Kjøp og salg av bolig
- Prisen er det beste salgsargumentet
En realistisk prissetting er det viktigste for et raskt salg.
På tampen av fjoråret var det Drammen som hadde de hurtigst stigende boligprisene, men nå er det Tromsø som har tatt over ledertrøyen. 11,1 prosent steg prisen der fra juli i fjor til juli i år. Men satser du på et raskt salg av boligen din, er det ingen av de to byene som kan måle seg med Midt-Norges hovedstad.
I Trondheim blir boligene solgt på 19 dager, mens tregest gikk det i Agder-fylkene. 69 dager måtte selgerne her vente før salget var i boks. Dette ifølge den nylig publiserte boligprisstatistikken fra Norges Eiendomsmeglerfornd (NEF).
- Det dreier seg om det klassiske forholdet mellom tilbud og etterspørsel, sier eiendomsmegler og partner i Nylander i Trondheim, Alexander Hotic Kvernstad, til klikk.no.
- Og i Trondheim er det for lite tilbud. Dessuten har vi et etterslep fra finanskrisen, da byggeaktiviteten var lav. Jeg føler meg ganske sikker på at boligmarkedet i Trondheim fortsatt vil være godt.
Tregt på Sørlandet
Den samme forklaringen gir meglerstanden på Sørlandet, men med motsatt fortegn.
- Det er et stort tilbud med mange like objekter, og når etterspørselen ikke er tilsvarende, blir boligene liggende, forklarer nestleder i Sørlandet Eiendomsmeglerforening og eiendomsmegler i Plussmegleren , Cato Hersvik, til klikk.no.
- Det har også noe med jobbtilbudet å gjøre, i tillegg har det vært bygd mye de siste årene.
- Prisen det beste salgsargumentet
Selv om de har opplevd et noe tregere marked i juli, mener Kvernstad at det helt klart er selgers marked i Trondheim.
Men selv om objektene går fort unna, fremhever han at det uansett er viktig å sette prisen riktig.
- Det å prise riktig mener jeg er helt avgjørende for et godt salg, fordi den første visningen er den viktigste. Blir en bolig liggende for lenge blir markedet skeptisk, og særlig dersom de ser at en bolig dukker opp igjen med en ny pris.
- Det er også vår erfaring at prissetting har stor betydning, men vi opplever ofte når boligene har ligget for salg en stund at budene kommer inn under prisantydning, og det setter et press på prisnivået, forteller Hersvik, som understreker at det på den annen side handler om at selger ved flere anledninger dessverre ser bud under ønsket oppnådd pris.
- Være realistiske og sette en fornuftig pris blir derfor et avgjørende utgangspunkt for et godt salg, selv om man vet at naboen oppnådde en høyere pris for en tilsvarende bolig året før.
Ta deg god tid med salget
Kvernstad mener at de i Trondheim har et godt, historisk grunnlag for å sette prisen riktig. Og han opplever at markedet er godt orientert i prisnivået, slik at det har liten hensikt å prøve seg med for høy pris, i den tro at man skal få størst mulig gevinst av boligsalget.
- Skulle det likevel være slik at man ikke får solgt på første forsøk, kan det være fornuftig, dersom man har tid, å ta boligen av markedet for en tid og så annonsere den igjen en stund etter, fordi det da vil ha kommet nye kjøpere i markedet.
Tidsaspektet trekkes også frem av Hersvik, og han forteller at kundene i hans marked har god tid og kommer gjerne tilbake til samme bolig flere ganger.
- Derfor blir det viktig for selger å ha god tid, for alt selges til slutt uansett.
Foreldrene kjøper, barna bor
Det er godt kjent at mange foreldre hjelper barna når de skal etablere seg for første gang. Slik er det også i Trondheim, som i disse tider har et stort innrykk av studenter som skal ha bolig.
- Vi opplever at det er foreldrene som kjøper og barna som bor, sier han.
Ifølge NRK er det imidlertid noen foreldre som angrer sin utstrakte hånd. De viser til en undersøkelse gjort av Sparebank 1 SMN, og den konkluderer blant annet med at tre av ti foreldre erfarte at hjelpen i ettertid begrenset deres egen mulighet til å få lån. Videre fremkommer det at én av fem spurte forteller at bidraget førte til uenighet blant søsknene. En av syv var også skuffet over barnas evne til eget ansvar.
En annen ulempe ifølge forbrukerøkonom hos Nordea, Christine Warloe, er at foreldrenes hjelp blir en hvilepute for mange unge.
- Siden man har hørt så mye om hvor vanskelig det er å komme inn på boligmarkedet, er det en fare for at mange unge resignerer med tanke på egen sparing, og støtter seg på at foreldrene skal hjelpe.Jeg råder foreldre til å tenke boligsparing sammen med barna tidlig. Oppfordre dem til å ta seg en ekstrajobb, slik at man kommer i gang med den gunstige BSU-sparingen. Det er viktig at dette ikke utsettes til etter studietiden. Det øker sjansene for at man som forelder vil komme til å grave dypt i egen økonomi, uttaler hun til NRK.
Les også:
Hvem betaler når husdyret ditt gjør skade?
Slik styler du boligen før du selger
Disse tilvalgene bør du prioritere når du kjøper ny leilighet
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 08/08 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.