Oppvarming
Spar tusenlapper på varmepumpe
Luft-til-luft varmepumpen slår ut både vedovnen og pelletsovnen.
Den kalde årstiden har kommet og med den økt oppvarmingsbehov.
Hvordan sørge for optimal oppvarming?
Strømprisene stiger og med den utgiftene, selv om du bytter strømleverandør.
Derfor er det god grunn til å vurdere bytte av oppvarmingskilde.
Klikk.no har gjort beregninger av følgende fire alternativer: Moderne vedovn, pelletsovn, luft-til-luft varmepumpe og elektrisitet.
Luft-til-luft varmepumpe var det gunstigste alternativet. Nesten 2000 kroner årlig har vi regnet ut besparelsen til å bli i forhold til elektrisk oppvarming, og enda høyere blir den om strømprisene stiger.
Tabellen ser slik ut:
Varmekilde |
Engangsinvestering |
kWh-pris |
kWh-pris inkl andel oppvarming m/strøm |
Luft-til-luft varmepumpe |
22 000 kroner |
71 øre |
79 øre |
Vedovn |
8000 kroner |
100 øre |
96 øre |
Pelletsovn |
20 000 kroner |
97 øre |
95 øre |
Det er kolonnen "kWh-pris inkl andel oppvarming med elektrisitet" som er den mest relevante, fordi ingen av varmekildene kan fylle hele oppvarmingsbehovet alene, derfor må restbehovet dekkes av strøm. Vi har også tatt med investeringskostnadene med 15 års nedbetaling (12 år på varmepumpe).
Våre beregninger er gjennomgått av Enova Svarer.
Luft-til-luft varmepumpe
Disse paramtrene har vi brukt i våre beregninger
- Strømpris: 91 øre/kWh (Uke 42, inkl nettleie)
- Totalt oppvarmingsbehov: 14 500 kWh
- Virkningsgrad vedovn: 0,64
- Virkningsgrad pelletsovn: 0,77
- Årsvarmefaktor varmepumpe: 2,16
- Brennverdi ved: 1325 kWh/m3 (Bjørk, løs ved)
- Brennverdi pellets: 4,8 kWh/kg
- Pris ny vedovn: 8000 kroner
- Pris ny pelletsovn: 20 000 kroner
- Pris ny varmepumpe: 22 000 kroner
- Brenselkostnad pellets: 2,9 kr/kg
- Brenselkostnad ved: 765 kr/m3
Vi har basert våre beregninger på følgende grunnlag:
- Årlig forbruk til oppvarming: 14500 kWh
- Strømpris: 91 øre/kWh (Uke 42, inkl. nettleie)
For luft-til-luft varmepumpen har vi endt opp med en strømpris på 79 øre per kWh, og da dekkes 60 prosent av oppvarmingsbehovet av pumpen. I tillegg har vi også tatt med en investering på 22 000 kroner i ny varmepumpe. Dette er sammenligningens rimeligste oppvarmingskilde.
Ifølge Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) er det helt avgjørende at varmepumpen installeres riktig for å få den beregnede besparelsen.
- I tillegg er det viktig at varmepumpen plasseres slik at man får best mulig spredning av varmen. En kvalifisert installatør, som man vil finne adressen til på våre hjemmesider, vil kunne anbefale beste plassering, sier informasjonssjef i NOVAP, Ingrid Røeggen, til klikk.no.
Hun legger til at det også har betydning at man ikke faller for fristelsen til å kjøpe en billig varmepumpe, fordi den kan spise opp hele gevinsten.
Vedovn
For vedovnen har vi tatt utgangspunkt i at 50 prosent av oppvarmingsbehovet dekkes av vedovnen, og at en ny ovn koster 8000 kroner i innkjøp. Resultatet ble en strømpris på 96 øre per kWh.
- Vi som jobber med ved ønsker naturligvis at flere benytter ved til oppvarming, og vi vil hevde at en vedovn gir et positivt bidrag til inneklimaet på den måten at det sørger for en raskere utskifting av luften, sier daglig leder i interesseorganisasjonen Norsk Ved, Oddvar Espegard, til klikk.no. - Så er vi selvfølgelig også klar over at vedfyring i tettbebygde strøk kan være en belastning for blant annet astmatikere.
Espegard understreker at for å få full nytte av en vedovn er det viktig at den ikke er for stor, og at det fyres riktig.
- Den kan heller være litt for liten enn for stor, fordi en stor ovn rett og slett kan gi for mye varme.
Pelletsovn
Sammen med vedovnen var pelletsovnen det dyreste alternativet. Den har en kWh-pris på 95 øre. Da har vi regnet at den dekker 70 prosent av oppvarmingsbehovet, og en investeringskostnad i ny ovn på 20.000 kroner.
- Grunnen til at prisen på pellets i småsekk er så pass høy er at etterspørselen ikke er stor nok. Med høyere etterspørsel og større leveranser til småforbrukere vil distribusjonskostnadene bli lavere og prisen følge etter, forteller rådgiver hos Norsk Bioenergiforening, Arnold Kyrre Martinsen, til klikk.no. - Spesielt i områder med større etterspøsel vil det ligge godt til rette for en prisnedgang.
Les også: