Utleiemarkedet

Prisene på utleieboliger stiger

Men styrer du unna augustmåned og de hippeste områdene kan du få en ok pris.

PRESS I LEIEMARKEDET: Utleieprisene øker, men unngår du de hippeste stedene kan du lage fornuftige avtaler. På Helsfyr kan du leie en ettromsleilighet i denne blokka for 6500 kroner i måneden.
PRESS I LEIEMARKEDET: Utleieprisene øker, men unngår du de hippeste stedene kan du lage fornuftige avtaler. På Helsfyr kan du leie en ettromsleilighet i denne blokka for 6500 kroner i måneden. Foto: FOTO: Utleiemegleren
Først publisert Sist oppdatert

Få ledige boliger gir høyere utleiepriser. Og det er stort press i leiemarkedet, spesielt i perioden august til september.

Sjekk markedet

- Har du planer om å leie bolig bør du derfor sjekke markedet nå, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren til klikk.no.

TRONDHEIM: Denne leiligheten på 27 kvadratmeter ligger i en 6 mannsbolig på Lademoen. Pris 8000 kroner.
TRONDHEIM: Denne leiligheten på 27 kvadratmeter ligger i en 6 mannsbolig på Lademoen. Pris 8000 kroner. Foto: FOTO: Utleiemegleren

Siste utleieprisoversikt for mai viser at det nå i snitt koster 6969 kroner per måned å leie en ettromsleilighet i Oslo.

Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 8,7 prosent, ifølge tall som Utleiemegleren har utarbeidet.

Verst i Trondheim

Trondheim er "verstingen i klassen" med tanke på prisstigning. Her koster det i snitt 9066 kroner å leie en toromsleilighet. Det er en økning på 25 prosent sammenlignet med mai 2009.

Grunnen er store ungdomskull, mange arbeidsinnvandrere, få leieboliger og høye priser på eierboliger, forteller daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

Mange på jakt

Aasen tror leieprisene trolig vil øke i årene som kommer.

Han får støtte av daglig leder Stine Hostad i Utleiemegleren i Trondheim, som synes det er synd at studentene får så kort tid fra hovedopptak til studiestart.

- Mange leter etter bolig samtidig. Trondheim med sine 150.000 innbyggere pluss 30.000 studenter, får et hektisk marked når én sjettedel av byens befolkning skal finne et sted å bo i løpet av fire uker.

I Bergen er bildet det samme. Og budskapet er tydelig fra utleiemeglerhold; den som ikke har sikret seg studentbolig innen juli må regne med at prisene stiger for hver uke utover.

Bo usentralt

Forøvrig: Er kravet en flott leilighet til en rimelig pris med gangavstand til en sushirestaurant, kan du få et problem uansett hvilken storby du måtte velge. Er du imidlertid villig til å sjekke ut andre steder, kan du finne objekter til ok priser.

På Helsfyr - Sinsen kan du eksempelvis få en ettromsleilighet for 6500 kroner per måned gjennom Utleiemegleren.

Og på Finn.no kan du nå finne en toromsleilighet på Lambertseter i Oslo syd for 8500 kroner i måneden.

- Generelt gjelder det at husleien synker jo lenger unna sentrum du kommer. Men må du leie et sted du er usikker på om du vil trives, sørg da for at du har adgang til å si opp i leieperioden, råder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

Nedgang i annonser

BERGEN: De billigste ettromsleilighetene i Bergen, som leies ut via Utleiemegleren, ligger nå på 6500 kroner i snitt. I Løbergsveien leies denne ettromsleiligheten ut for 7000 kroner per mnd.
BERGEN: De billigste ettromsleilighetene i Bergen, som leies ut via Utleiemegleren, ligger nå på 6500 kroner i snitt. I Løbergsveien leies denne ettromsleiligheten ut for 7000 kroner per mnd. Foto: FOTO: Utleiemegleren

- Det er større konkurranse om utleieboligene nå enn under finanskrisen. Da var det flere som leide ut boligen, kanskje de ikke fikk solgt, eller ønsket å spe på med inntekter.

- Nå er det regulære boligmarkedet bra, og da er det flere om beinet på leiemarkedet, forteller PR-ansvarlig Lene Kallum i Finn, som kan bekrefte at det er en reell nedgang i antall publiserte leieannonser på Finn.no, mens det er flere som ønsker å leie bolig.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Skriftlig avtale

Lars Aasen i Leieboerforeningen understreker også viktigheten av en skriftlig avtale. En slik standardkontrakt kan du få av Leieboerforeningen, Forbrukerrådet eller Huseiernes Landsforbund.

- Alternativt kan du gå via en utleiemegler. Dette gir bra trygghet, men er ofte litt dyrere, sier han.

Det blir for øvrig mer og mer vanlig at unge mennesker går sammen om å leie en bolig.

Men husk: skriv en internavtale i bofellesskapet som regulerer når leien skal betales, depositum, husregler osv, lyder ekspertrådene.

Les også:

Byggetørke gir prishopp

Test av malingfjerner

Disse hyttene har du ikke råd til

De stiligste bærbare solstolene