiligheten er en fin ramme rundt bare å være, her kan jeg være hjemme og samtidig følge med på livet utendørs, sier Per Joar Østhus.
– Jeg er avhengig av å ha et inspirerende sted å trekke meg tilbake til, fortsetter han.
Per Joar bor i Bjørvika, nabolaget ved Oslofjorden som er blitt en attraksjon for både byborgere og tilreisende. For ham er det yrende bylivet en berikelse i hverdagen.
Etter mange år i stor villa i Sandefjord var det nettopp det urbane som trakk ham til Oslo-gryta og Munch Brygge, boligkomplekset som har fått mye omtale og vunnet Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris.
Med sin karakteristiske teglsteinsfasade har det kanskje områdets flotteste beliggenhet, og fra Per Joars leilighet i tredje etasje er det utsikt både mot operabygget, fjorden og Akerselva.
Les også: Slik vil vi bo i fremtiden
Per Joar Østhus (56), arkitekt.
Hva?
Leilighet på 80 kvm i 3. etasje.
Hvor?
Munch Brygge i Oslo.
Optimalt
Det var ikke tilfeldig at det ble nettopp Munch Brygge. For Per Joar, som er arkitekt, viste allerede prospektet tydelig at dette boligprosjektet hadde de kvalitetene han ønsket.
– Planløsningen i leiligheten er optimal, med lysinnslipp fra flere sider. Dessuten setter jeg pris på at det bare er to leiligheter per etasje i oppgangen – det er mer personlig enn å legge mange leiligheter langs en korridor.
– Kvaliteten på materialene som er brukt, er også verdt å trekke frem. Jeg pleier vanligvis å snu om på noe i en ny bolig, men her var summen av alt så riktig!
Noen endringer er det likevel blitt, blant annet å bytte til eikedører i hele boligen. Dessuten ble standardgulvet byttet til hvitpigmentert eik og gulvflisene på badet ble oppgradert.
På kjøkkenet var det opprinnelig planlagt høyskap i den ene enden, men disse ble valgt bort til fordel for en lengre benkeplate. Og underskapene er trukket litt ut fra veggen, slik at kjøkkenbenken er 80 centimeter dyp – 20 centimeter mer enn standarden.
– Det er et enkelt grep som gir mye mer benkeplass. Særlig i moderne leiligheter der kjøkkenet ofte er forholdsvis lite, merkes dette godt, sier Per Joar.
Kontrast
Interiøret er preget av en forkjærlighet for moderne design og en rogivende fargebruk.
– Å flytte fra hus til leilighet ga mulighet til å kvitte seg med en del ting og kunne få en ny start i innredningen. Det er viktig å tenke langsiktig, så her er møblene valgt ut fra å skulle holde i mange år fremover, forklarer han og legger til at han ikke har noe imot å gjøre gode kjøp.
– Hvis man kjenner sin egen smak, er det enklere å gripe mulighetene når de dukker opp.
I en tid der mange velger å male både vegger og tak i mørkere kulører, holder Per Joar en knapp på lyse flater. Særlig i denne boligen, der lyset utenfra på den måten utnyttes på best mulig måte. For å skape en interessant kontrast har interiøret innslag av mørke farger, som det svarte kjøkkenet og spisebordet med plate i brunsvart marmor. Alle vinduskarmer er dessuten brunsvarte.
Les også (+): Vaskerommet i kjelleren var verken praktisk eller hyggelig. Se den utrolige forvandlingen
Stuedelen i den andre enden av allrommet domineres av den grå sofaen, som er trukket litt ut på gulvet. Det frigir veggplass til oppbevaring og øker nærheten til livet utenfor.
– Å kunne sitte her hjemme og likevel føle at jeg er en del av lokalmiljøet, er noe av det beste med leiligheten. For eksempel å følge med på hva som foregår i Operaens øvingslokaler på andre siden av elven.
Styling: Mari K. Olsen
For meg er leiligheten en del av identiteten min, en plattform for å fungere i livet.
Det første egne hjemmet var en Obos-leilighet på Sagene som hadde en veldig god planløsning, og som satte standarden for hvordan jeg helst ville ha det også i mine fremtidige hjem.
For at hjemmet mitt skal fungere for meg, må det finnes tydelige soner, slik at stue og kjøkken ikke forstyrrer hverandre. Dessuten må det være gode lysforhold.
Spisestuen er nok det siste jeg kvitter meg med av møbler.
Når man skal innrede, er det viktig å prioritere. Fokuser på en eller to kvaliteter som er viktige for deg, og la de lede deg videre i de andre valgene.