Oppussing av fabrikkleilighet

Fabrikkleilighet på Tøyen

Da Aleksander Engvik og Aylin Kalldal så leiligheten i den gamle hesteskofabrikken på Tøyen for første gang, ble de litt skuffet.

FABRIKKLEILIGHET: Aleksander Engvik og Aylin Kalldal pusset opp denne i en gammel hesteskofabrikk på Tøyen.
FABRIKKLEILIGHET: Aleksander Engvik og Aylin Kalldal pusset opp denne i en gammel hesteskofabrikk på Tøyen. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
Først publisert Sist oppdatert

Den var oppusset i 2010, hadde to soverom, eikefarget parkett på gulvene, hvite vegger og hvit kjøkkeninnredning med hvite metrofliser i sprutsonen. Møblene var hvite, beige og grå, og mer enn en anelse shabby chic, som ikke burde vært førstevalg når man skal vise frem et industrielt og urbant lokale fra sin beste side.

Men Aleksander, som utdannet seg til eiendomsutvikler i London, elsker å totalforvandle boliger, så hvordan disse ser ut i utgangspunktet spiller mindre rolle. Jo verre, desto bedre, egentlig.

Hva var det da som gjorde at han ble skuffet?

- Som eiendomsutvikler fortrekker jeg å ta tak i bygninger med historie, gjerne med kriker og kroker og en god dose sjarm. Gamle fabrikklokaler har alt dette. Men denne leiligheten så stor og åpen ut på prospektbildene, "live" virket den mindre og trang, sier han til Bonytt.

Han og Aylin kjente umiddelbart behovet for å rive vegger og himling. De la inn bud, fikk tilslag, og direkte etter overtagelsen begynte den store jobben med å lete frem det gamle fabrikklokalets sjel.

- Vi rev himlingen i stuen og veggene til soverom, plukket ut kjøkkenet, men lot badet stå. Videre kakket Aylin ned pussen på murveggen over der kjøkkeninnredningen når står. Det var en skikkelig drittjobb, men i ettertid absolutt verdt det, sier Aleksander.

FABRIKK: Leiligheten ligger i tredje etasje i den høyere delen av bygningen, som tidligere var hestesko og spikerfabrikk.
FABRIKK: Leiligheten ligger i tredje etasje i den høyere delen av bygningen, som tidligere var hestesko og spikerfabrikk. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
FREMHEVET HISTORISKE DETALJER: Taket var senket en god meter, til toppen av den svarte støttebjelken, som også var malt hvit, første gang Aleksander og Aylin så leiligheten. De åpnet opp himlingen. Foran kjøkkenveggen i teglstein kakket Aylin bort murpuss.
FREMHEVET HISTORISKE DETALJER: Taket var senket en god meter, til toppen av den svarte støttebjelken, som også var malt hvit, første gang Aleksander og Aylin så leiligheten. De åpnet opp himlingen. Foran kjøkkenveggen i teglstein kakket Aylin bort murpuss. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Hvitmaling på gulvet

Parketten i gultoner passet ikke inn mot teglsteinsveggen, og fjerningen av vegger etterlot seg åpne spor. Aylin og Aleksander flyttet parkett fra der de planla å sette kjøkkeninnredningen, og ga deretter gulvet tre strøk med hvitmaling for å skape en helhetlig flate.

- Vi ble advart mot at gulvene ville bli glatte av dette, men det er de ikke, sier han. Etter fire uker flyttet han og Aylin inn, fortsatt uten kjøkken, og med et bad som etter hvert fikk sement på gulvet og mikrosement på veggene. De hadde begge pusset opp leiligheter tidligere, men akkurat dette materialet hadde de ikke mye kjennskap til fra før.

Det ble noen måneder med støv i håret, maling under neglene og veldig lite søvn. Men visjonen om å skape en urban og industriell leilighet, som gir deg følelsen av at du trer inn i en luftig fabrikkleilighet i New York, holdt humøret oppe.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Det har vært et slit og mye prøving og feiling, men vi er superfornøyde, sier Aleksander.

Stål og sement

BYGGESETT FRA SPANIA: At leiligheten skulle få en mesanin når den opprinnelige takhøyden var restaurert, hadde Aleksander i hodet fra den dagen han først så leiligheten. Men han lette en stund før han fant en passende løsning. Denne er fra spanske Tecro Star, kom flatpakket på lastebil fra Spania og veide 700 kilo. De måtte åpne byggesettet i lastebilen og bære inn del for del i leiligheten. Taklampen er fra Granit.
BYGGESETT FRA SPANIA: At leiligheten skulle få en mesanin når den opprinnelige takhøyden var restaurert, hadde Aleksander i hodet fra den dagen han først så leiligheten. Men han lette en stund før han fant en passende løsning. Denne er fra spanske Tecro Star, kom flatpakket på lastebil fra Spania og veide 700 kilo. De måtte åpne byggesettet i lastebilen og bære inn del for del i leiligheten. Taklampen er fra Granit. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
INDUSTRIELL MINIMALISME: Møbleringen i det ferdige resultatet er sparsommelig. Rommene gjør seg best med få ting.
INDUSTRIELL MINIMALISME: Møbleringen i det ferdige resultatet er sparsommelig. Rommene gjør seg best med få ting. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
UNIKT: Slik så badet ut da Aleksander Engvik og Aylin Kalldal var ferdig med oppussingen.
UNIKT: Slik så badet ut da Aleksander Engvik og Aylin Kalldal var ferdig med oppussingen. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Møbleringen i det ferdige resultatet er sparsommelig. Rommene gjør seg best med få ting. Leiligheten i seg selv er nå skulpturell i uttrykket, det er lett å fortape seg i lysinnfall, smarte og iøynefallende løsninger i stål og sement.

- Mange hadde sikkert likt leiligheten best slik den var da vi kjøpte den, med et ekstra soverom, men ikke vi. For oss er dette en helt klar forbedring, sier Aleksander.

Å bo i et oppussingsprosjekt er selvfølgelig ikke ideelt, men for samboerparet var det ikke verre enn at de snart skal gjøre det igjen, bare i enda større skala.

- Å gjenoppdage en bygnings opprinnelige sjel og bringe frem denne i boligens karakter, er det jeg liker aller best å drive med, sier Aleksander.

Les også:

I dette huset roterer rommene

Du gjetter aldri hva dette huset er laget av

Fra rusten container til lekkert hjem