EFFEKTIV OPPVARMING:
Ovnen til høyre sparer deg for 15 sekker ved
Velger du et toppmontert røykrør utnytter du varmen bedre.
Regnestykket
- En moderne vedovn har en virkningsgrad på ca. 70 %
- En vedovn med nominell effekt på 8 kW vil med et røykrør à 1 meter gi en effekt på 9 kW. Det tilsvarer en effektøkning på 12,5 %
- Med en vedpris på 90 kr pr 60 liters sekk blir den reelle energiutnyttelsen 118 øre/kWh med bakmontert røykrør og 106 øre/kWh med toppmontert rør
- Vedfyring for 12 000 kWh årlig x 118 øre/kWh gir en totalpris pr. år på 14 160 kr
- Vedfyring for 12 000 kWh årlig x 106 øre/kWh gir en totalpris pr. år på 12 720 kr
- Gevinsten ved å velge én meter lenger røykrør er da på 1440 kr årlig
Kilde: Enova
Legger du hånden din på røykrøret mens du fyrer i ovnen, brenner du deg. Røyken som føres ut av brennkammeret holder nemlig 300 grader.
Med et toppmontert røykrør, kan du imidlertid utnytte denne varmen bedre.
- Den ekstra varmen man oppnår med toppmontert røykrør tilsvarer inntil1 kW, sier salgssjef i Jøtul Group Accessories, Dan Frode Langebråten til klikk.no.
Likevel velger nordmenn flest bakmonterte rør.
- Norge er unikt i europeisk sammenheng. Ellers i Europa bruker man for det meste toppmonterte rør for å utnytte varmen mest mulig, utdyper Langebråten.
Gir 12,5 % mer varmeeffekt
På oppdrag fra klikk.no har Enova regnet ut effektforskjellen mellom fyring i ovn med toppmontert kontra bakmontert røykrør.
Dersom 1 meter røykrør gir en ekstraeffekt på 1 kW, gir ovner med toppmonterte rør 12,5 % større effekt enn ovner med bakmonterte rør (se regnestykket i boksen t.h.).
Dersom du normalt fyrer for 12 000 kWh i året, vil du spare over 1400 kroner hvert år på et langt røykrør.
Det tilsvarer femten sekstiliters sekker med bjørkeved.
Og jo mer du fyrer og jo høyere vedpris, dess større blir besparelsen ved valg av langt røykrør.
Den første meteren varmer mest
Ettersom røykrørene ikke er isolert, avkjøles røyken hurtig. Det betyr at det er lite å vinne på å forlenge røret enda en meter.
Tvert i mot kan ekstra lange røykrør by på problemer.
- Rør over to meter kan gi en negativ effekt da røyken blir så pass avkjølt at den kan slå tilbake og ut i rommet, hevder Langebråten.
Fra bakmontert til toppmontert
Har man allerede installert ovn med bakmontert rør, er det mulig å omgjøre til toppmontert.
Dette defineres imidlertid som ny installasjon og må derfor godkjennes av en kvalifisert kontrollør før bruk.
Krever riktig fyring
Gevinsten ved å montere topprør kan ifølge Enova være mindre for de mest avanserte ovnene, fordi disse har betraktelig lavere røykgasstemperatur enn litt eldre ovner.
- Dermed er det grunn til å tro at det er noe mindre avgitt effekt her, opplyser Trond Paasche, energirådgiver hos Enova Svarer.
- Jeg tror også at tommelfingerregelen når det gjelder effektøkning på 1 kW for en meter rør ikke gjelder de aller minste ovnene. De har mindre brennkammer og derved mindre effekt, sier energirådgiveren.
En annen forutsetning for å oppnå gevinsten regnestykket forutsetter er at det fyres med høy effekt over hele sesongen, noe som i praksis ikke er vanlig.
- Besparelsen avhenger videre av at oppvarmingen er styrt slik at en ikke fyrer med større effekt enn nødvendig for å oppnå ønsket innetemperatur, presiserer Enova.
To typer rør
Det brukes to ulike typer røykrør i Norge, lakkert og emaljert.
Lakkerte rør er vanligst og rimeligst. Overlaten er tilpasset mattlakkerte ildsteder.
- Men lakk er også mer sårbart. Overflaten får lett riper og kan miste sin farge over tid. Det vil også ofte ruste innvendig, hevder Langebråten i Jøtul Group Accessories.
- Emaljerte rør er betydelig sterkere. Ettersom de faktisk er emaljert innvendig også, vil det i motsetning til i de lakkerte rørene, ikke oppstå rust.
Tradisjonelt har emaljen vært blank, og dermed ikke vært tilpasset til mattlakkerte ildsteder. I dag finnes det imidlertid rør med matt emalje som dermed passer fint til ildsteder med matt lakk.
Rette, korte rør til bakmontering får du for 200-300 kroner, mens lengre rør med helbøyd bend går for 1800 kr og oppover.
- Bruker man et rettvinklet rør kan man oppleve at røyken hindres og at det er vanskeligere å tenne opp i ovnen. Det ideelle er at det toppmonterte røret har en helbøyd bend på 90 grader. Da løper røyken lettest gjennom røret, sier Langebråten.
Og på sin vei ut til pipa sørger altså røyken for at røret varmer like mye som en 1000 watts panelovn.
Les også:
Varmepipe: Maks utnyttelse av varmen