Fjern trekk med tetningslister
To enkle tips gjør det varmere inne
Montering av tetningslister er det enkleste du kan gjøre for å få boligen varmere.
Når det er så kaldt som det er nå, kan det være en påkjenning for huset ditt. Og noen ganger føler du kanskje at du bor i Norges kaldeste hus når kuldegradene står og hamrer på utsiden av veggen.
Så hva gjør du når kulden presser seg inn gjennom sprekker og åpninger.
- Det enkleste tiltaket er å montere tetningslister i vinduer og dører, dersom du ikke har dette, forteller seniorforsker ved SINTEF BYggforsk, Trond Bøhlerengen, til bonytt.no.
- Og dersom du har det, bør du sjekke tilstanden på tetningslistene, og sjekk om de tetter godt.
En enkel papirbit kan avgjøre om tetningslistene tetter godt nok.
Montering av tetningslister
Utettheter rundt vinduer og dører kan gi et målbart varmetap, og særlig er dette merkbart i hus fra 80-tallet og eldre.
Det kan skyldes manglende tetningslister eller at de begynner å bli gamle og skadet.
"Det enkleste vi gjør for å få det varmere i et eldre hus er å tette for trekk. Utettheter fører til luftlekkasjer som gir kald trekk og varmetap. Å sette inn tetningslister i dører og vinduer er enkelt, og det er både rimelig og effektivt", skriver Riksantikvaren på sine sider.
I videoen under fra Grønn Hverdags Enøkskole vises hvordan man enkelt monterer ny tetningslist.
</p> </div>
Kaldras fra vinduer
Et annet sted hvor kulden kommer seg inn i boligen er gjennom vinduene, og særlig er disse et kritisk punkt der hvor man har store vindusflater.
Ifølge Enova kan vinduene i en bolig stå for 40 prosent av varmetapet, og dette til tross for at de generelt bare dekker en mindre del av boligens ytterflate.
Derfor er det mye å hente rent komfortmessig i å redusere varmetapet gjennom vinduene, eller i det minste skjerme seg mot kaldraset fra vinduene.
- Vinduer er generelt dårlig isolerte flater. Kaldras inntreffer når den varme inneluften treffer den kalde glassflaten. Den avkjølte luften vil falle ned mot gulvet etter prinsippet om at kald luft er tyngre en varm. Og det vil igjen oppleves som ubehagelig trekk langs gulvet. For å unngå å bli "truffet" av den kalde luften, er rådet fra Trond Bøhlerengen og flytte alle sittemøbler vekk fra vinduene.
Et tiltak som kan være nyttig dersom man ønsker å redusere kaldraset, er å ha panelovner under de største vinduene.
Ikke dra gardinene for
En ting mange kanskje gjør i bestrebelsen på å hindre den avkjølte luften fra vinduene i å strømme inn i rommet, er å trekke for gardinene. Dette fraråder Bøhlerengen.
- Dersom du trekker for vil det bli stillestående luft mellom gardinene og vinduene, og fordi luften inneholder fuktighet vil det kunne resultere i kondensering.
Dersom dette foregår over lengre tid, vil dette kunne skape et råteproblem.
- Når det dugger, renner vannet ned, slik at det samler seg fuktighet i karmen. Hvis det får pågå for lenge, kan det danne seg råte. Det kan ødelegge overflatebehandling, trevirke og monteringsmaterialer i vindu og karm, skriver Enova på sine nettsider.
Ikke steng ventilene
En annen ting som er fristende å gjøre når kulden hamrer på boligen, er å stenge den ute der man vet at den lett kommer inn, og da er friskluftventilene ofte et naturlig valg.
- Det bør man ikke uten videre gjøre, fordi inneluft kan inneholde mye fuktighet. Dersom denne ikke blir skiftet ut med frisk luft, kan det etter hvert danne seg kondens på de kaldeste overflatene, som jo nettopp er vinduene, utdyper Bøhlerengen.
Et annet moment er at luft med høy fuktighet tar lengre tid å varme opp enn tørr luft.
- Faktisk kan man en gang i blant sjokklufte, slik at den gamle luften skiftes ut med ny, sier Bøhlerengen.
- Duggdannelse kan motvirkes ved å ha god ventilasjon i rommet, slik at luftfuktigheten blir lav. Bruk ventilene, eller luft regelmessig, skriver Enova.
Les også:
Hva tjener du egentlig på en varmepumpe?
Dette kameraet forklarer høy strømregning
Eldgamle ovner brenner like godt som nye
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 15/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.