terrasse og uterom
Dette uterommet har en plass for alle
Da Ellen og Samuel skulle lage ny uteplass i hagen, var det viktigste at den skulle være enkel å bruke, samt tilpasset de ulike familiemedlemmenes behov.
– Jeg ønsket å dele uterommet inn i soner – som likevel kan brukes av alle i familien, forteller Ellen Harbo.
– For eksempel trives mannen min best i skyggen og jeg i solen. Han oppholder seg mye i hagestuen på dagtid om sommeren, mens jeg sitter på den vestvendte plattingen. På den måten kan vi sitte slik vi vil ha det, og samtidig snakke sammen gjennom den åpne skyvedøren.
Uteplassen ligger sørvendt med gode solforhold gjennom dagen. I midten, med direkte utgang fra kjøkkenet, ligger hagestuen.
På østsiden er det bygget en stor, bred trapp med sitteplasser, som går ned mot den delen av hagen som vender ut mot et jorde. I motsatt retning finner vi platting med utekjøkken og spiseplass.
Videre derfra ligger hovedhagen som er vestvendt og har gressplen, som gjerne brukes til fotball og andre aktiviteter av familiens tre gutter.
Les også: Denne utesofaen kan du enkelt lage selv
Ellen Harbo (38) og Samuel Le Poole (44) med barna René (15), Oliver (13) og Liam (6). Ellen er kreativ leder/grafisk designer i Sorbé og driver interiørbutikken Lindhjem & Harbo.
Hva?
Uteplass med hagestue på 18 kvm.
Hvor?
Boligområde i Sandefjord.
Bygget over tid
Paret har brukt tid på å komme frem til en løsning som passet deres bruk og hagens naturlige forutsetninger.
Der hagestuen står i dag, bygde de først et tredekke.
– Deretter utviklet vi plassen videre med en vegg i ytterkant, som hadde dragere over dekket med feste i husveggen. Så la vi på tak og fikk skyvedører ut mot jordet til øst for eiendommen, samtidig som vi bygde trappen. Til slutt valgte vi å lukke hagestuen også i den andre enden, med skyvedører også der.
– Det er kostbart å bygge uteplass, og vi er veldig fornøyd med å ha bygget den over tid. Da har vi blitt kjent med måten vi lever på utendørs, hvilke behov vi har og hvilke soner vi trenger for sol, hvor det er best med overbygg og så videre. Dessuten har det gitt hver av oss tid til å finne ut hvor vi trives best, sier Ellen.
– Stort sett ender Samuel og jeg opp i hagestuen, den er så utrolig behagelig å sitte i! På kveldene tar vi gjerne et glass sammen på trappen som vender ut mot kornåkeren, som lyssettes fra vest av den nedadgående solen og er gyllen og vakker å se på. Her er det helt nydelig å avslutte dagen, forteller hun og legger til at gjestene også slår seg ned på trappen.
– Folk setter seg gjerne der for å spise og prate samtidig som de nyter utsikten.
Rustikk stil
Paret har tatt utgangspunkt i husets arkitektur og farger når uteplassen og hagestuen ble skapt, slik at det er blitt en harmonisk helhet. Samtidig har de vært bevisst på å markere skillet mellom huset og uterommet, slik at det blir visuelt mer interessant.
– Vi har valgt en litt mer rustikk kledning på hagestuen enn den vi har på huset, og den har dessuten enn litt mørkere gråfarge. Jeg liker å innrede mer rustikt ute enn inne – det gir meg rom for å ha en litt annen stil som signaliserer at dette er et sted for lave skuldre og skoene på.
For familien starter utesesongen allerede i april, tidligere enn for de fleste av oss, og den holder på ut oktober.
– Vi har et peisbord i hagestuen som varmer skikkelig godt og en stor infrarød varmeovn. Dette gjør at vi kan forlenge sesongen, og med de høstisolerte skyvedørene holdes all vind og kulde ute, forteller Ellen som gjerne pynter hagestuen til jul, eller de bruker den når de er ute og griller i bålpannen om vinteren.
– Det er også hyggelig, men da må vi være ordentlig kledd siden rommet ikke er vinterisolert.
Bålpannen og grilling i all ære, men siden sist sommer har det vært full fokus på pizza. Utekjøkkenet sto da ferdig, komplett med pizzaovnen som familien bruker nesten hver dag under den varme årstiden.
– Vi elsker muligheten som utekjøkkenet gir, både til å lage pizza ute og ha som stående buffé når vi griller.
Ellens beste tips
Flere innbydende soner, et praktisk kjøkken og en sittevennlig trapp – kort oppsummert er uteplassen skapt helt etter familiens ønsker.
Og Ellen deler gjerne sine råd for hvordan man skaper et uterom som det er enkelt og trivelig å bruke.
– Innred med hjertet, er det første tipset. Ikke tenk på hva som er trenden der og da, prioriter heller funksjonalitet. Flytende soner gjør det lett for familien å komme forbi og sette seg ned sammen. Nok sitteplasser er også viktig, for storfamilien og venner samles gjerne hos oss.
– Inkluder gjerne de nærmeste naboene i planleggingsprosessen. Og sist, men ikke minst: Tenk på hvem dere er. Liker dere mye sol eller skygge? Hvordan er hverdagen deres? Bo dere inn slik at dere vet at uteplassen vil fungere.
Styling: Mari K. Olsen