Pris varmepumpe

Denne kan spare deg for flere tusen kroner

Sjekk hvor mye du kan spare ved å bytte til varmepumpe.

GEVINST MED FORBEHOLD: En varmepumpe kan redusere strømregningen din, men det forutsetter at du ikke fristes til å sette opp temperaturen eller prøver å varme hele boligen med den.
GEVINST MED FORBEHOLD: En varmepumpe kan redusere strømregningen din, men det forutsetter at du ikke fristes til å sette opp temperaturen eller prøver å varme hele boligen med den. Foto: FOTO: IVT
Sist oppdatert

Tre typer vannpumper

Luft/luft-varmepumpe:

Koster i gjennomsnitt omlag 25 000 kroner.

Best egnet for deg som:

  • Har et totalt energiforbruk på over 15 000 kWh per år
  • Bor i et område med milde vintre eller har lang fyringssesong
  • Har åpen planløsning, slik at varmen kan fordeles fritt til de rommene du ønsker å varme opp
  • Bor i en bolig der det ikke er aktuelt å etterisolere eller bytte vinduer (fordi det er gjort tidligere eller fordi boligen er så ny at dette ikke behøves)
  • Har alternative varmekilder til de kaldeste periodene.

Luft/vann-varmepumpe:

Koster mellom 60 000–130 000.

Best egnet for deg som:

  • Bor i bolig med vannbåren varmefordeling i huset. Hvis ikke må du ta høyde for å investere i et vannbåret varmesystem i tillegg.
  • Har et totalt energiforbruk over 25 000 kWh per år.
  • Bor i områder med milde vintre eller har lang fyringssesong.
  • Har annen oppvarmingskilde i tillegg, for eksempel vedovn, pelletskamin eller panelovner. De fleste varmepumper har elektriske elementer som kobles inn automatisk når varmepumpen ikke klarer å dekke hele oppvarmingsbehovet.
  • Har stort forbruk av tappevann.

Væske/vann-varmepumpe:

Koster fra 120 000 kroner og oppover.

Best egnet for deg som:

  • Har et totalt energiforbruk over 30 000 kWh per år.
  • Har bolig med vannbåren varme i huset. Hvis ikke må du ta høyde for å investere i et vannbårent varmesystem i tillegg.
  • Har stort forbruk av tappevann.

 

Kilde: Eiliv Flakne/ENOVA

Om du vil gjøre noe med strømforbruket ditt i vinter kan en varmepumpe være en god investering.

Men det er også en relativt stor investering, og det kan være greit å vite hva du kan få igjen for den, og ikke minst sørge for at du faktisk får det.

- En ferdig montert luft/luft-varmepumpe koster rundt 25 000 kroner. Avhengig av energibehov og bruk så kan den spare deg for mellom 5000 og 8000 kwh strøm i året. Med en strømpris på 1 krone, kan du altså spare mellom 5000 og 8000 kroner, forteller daglig leder i norsk varmepumpeforening, Rolf Iver Mytting Hagemoen.

Du kan med andre ord ha spart inn pengene på mellom tre og fem år. Du skal kunne regne med at varmepumpen har en levetid på rundt 10 til 15 år.

Akkurat nå er strømprisen noe lavere, og ligger på rundt 0,8 per kwh.

Tre ulike typer

Det finnes tre forskjellige typer av de vanligste varmepumpene; luft/luft-, luft/vann,- og væske/vann-varmepumper. Kort fortalt er luft/luft-varmepumpen den med lavest varmeytelse og også de laveste prisene.

Denne egner seg for deg som har elektrisk oppvarming fra før. Nyere varmepumpemodeller kan hente ut varme fra luften ute helt ned til ca -25 °C, ifølge Norsk varmepumpeforening (NOVAP). På de kaldeste dagene i løpet av vinteren er det ofte behov for en annen varmekilde i tillegg.

Luft/vann- og væske/vann-varmepumpene passer for deg som allerede har vannbåren varme i boligen, og varmer også opp tappevann hjemme. De to sistnevnte vil være en større investering enn luft/luft-varmepumpen, som også er den vanligste i norske boliger.

For dårlig oversikt over hva som egentlig sluker mest strøm gjør at mange betaler for mye. Slik sparer du enkelt flere tusen i vinter. 

Dekker mellom 60 og 85 prosent av oppvarmingen

Enova har laget en oversikt over hvor mye du kan spare på å investere i en varmepumpe, avhengig av hvor høyt energiforbruk du har.

Med et totalt energiforbruk på 25 000 kwh i året kan du ifølge deres beregninger spare 4 800 kroner på strøm i året med en luft/luft-varmepumpe, sett at prisen per kilowatt er 1 krone. Det betyr at du har betalt ned varmepumpen på rett i overkant av fem år.

En luft/vann-varmepumpe kan gi en årsbesparelse på rundt 8 800 kroner om du har et strømforbruk på rundt 25 000 kwh i året.

En vann/vann-varmepumpe kan spare deg for 13 000 kroner i året om du har et energibehov på over 30 000 kilowatt i året.

Prisen på disse varmepumpene vil avhenge av blant annet størrelse på boligen og energibehov. De fleste væske/vann-varmepumper i Norge bruker bergvarme og disse er mer effektive enn luft/vann varmepumper.

En luft/luft-varmepumpe skal kunne dekke 60 prosent av oppvarmingsbehovet i boligen din, mens en vann/luft-pumpe skal kunne dekke rundt 75 prosent av behovet for varmtvann og oppvarming. En vann/vann-varmepumpe skal kunne dekke 85 prosent av behovet for varme og varmtvann.

Lar du deg friste til å skru opp temperaturen, forsvinner gevinsten med varmepumpen.

Mange sparer ikke på varmepumpe

Undersøkelser gjort av Sifo viser imidlertid at mange ikke sparer energi etter å ha investert i en luft/luft-varmepumpe.

En av årsakene til det er ifølge rapporten «Energisparende teknologier i norske husholdninger» at folk øker komforten hjemme når de har kjøpt varmepumpe. Noen velger blant annet å øke temperaturen fra 19 til 23 grader.

Analyser fra Statistisk sentralbyrå viser imidlertid at husholdninger med varmepumpe i gjennomsnitt holder en innetemperatur som er 0,4 grader høyere enn husholdninger som ikke har varmepumpe.

Skal du spare både energi og penger på investeringen er det også en rekke andre ting det er lurt å huske på, både når du skal kjøpe og bruke varmepumpen, ifølge Jogrim Aabakken.

Han er testansvarlig, i Forbrukerrådet og blant annet ansvarlig for Forbrukerrådets varmepumpeguide.

Veggmodeller blir tette på gulvet

Det første du må gjøre, er å finne ut om du vil ha vegg- eller gulvmodell. Da har du litt mindre å velge i.

- Vær klar over at vi ikke anbefaler å montere en veggmodell nær gulvet, opplyser Aabakken.

Det som skjer om du gjør det er at varmen ikke sprer seg like effektivt. Veggmodellen er bygd for å spre varme rett frem og ned mot gulvet, mens gulvmodellen er bygd for å spre varme fra gulvet og opp.

Stor eller liten bolig?

Når du har funnet ut av om du vil ha en gulv- eller veggmodell må du finne ut av hvilken modell som er riktig for nettopp din bolig. Da må du vurdere hvilket klima du bor i, og hvilken effekt du trenger.

- I tillegg til klimasone, er det først og fremst boligens størrelse og isolasjonsgrad som avgjør hvor stort effektbehov du har. Bor du i en liten og godt isolert leilighet i et mildt klima, vil du kunne klare deg godt med en svak pumpe som kun yter 2 kilowatt. Hvis du derimot bor i en dårlig isolert enebolig i kaldt klima bør du kjøpe en kraftig pumpe, som gjerne yter opp i mot 4 kilowatt eller mer.

Jo mer åpne romløsninger boligen har, jo mer effektiv vil varmepumpen være. Bor du i en bolig med mange rom og trange døråpninger og trappeganger, vil ikke varmen spre seg skikkelig, og du får ikke utnyttet en kraftig varmepumpe.

- Så har folk også ulike preferanser. Hvis du kjøper varmepumpe kun for å spare strøm og penger, vil det lønne seg å kjøpe en relativt svak pumpe, da disse normalt har høyest årsvarmefaktor, eller SCOP, som det kalles på energimerkene. De kraftige pumpene har som regel dårligere SCOP, men til gjengjeld klarer de å varme opp boligen din også når det er skikkelig kaldt ute, slik at du i mindre grad blir nødt til å tilleggsfyre med panelovner og andre varmekilder de kaldeste månedene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENERGISPARING: En varmepumpe, plassert i en bolig hvor varmluften kan strømme noenlunde fritt, vil kunne gi en merkbar besparelse i strømregnskapet.
ENERGISPARING: En varmepumpe, plassert i en bolig hvor varmluften kan strømme noenlunde fritt, vil kunne gi en merkbar besparelse i strømregnskapet. Foto: FOTO: Ecoconsult

Bruk én sertifisert aktør

Når du har funnet ut av hvilken varmepumpe du skal kjøpe, sjekker du prisene hos de forskjellige aktørene, og også at de er seriøse. Forbrukerrådet råder til å sjekke at importøren av varmepumpemerket har godkjent aktøren.

Så mye kan du spare:

Luft/luft-varmepumpe

Pris: Rundt 25 000 kroner

Totalt energibehov: 15 000 kWh
Andel til oppvarming: (55%): 8 250 kWh
Mulig besparelse: 2 900 kwh/2 900 kr

Totalt energibehov: 25 000 kWh
Andel til oppvarming: (55%): 13 750 kWh
Mulig besparelse: 4 800 kWh/4 800 kr.

Totalt energibehov: 30 000 kWh
Andel til oppvarming: (55%): 16 500 kWh
Mulig besparelse: 5 800 kWh/5 800 kr.

Luft/vann-varmepumpe:

Pris: 60 000 - 130 000 kroner

Totalt energibehov: 25 000 kWh
Andel til varme og varmtvann (75%): 18 750 kWh
Mulig besparelse: 8 800 kWh/8 800 kr

Totalt energibehov: 35 000 kWh
Andel til varme og varmtvann (75%): 26 250 kWh
Mulig besparelse: 12 300 kWh/12 300 kr.

Totalt energibehov: 50 000 kWh
Andel til varme og varmtvann (75%): 37 500 kWh
Mulig besparelse: 17 700 kWh/17 700 kr

Vann/vann-varmepumpe:

Pris: Fra 120 000 kroner

Totalt energibehov: 30 000 kwh
Andel til varme og varmtvann (75%): 22 500 kwh
Mulig besparelse: 13 300kwh/13 300 kr.

Totalt energibehov: 40 000 kwh
Andel til varme og varmtvann (75%): 30 000 kwh
Mulig besparelse: 17 800 kwh/17 800 kr.

Totalt energibehov: 50 000 kwh
Andel til varme og varmtvann (75%): 37 500 kwh
Mulig besparelse: 22 200 kwh/22 200 kr.

Kilde: NOVA.no

- Hvis firmaet er godkjent av importør, vil varmepumpene de selger være tilpasset norsk klima. Du vil også kunne få hjelp av importøren om noe skulle gå galt og du ønsker å benytte deg av reklamasjonsretten, som gjelder i fem år.

Et siste råd når det gjelder kjøp av varmepumpe er å kjøpe varmepumpe og montering av samme aktør, så du slipper at de to skyver ansvaret over på hverandre om det skulle skje noe galt.

- Vi har hørt om tilfeller der firmaet som har solgt pumpen påstår at montør har gjort feil, mens montør påstår at det er selve pumpen det er noe galt med. Dermed faller forbruker mellom to stoler. En slik situasjon er det enkelt å unngå ved å kjøpe pumpe og montering hos samme firma, sier Aabakken.

Andre ting som kan gjøre varmepumpen dyrere enn nødvendig er blant annet at du ikke rengjør støvfiltrene. Med tette filtre blir varmepumpen nødt til å jobbe hardere og du taper penger, og etter hvert også varmluft.

Ikke bruk automodus

- En annen ting er at mange varmepumper kommer med tre innstillinger; avkjølingsmodus, oppvarmingsmodus og automodus. Automoduset bør folk holde seg unna, advarer Aabakken.

Når du setter på automodus, og sola varmer opp inne på dagen, vil varmepumpen nemlig begynne å avkjøle boligen, for deretter å varme den opp igjen når det blir kaldere igjen senere på dagen. Det tar mer energi enn nødvendig, så sett varmepumpen på oppvarming.

Aabakken vil heller ikke anbefale å bruke nattsenking når du har varmepumpe. Grunnen til det er at pumpen jobber best når den jobber jevnt gjennom hele døgnet. Er det kaldt om morgenen, må den jobbe ekstra hardt for å få opp temperaturen igjen.

Ikke lurt å montere selv

Et siste viktig råd er å ikke montere varmepumpen selv. Det er for det første i dag kun lov for F-gass-godkjente installatører å gjøre dette, og for det andre er det viktig at den monteres riktig og på riktig plass for at du skal få det du betaler for. Både firmaet som installerer, og installatøren skal være godkjent.

Forbrukerrådet har laget en varmepumpeguide, der data fra 15 produsenter er samlet inn, for å hjelpe deg med å finne rett varmepumpe til ditt behov. Ellers kan det også være verdt å sjekke ut Norsk varmepumpeforenings nettsider, varmepumpeinfo.no, for råd og informasjon om du skal gå til innkjøp av en varmepumpe.

Det kan også være verdt å merke seg at du kan motta støtte til kjøp av varmepumpe. Gjennom Enovatilskuddet kan du få opptil 50 000 kr i støtte til varmepumpe og fjerning av oljefyr om du kombinerer flere av de løsningene som Enovatilskuddet dekker.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også