Små vedovner
Slik velger du riktig vedovn
Disse kan gi deg god varme i vinter.
Kulden har festet taket på oss. Og nå blir det enda kaldere ifølge Dagbladet. Så nå er det tid for å tenke vedovn!
Vi presenterer 15 vedovner som gir deg varmen igjen.
Begrepet vedovn og peisovn blir brukt om hverandre av produsentene, men det finnes ulike kategorier ovner eksempelvis klassiske kakkelovner, massive klebersteinsovner, plateovner og støpejernsovner.
Vedovner og peisovner som selges er hovedsakelig plate- eller støpejernsovner. Ovner laget av tyngre støpejern tar litt lengre tid på å bli varm, men holder mer på varmen enn plateovner etter at du har sluttet å fyre.
De fleste produsentene selger uansett både plateovner og støpejernsovner.
I denne oversikten har vi valgt ut de litt mindre på markedet. Vi har ønsket å gi en variasjon med tanke på både design og produsenter. Syv produsenter fra Norge, Sverige og Danmark er representert. Alle ovnene kan du få kjøpt i Norge.
Oppvarmingsbehov, plassering og romstørrelse er de tre viktigste momentene du må ta hensyn til når du velger ildsted, ifølge eksperter Hytteliv har snakket med. Du må ikke velge en ovn som er for stor. En overdimensjonert ovn gir badstutemperaturer når den brenner på sitt mest effektive.
Hyttelivs byggetekniske ekspert Per Christian Tellefsen anbefaler at du beregner 60-80 kW pr. kvadratmeter med takhøyde på 2,4 meter. Ønsker du å se flammen for kosens skyld, bør du velge en ovn med glassdør. Det kan være hyggelig at den da plasseres i det rommet du er mest i.
Enkelt å bytte
Det er ikke så vrient å bytte en ovn. Det enkleste er selvsagt å bytte ut den gamle med en tilsvarende som har den samme høyden på røykrøret. Da blir det ikke noe problem å benytte pipehullet som allerede er der.
Men ikke velg en ovn med et rør ut som er større enn selve hullet i pipen, det kan gi dårlig trekk.
- Det finnes mange ulike overganger å få kjøpt hos peisleverandørene, slik at ildstedet kan tilpasses det gamle pipehullet, da fortrinnsvis en overgang fra mindre til større, forklarer murmester Rune Ek Larsen i Varmefag Kakkel og Peis Spesialisten i Drøbak.
Blir du nødt til å lage et nytt pipehull, må imidlertid det gamle mures igjen. Og har du en elementpipe, kan den tettes igjen med noe som kan minne om en propp, som du også får kjøpt hos forskjellige peisforhandlere.
Rentbrennende ovner
Alle nye ovner i dag er rentbrennende. Det vil si at bålet tilføres frisk luft både nede og oppe, slik at eventuelle uforbrente gasser får en sjanse til, øverst i bålet.
I tillegg til at røyken er renere, er de langt mer effektive enn gamle ovner, og forbruker 30-40 prosent mindre ved. Dette er kanskje den aller viktigste grunnen til å bytte ut den gamle ovnen, forteller ovnsleverandørene.
Smarte konveksjonsovner
En annen god grunn til å kjøpe ny, er at de aller fleste nye er såkalte konveksjonsovner. Det vil si at de har ventilerte sider. Den luften som trekkes opp mellom indre og ytre ovnsvegg, tar med seg mesteparten av varmen. Det innebærer at yttersiden kan få en relativ lav temperatur. Ovnen kan da plasseres nærmere brennbare flater. Dermed kan du også slippe unna en kraftig brannvegg, fordi krav til minsteavstand blir mindre.
Mange ser like ut
De siste årene er det kommet mange nye ovner på markedet, og designfokuset er langt tydeligere enn for bare noen få år siden. Likevel er mange av dem like. Dersom en ovn slår an, virker det som det ikke tar mange månedene før en annen produsent lager en tilsvarende. De nye vedovnene med buet glass, gjerne med sideglass, er et eksempel på nettopp det. Slike ovner er blitt veldig populære, også på hytter. De fungerer godt i hjørnestuer, både ut ifra estetiske hensyn, men også fordi de ofte er plassbesparende.
Tips før du kjøper
Beregn 60-80 Watt pr. kvadratmeter ved takhøyde 2,4 meter, og sjekk kvaliteten på håndtak, hendler og hengsler.
Luftspyling av glasset er en detalj på mange ovner. Da holdes glasset rent for sotpartikler på grunn av riktige luftstrømmer i ovnen. Hør med leverandøren om ovnsmodellen du har valgt har luftspyling.
Ingen små vedovner krever for øvrig fundament. Det er beregningsregler for dette som gir nokså vide grenser. Det vurderes avstivninger i en eller annen form når ildsteder veier over 400 kg. Mye kan reddes ved å legge en plate under som er stiv/tykk nok til å spre vekten utover flere bjelker.
Les også:
Slik ser Snøhetta-arkitektenes egen hytte ut
Dette besøkssenteret på Trollstigen har en helt rå arkitektur
Sjekk ut Norges største bildebank med inspirerende interiørbilder
Sjekk ut disse 10 drømmehyttene