Pusset opp townhouse på Frogner
Da barna flyttet ut, flyttet foreldrene hit
En bolig med god plass til sosiale sammenkomster sto høyt på ønskelisten da ekteparet planla sitt nye liv i byen uten barn. Resultatet er et åpent hus med mange sitteplasser og lure løsninger.
Om prosjektet:
Hvem bor her?
Et ektepar med voksne utflyttede barn.
Hva ser vi?
Townhouse fra 1923 på 250 kvm på Frogner i Oslo.
Hvorfor ser vi på det?
Magenta Interiørarkitekter ved Mie Grevstad og Marianne Følkner har bidratt til å gi boligen mer funksjonelle løsninger og et moderne preg.
Det er ingen hemmelighet at om du selger en leilighet i byen, får du ofte råd til å kjøpe et helt hus på landet.
Det voksne paret i denne reportasjen, gjorde omvendt da barna ble store: De solgte huset i forstaden og flyttet til en leilighet i byen.
Et klassisk townhouse i mur, i en stille gate på Frogner, hadde kvalitetene de lette etter. Ved hjelp av interiørarkitekt, fikk de forvandlet kjøpet til selve drømmehjemmet for sin livsfase.
- Vi ønsket nærhet til byen og et åpent hus med god plass til mange gjester. Vi likte med én gang atmosfæren og lunheten i huset og at første etasje er relativt åpen. Dessuten var det et stort pluss at vi kunne gå rett ut i en liten hage. Den er stor nok til at vi kan ha sitteplasser der, men ikke større enn at hagearbeidet er overkommelig, sier beboerne.
Samtidig som de ønsket å bo sentralt, var de vant til å ha kort vei til marka. Paret er glade i å løpe og sykle, og synes de har fått i pose og sekk.
- Vi var spente på mulighetene for friluftsliv, men med både Frognerparken og Bygdøy i nærheten er det lett å komme seg ut. Det er også fort gjort å komme seg til Sognsvann med sykkel eller t-bane, sier de.
Alt var riktignok ikke optimalt da de nye eierne overtok. Husets eneste bad var lite og trengte oppgradering, og fargepaletten var mørkere og sterkere enn de selv ville valgt.
Huset de flyttet fra var relativt nytt, og det var en utfordring å sørge for jevn oppvarming av et gammelt hus med radiatorer. Ideelt sett ville de også gjerne hatt et bad til, men kunne ikke se hvordan det skulle la seg gjøre.
Fordi de hadde samarbeidet godt med Magenta Interiørarkitekter tidligere, kontaktet de dem igjen. De har hjulpet til hele veien med å finne løsninger som dekker parets ønsker og behov - fra planløsning og oppbevaringsløsninger til farger og møbler.
- Overordnet har vi jobbet med å få frem husets karakter, og samtidig gi det eiernes preg, sier interiørarkitekt MNIL Mie Grevstad i Magenta, som har hatt ansvar for størstedelen av prosjektet.
- Huset har gode dimensjoner, nydelig lysinnfall og en klassisk enkelhet ved seg som vi har rendyrket gjennom et rolig fargeuttrykk og forholdsvis få gjenstander og pynteting, sier Grevstad.
Fordi boligen skal fungere godt til både vennemiddager og jobbrelaterte sammenkomster, er det også lagt vekt på å etablere mange sitteplasser. I andre etasje er planløsningen endret, et ekstra bad er tegnet inn, og det er laget spesialinnredning til soverommene,
Grunnflaten i huset er kvadratisk, og alle rom i første etasje har åpning til neste rom, slik at du kan bevege deg uhindret rundt i etasjen. Grått er husets hovedfarge, men i ulike nyanser. Eierne ville gjerne beholde mosaikkparketten og strietapetet i spisestuen, og har valgt grånyanser til veggene som står fint til tapetet. Valget av møbler gikk i mer og mer moderne retning underveis i prosessen.
- Vi så at de gamle møblene våre ikke passet like godt her, hvor dimensjonene er større enn i vårt gamle hus. Samtidig hadde vi lyst til å fornye oss litt og trives veldig godt med en litt mer moderne stil. Interiørarkitekten kjenner oss og vet hva vi liker, samtidig som de har utfordret oss litt, sier beboerne.
Det ekstra badet de ønsket seg, fant interiørarkitekten en løsning for ved å dele av hovedsoverommet. Rommet var så stort at det var mulig å lage både et rommelig bad og en walk-in-garderobe i den ene delen av rommet. Badeværelset ble plassert der det var vindu. De nye rommene er skjult bak skyvedører i frostet glass bak sengen på hver sin side.
- Vi trodde ikke at vi kunne få til to bad, så det ble en positiv overraskelse. Denne løsningen hadde vi aldri tenkt på selv, sier huseierne, som nå har bodd i byen i to år.
- Vi bruker byen mye mer enn før, og har gåavstand til både kino og restauranter. Samtidig er det stille og rolig både dag og natt. Og så ser vi jo at det er mye enklere å stikke innom oss nå enn da vi bodde utenfor byen.
Les også:
Huset er ikke pusset opp på nesten 100 år